A fejlődés nem mehet a jövő nemzedékeinek rovására – Kőrösi Csaba a Mandinernek

2024. március 27. 22:30

Hazánk nyersanyagban szegény, de megvan a szükséges szakértői tudása, tudományos háttere és technológiai kompetenciája ahhoz, hogy az új, fenntartható fejlődési modellben a sikeres országok közé kerüljön – mondja Kőrösi Csaba. Interjú a Kék Bolygó Alapítvány stratégiai igazgatójával, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnökével.

2024. március 27. 22:30
null
Halaska Gábor

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Az ENSZ Közgyűlésének egykori elnökeként nyilván közelebbről ismeri a nemzetközi munkát, mint a legtöbb hazai szakértő. Milyen szempontokat tart fontosnak a fenntarthatóság vizsgálatakor?
Érdemes tisztázni a fenntarthatóságnak a közvélekedésben gyakran félreértett jelentését. A fenntartható fejlődés, ahogy a neve is mutatja, a fejlődésünkről szól. Válasz az emberiség előtt álló, összefüggő kihívásokra. Egy olyan gazdasági és társadalmi működési metódus, amely lehetővé teszi, hogy a jövő nemzedékeinek döntési lehetőségei ne csökkenjenek. Egyszerűbben szólva: a fejlődés nem mehet a következő nemzedékek rovására. Ennek alapján nevezzük a fejlődést fenntarthatónak.

A fejlődő országoknak alternatív modell alapján kell előrelépniük”

Mik ma a fenntarthatósági kihívások nemzetközi megközelítésből?
A fenntarthatóságot tudományos szempontból is értelmezhetjük. Minden befektetésünkkel használjuk, tehát hatással vagyunk a humán, a társadalmi, a természeti, az épített és a pénzügyi tőkére. Ezeket a tőke- vagy értékfajtákat egymásba alakítjuk, e folyamatok során nemcsak a kívánt célt érjük el, hanem pozitív és negatív mellék­hatásokat is kiváltunk, s ezt gyakran nem vesszük számításba. Ilyen negatív mellékhatás például a klímaváltozás, a biodiverzitás hanyatlása, a vízválság, a környezet elszennyeződése.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­A­ ­d­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­­­á­­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­­­á­­r­­n­­a­­­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Menő manó
2024. április 01. 21:09
Édes Istenem ez is fullba nyomja a hülyeségét: "Hazánk nyersanyagban szegény, de megvan a szükséges szakértői tudása, tudományos háttere és technológiai kompetenciája ahhoz, hogy az új, fenntartható fejlődési modellben a sikeres országok közé kerüljön" A félország elpályázik nem itt akar élni, főleg a fiatalok, a többi olcsó bérű összeszerelőüzemi munkás. Kikre gondolhat, csak nem a Fülöp szigeteki betanított munkásokra, akiket haza sem lehet már küldeni. Az a cég tartsa el őket, aki idecsalta őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!