Végre csökkenésnek indulhat a használt autók ára – mutatjuk, mikortól és mennyivel

2023. június 06. 13:47

Tavaly óta folyamatosan esik a használt autók iránti kereslet, de a szakma szerint közel a trendforduló, rövidesen ugyanis megállhat az árak emelkedése, és normalizálódhat a piac működése.

2023. június 06. 13:47
null
Helmeczi Zoltán

„Több mint egy éve zajlik már az orosz–ukrán háború, amelynek minden negatív hatása begyűrűzik a gazdaságba, így az új- és a használtautó-piacra is. Az ágazat az előző év vége felé komolyan behúzta a féket, a használtautó-behozatal csökkenése és a kereslet visszaesése pedig azóta is tart” – nyilatkozta a Mandinernek a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Fojt Attilát arról kérdeztük, mikor következhet be fordulat a piacon, és milyen tényezőkre van ehhez szükség.

Öregedik a magyarországi járműállomány. Fotó: Gardel Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
Öregedik a magyarországi járműállomány. Fotó: Gardel Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
Így működik a használtautó-piac

Magyarországon éves szinten körülbelül 800 ezer használtautó-adásvétel zajlik le. A külföldről behozott használt kocsik ennek az értékesítési volumennek nagyjából mindössze a 15-20 százalékát teszik ki, a domináns piaci ár mégis alapvetően a nyugatról behozott járművekéhez igazodik. Tavaly például 126 ezer használt autó érkezett Magyarországra – kevesebb a korábban megszokottnál –, 98 százalékban az Európai Unió tagállamaiból, jellemzően Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Ausztriából – részletezte az MGOE elnöke.
Ismert, hogy a járvány miatt megszakadt-akadozott ellátási láncok, majd a háború okozta gazdasági nehézségek miatt az új autók ára és előállításának ideje jelentősen megnőtt. Ezt a sokszor nem is hónapokban, hanem évben mérhető várakozási időt sokan nem voltak hajlandók kivárni – ahogyan a borsos összegek is egyre nehezebben voltak előteremthetők –, ezért

Nyugat-Európában is megnőtt a használt kocsik iránti kereslet, ez pedig értelemszerűen jelentősen felnyomta az árakat.

„Ez a jelenség persze begyűrűzött a magyar piacra is, ahol – mint említettem – a nyugatról behozott használt autók ára jelenti a zsinórmértéket” – magyarázta Fojt Attila.

Az árfolyam is nehezített a helyzeten, de már közel az árcsökkenés

Az euró-forint árfolyam sem igazán könnyítette meg a használtautó-vásárlók helyzetét, hiszen néhány hónappal ezelőtt még 400 forint fölött mozgott az euró árfolyama, így a gépjárműimportot is ilyen tarifán voltak kénytelenek bonyolítani a kereskedők, ami megmutatkozott természetesen az árakban is. „Mostanra azonban már normalizálódott a helyzet valamelyest” – jelezte a szakember, utalva az elmúlt napokban-hetekben 370 forint körül stabilizálódó euró-forint árfolyamra. Az szintén nem segítette a tranzakciókat, hogy rendkívüli módon megemelkedtek a hitelkamatok. „Egy éve még gond nélkül tudtunk 8-10 százalékos thm-mel használt autót finanszírozni, most már egy idősebb járműnél ez a 20 százalék fölötti tartományban van” – mutatott rá a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének az elnöke.
Helyzetjelentése szerint a használtautó-piacon tehát egyelőre csökken az értékesítések száma, az érdeklődők ugyanis kivárnak. Úgy kalkulál azonban, hogyha a mostani 370-es euró-forint kurzus tartóssá válik, és Nyugat-Európában sem emelkednek tovább a használtautó-árak – amire jó esély van, mert a járműipar kiheverni látszik az előző évek sokkját, megszűnőben van az újautó-hiány, így több használt kocsi kerülhet majd a piacra –, akkor néhány százalékos csökkenés mindenképpen reális a hazai használtautó-árakban az év második felében.

Magas a magyar járműállomány átlagéletkora

Fojt Attila arról ugyancsak beszélt lapunknak, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a nyugati országokban is jelentősen emelkedett az előző évtizedben a járműpark átlagéletkora. „2008–2010 környékén egy nyugat-európai 5-6 évente lecserélte az autóját egy újra, az átlagéletkor pedig 6-8 év körül mozgott. Most ez az utóbbi érték 12 év. Nálunk 2010 magasságában 11,5-12 év volt az autók átlagéletkora, napjainkban 15. Látható tehát, hogy egyre öregebb járművek róják az utakat, ami környezetvédelmileg sem igazán kívánatos” – fejtette ki a szakember.
Szerinte a magyarországi autó-átlagéletkoron a behozott kocsikra vonatkozó szankciókkal nem lehet javítani, már csak az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós alapelv miatt sem. Ezért úgy látja,

csak az új autók vásárlására vonatkozó ösztönzőkkel lehetne fiatalítani a hazai járműállományt,

például úgy, ha támogatás járna egy idősebb autó leadása után. Az MGOE elnöke szerint évi 200-300 ezer új jármű forgalomba helyezésével indulhatna meg az autók átlagéletkor-csökkenése, de ettől még igencsak messze vagyunk, tavaly ugyanis mindössze 110 ezer körül volt az eladott új autók száma, ráadásul ennek 20-25 százaléka reexportként visszakerült Nyugat-Európába – mondta Fojt Attila.

Nyitókép: Frankhoermann / Sven Simon / Sven Simon / DPA PICTURE-ALLIANCE via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. június 06. 19:34
miért a csóró magyaroknak nem telik új autóra? :DDD hiába van orosz kuki a szájukban, az ingyen van ott?
fatman
2023. június 06. 19:27
kinek van pénze új kocsira? már 10 misiért is csak fost lehet kapni... szánalmas...
Reszelő Aladár
2023. június 06. 17:29
Kicsit túl is van árazva a piac. Olyan nincs, hogy amit 6 éve 8 millióért adtak, az most 15-nél kezdődik. Ennyivel nem nőttek a nominális bérek sem. De azt se feledjük, hog teljesen abnormális, ami történt a covid, a háború, a forint és az energiaválságra hivatkozva. Ennyi változóra egyszerűen nem lehet üzleti tervet készíteni. Szóval most kell csak simán kivárni és az így visszaeső kereslet majd szépen elindítja az árakat lefele. A kereskedő, lehet hogy a most kiállított modellt drága Euróért vette, most ideje kicsit engedni, vagy sokáig tarthatja raktáron.
18.0 fok
2023. június 06. 15:53
óvatosan azért az autóvásárlással, mert orbán adóemelő kormánya megint adókat fog emelni: "Megemeli a benzin és a gázolaj adóját a kormány" https://telex.hu/gazdasag/2023/06/06/ado-benzin-gazolaj-jovedeki-ado-emeles-kormany a mandiner természetesen ezt elhallgatja orbán hülyéi elől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!