Hamarosan megfizetnek a magyarországi elektromos rolleresek

2023. szeptember 13. 08:15

Készül a KRESZ módosítása, könnyen lehet, hogy díjfizetés lesz a vége.

2023. szeptember 13. 08:15

Az Infostart arról ír, hogy a KRESZ módosítása után várhatóan 

a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes rollerek segédmotor-kerékpárnak minősülnek majd, amikre jelenleg is kell kötelező biztosítást kötni.

Hozzáteszik: az eddig megismert tervek szerint a maximum 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, míg az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak. Az egyelőre kérdés, hogy kötelező lesz-e biztosítást kötni rájuk, mindenesetre a segédmotoroknál erre szükség van. 

Íme, a német példa: a villanyrollerekre kötelező biztosítást kell kötni, csak 14 évnél idősebbek használhatják, és maximum 20 km/órás sebességgel mehetnek.

Magyarországon a becslések szerint ma már 80-100 ezer roller van használatban, így a közlekedési kockázattal is számolni kell. A várható biztosítási díj kalkulációjánál jelenleg csak a segédmotor-kerékpárok adataiból lehet kiindulni: a segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja évről évre emelkedett, 2018-ban a biztosítások átlagdíja alig több mint 3200 forint volt, ebben az évben meghaladta az ötezer forintot – írja a portál.

Nyitókép: Képernyőmentés
 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bi Tang Tomee
2024. február 12. 20:00 Szerkesztve
A kedvencem a zebrákon derékszögben (piros-zöld-piros), vagy a villamossínek között kamikaze üzemmódban közlekedő egykerekes guriguri
umedve-2
2023. szeptember 14. 10:41
Hagyjuk már ezt a sok szájkaratét. Az autós nem figyel a motorra. A bringás senkire se, a gyalogosokat meg felnégyelni kéne. Mióta a zebrán neki mindenható joga van, csak lelép a telefonját nyomkodva, és még fejhallgató is van rajta. Azért, mert elsőbbsége van, az nem azt jelenti, hogy nem kell szétnézni... Ne vicceljünk már, hogy a rolleres a mumus...
zsolti123
2023. szeptember 14. 00:53
olajfa1 2023. szeptember 13. 10:33 Tragikus körülmények között meghalt az egyik legeredményesebb magyar női focista, Heidt Edina. A 37 éves sportoló Budapesten, a 2. kerületben egy villamos átkelőben elesett a rollerrel, beverte a fejét, életveszélyes állapotban vitték kórházba. Másnap belehalt a súlyos koponyasérülésbe.1 nappal ezelőtt
Zsolt75
2023. szeptember 13. 21:47
Múltkor megyek ki a kapun, hát jön a roller ezerrel a járdán. Ha fél méterrel előrébb vagyok, nagy baj is lehetett volna, de szerencsére csak a cipőm orra ért hozzá. Nem gurult messzire, de hamar felpattant, és nem várt meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!