Saját fejlesztésű harckocsit semmisített meg az ukrán hadsereg (VIDEÓ)

2024. április 07. 21:13

Ismét megsemmisített az ukrán hadsereg egy Ukrajnában kifejlesztett harckocsit. Ez már nem az első BMP-1U, amely felbukkant az orosz-ukrán háborúban, ezeket a járműveket ráadásul nem is az ukrán, hanem az orosz hadsereg vetette be.

2024. április 07. 21:13
BMP-1U Skval harcjármű

Nyitókép: Portfolio/Wikimedia

Ritka felvétel került fel az X-re az ukrajnai harcokról: ukrán drónok egy hátrahagyott BMP-1U Skval gyalogsági harcjárművet támadnak. Az eset érdekessége, hogy ezt a harckocsit Ukrajnában fejlesztették és gyártották, a videón szereplő BMP-1U ugyanakkor mégis orosz veszteség.

A BMP-1U meglehetősen kis szériában gyártott jármű: Kijev a 2000-es évek elején fejlesztette ki, a sztenderd szovjet BMP-1-estől az különbözteti meg, hogy a fegyverzetnek otthont adó apró és kényelmetlen toronyban nincs katona, a komponenst automatizálták és egy testből irányítható 30 milliméteres gépágyúval van felszerelve – számolt be a Portfolio.

A videón látható jármű valószínűleg meglehetősen kalandos úton jutott vissza Avgyijivka környékére: 

A Skval kevés vásárlója közül egy Grúzia volt, ahonnan az oroszok a 2008-as háború során több fegyvert, így az ukrán fejlesztésű gyalogsági harcjárművek egy részét is elszállítottak.

A videón látható páncélos tehát Ukrajnából a kétezres évek elején a grúzokhoz került, onnan az oroszokhoz, akik most Ukrajnában vetették be. A harcjárműtípusnak ez volt a második igazolt vesztesége, az első példányt tavaly lőtték ki, szintén Avgyijivka környékén.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujferi
2024. április 25. 18:38
Ukrán kamu ismét ...
2024. április 08. 06:46 Szerkesztve
Ez harckocsi lenne és a visszavonuló oroszok háborús feleslege? Az ukránok miért nem sorozták be az eszközt? Annyival is kevesebbet kell az US-tól kérni. Amúgy a videó nem egy ukrán roncstelepen készült?
B_kanya
2024. április 08. 01:08
Tehát valakik otthagytak egy ilyen eszközt és higyjük el, hogy az oroszok voltak?
Polaris
2024. április 07. 23:56
Miért egy műszaki analfabétára kell bízni technikai jellegű cikkek megírását? A BMP soha nem volt harckocsi, ahogy a cikk írója sem katona!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!