Krőzus vagy a templom egere? – Itt az SZJA Kiszámoló

2017. december 18. 13:57

Anyagi helyzetünket segít megismerni az SZJA Kiszámoló.

2017. december 18. 13:57

Az Átlátszó és a Költségvetési Felelősségi Intézet új fejlesztése, az SZJA Kiszámoló a 2015-re bevallott éves nettó munkajövedelmi adatok alapján hajszálpontosan megmutatja a felhasználó helyzetét a jövedelmi rangsorban a többi munkavállalóhoz képest – írja az Átlátszó.

A jövedelemeloszlás bemutatását szolgáló adatbázis létrehozásához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által a Költségvetési Felelősségi Intézetnek az egyes adózók azonosítására alkalmatlan módon kiadott, 2015. évi személyi jövedelemadó-bevallások (SZJA-bevallás) adatait használták fel az Átlátszó munkatársai.

Az adatbázisban csak a munkavállalói jogviszonyból keletkezett adatok szerepelnek, ebből adódóan számos jövedelemtípust nem vesz figyelembe a program, így például az SZJA-bevallásokban nem szereplő nyugdíjakat és szociális ellátásokat, továbbá a szürke- és feketegazdaságból szerzett adózatlan jövedelmeket, ahogyan nem tartalmazza az egyéni vállalkozói kivétet, az őstermelői jövedelmet és az önálló tevékenységből származó jövedelmet sem.

A kalkulátor használatához a felhasználónak meg kell adnia a nettó havi munkajövedelmét, vagyis azt az összeget, amelyet havonta kézhez kap, vagy a bankszámlájára utalja a munkáltató. Ezt követően egy százas skálán be kell jelölnie, mit gondol, hogy a jövedelmi helyzete alapján hol helyezkedik el a többiekhez képest.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2017. december 19. 07:10
Tényleg egyre több lehet az adóbevétel..
Pinter68
2017. december 18. 15:06
Kiváló alkalmazás. Főleg a jövedelmi görbe formája beszédes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!