Csányi, Gulyás: Igen

2023. március 23. 15:10

Az Orbán-kormány részéről nem lep meg, hogy fellép az irredenta jelkép szabad használatáért.

2023. március 23. 15:10
null
Bauer Tamás
Facebook

„Amikor a kormány sajtótájékoztatóján Gulyás minisztert az UEFA döntéséről kérdezték, miszerint a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevihetők nemzetközi labdarúgó mérkőzésekre, Gulyás elégedetten állapította meg, hogy igen, a döntés megfelel a józan észnek, a történelmi Magyarország ábrázolása nem diszkriminatív. Tudjuk, az MLSZ elnökeként Csányi Sándor OTP-vezér kezdeményezte ezt. Hogy valóban ilyen döntés született-e, azt nem tudhatjuk, mert a román labdarúgó szövetség mást állít, s hogy ez felel-e meg a józan észnek, az megítélés kérdése. Az kétségtelen, hogy a történelmi Magyarország ábrázolása nem olyan értelemben diszkriminatív, mint antiszemita vagy más rasszista szövegek vagy jelképek skandálása illetve felmutatása a stadionokban. Az effajta aktusok nem a népcsoportokkal szembeni diszkriminációt, hanem másfajta politikai indulat kifejezését jelentik, s ilyesmivel a nemzetközi sportéletben nem foglalkoznak.

A magyar illetékesek arra szoktak hivatkozni, hogy a »történelmi Magyarországnak« az autókon tömegesen, illetve a labdarúgó pályákon is rendszeresen megjelenített kontúrja történelmi tény. Ez igaz, a magyar állam az Osztrák-Magyar Monarchia részeként e határok között létezett az 1867-es kiegyezést követően az első világháború végéig. A kérdés csupán az, hogy van-e aktuális politikai üzenete ezeknek a kontúroknak 2023-ban és tovább. Mindannyian tudjuk, hogy volt ilyen már 1920 után: az volt az üzenete, hogy a korabeli magyar állam nem vette tudomásul az általa aláírt békeszerződés végleges voltát, és politikájának középpontjába állította a határok megváltoztatására, a békeszerződésben elveszített országrészek visszaszerzésére irányuló törekvést, és ezt a náci Németországgal és a fasiszta Olaszországgal együttműködve 1939 és 1941 között részben meg is valósította. Az 1945 utáni magyar állam a párizsi békeszerződésben megerősítette, hogy lemond az 1920-ban elveszített területekről, és 1990 után a demokratikus magyar állam ezt több nemzetközi jogi aktusban is, mint amilyenek a szomszéd országokkal kötött alapszerződések voltak, megerősítette. Az olyan politikai jelkép nyilvános használata, mint a történelmi Magyarország 1920 előtti határai, s amely a hatályos magyar államhatárokkal való elégedetlenséget fejezi ki, politikai törekvés, illetve ahhoz kapcsolódó indulatok kifejezése. Ezt nevezzük a politikai nyelvben irredentizmusnak, a történelmi Magyarország kontúrjait pedig joggal tekinthetjük irredenta jelképnek.”

Nyitókép: MTI / Kallos Bea 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abafy Alfréd
2023. március 26. 16:25
engem viszont nem lepne meg ha a kicsi Bauer elkezdené tépkedni a vele egyet nem értők körmeit.
Fenrir
2023. március 24. 19:20
Hihetetlen... Megkapták azokat a hatalmas országrészeket a maguk teljes valójában, de ennyi nem elég, még a térképeken is csak ezt hajlandóak eltűrni. Mindezt úgy, hogy a második vh. óta nagyjából nulla lépés történt részünkről akár állami, akár civil szinten, hogy visszaszerezzük a területet (sőt a beregszászi járást miután felajánlották kifejezetten nem kérte Kádár). Nincsenek csoportok, akik a régi Magyarország visszaállítása érdekében terrorista vagy bármilyen akciókat követnek el, az utóbbi 80 év teljes csendben telt el. Tehát még csak az se mondható, hogy ez a zászló bármilyen erőszakos cselekményt tüzelne.
Meritokrata
2023. március 24. 12:22
Inkább irredenta, mint idióta. Én nem értem, ezek mééé nemmennek el a hazájukba????
Csatari59
2023. március 24. 11:57
Tépd ki a körmüket mind apád tette!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!