Művészet kínpadon

2021. november 02. 18:00

Klasszikus könyveket, meséket, filmeket cenzúráznak vagy írnak át, ha azok nem megfelelő mértékben „érzékenyek”.

2021. november 02. 18:00
null
Kincses Krisztina
Magyar Nemzet

„Manapság négyéves gyerekek dönthetnek saját nemátalakító műtétjükről, klasszikus könyveket, meséket, filmeket cenzúráznak vagy írnak át, ha azok nem megfelelő mértékben »érzékenyek«, és bizony már a történelemhamisítástól sem riadnak vissza az elszánt társadalom­alakítók. Így fordulhat elő, hogy a Cambridge-i Egyetem régészeti múzeuma új rasszizmusellenes stratégiát fogadott el nemrég, amely gyakorlatilag utat nyitott az európai művészettörténet eltorzításának. 

De vajon hogy jutottunk idáig? Hogyan lehetséges, hogy az ember már fel sem kapja a fejét a nyilvánvaló hazugságok hallatán? Úgy, hogy a liberalizmus egyik alapja a haladás folytonosságának kényszere. Nincs megállás, nincs nyugvópont. Az új csak akkor igazán új, ha további újdonságokat indít útjára, az eszme képviselőit a megtorpanástól való örökös félelem és gyanú hajtja előre és készteti a legabszurdabb elméletek és igazságok »kitalálására«. 

Csakhogy éppen az ő igazságuk az, amelyik ingatag, hiszen gyurmaként alakítják a tényeket, a történelmet és a valóságot. A legvadabb liberalizmus fundamentuma, hogy nincs igazság, azt csak keresni tudjuk, éppen ezért mindenki véleményét tisztelni kell és el kell fogadni, hangozzék az bármennyire abszurdnak. A liberalizmus követeli, hogy képviselői állapítsák meg, ki az ostoba és ki a bölcs – így válik egy semleges, szabadságot hirdető elv az elnyomás eszközévé és fegyverévé.

Hogy a cambridge-i múzeum milyen adatokkal tervezi igazolni a római és görög szobrok »kínos« fehérségét, azt nem tudjuk, azonban tudatos, bevett kommunikációs eszközeikről érdemes ejteni pár szót. Mint fogalmaztak, szükség van az egyetemen belüli rasszizmus problémájának nyilvános beismerésére.

Beismerés, vezeklés, kárpótlás, bocsánatkérés – a haladás képviselői a bölcsek és okosak meghatározása mellett azt is eldöntik, hogy kik az áldozatok, és pontosan kiknek a bűnei miatt váltak azzá. Nem marad más hátra, mint ideológiai ellenségeiken behajtani a vélt történelmi adósságot, amely csak nyomokban tartalmaz őszinte együttérzést és szolidaritást.

A fentebbi folyamatok arra is rámutatnak, hogy a valóság, a klasszikus formák helyét a szubjektivizmus korszaka veszi át, a modernség ilyesfajta eldurvulása pedig természetszerűen magával hordozza a kultúra hanyatlását is. A kultúra klasszikus fogalmának és tartalmának eltorzítása és haladó gondolkodásba illesztése a társadalom minden területét uralma alá kívánja hajtani. Mindezek után felmerül a kérdés, mennyire kell még felforgatni a világot ahhoz, hogy belássuk: nem vagyunk jobbak ókori őseinknél, csupán nekünk is megvannak korunkhoz tartozó bolondságaink.”

Fotó: © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2021. november 02. 20:00
Nekem van egy teás csészém ami tök fekete. De ha forró teát öntök bele, kifehéredik! Most akkor én hova tartozom?
T. Péter
2021. november 02. 18:49
"Manapság négyéves gyerekek dönthetnek saját nemátalakító műtétjükről" Luzitanxaver, ha majd erre jársz, magyarázd meg ezt is szépen. A túlhajtó ostobák jegyében.
74bro
2021. november 02. 18:46
Vannak fekete görög szobrok is, nem is beszélve a híres vörös-fekete kerámiamintákról. Innen már csak egy lépés addig a tanításig, hogy Szókratész néger volt, Periklész pedig indián. Gyerekeknek mindent be lehet mesélni, főleg ha közben cenzúrázzuk és szelektáljuk a forrásokat. Jön még, nem kell félni.
Rasdi
2021. november 02. 18:44
Ahogy a művészetet, művészeteket említi, a folyamat már elég rég elkezdődött. Akkor, amikor az érthetetlen, "absztrakt"-nak nevezett valamit "művészetként" kezdték értékelni. Aki fanyalgott, vagy nem tetszett neki az ilyesmi, azt "tahónak" nevezték vagy tartották. A nagy "tudorai" ennek az irányzatnak talán maguk se hitték (hiszik), amit összehablatyoltak/összehablatyolnak az ilyen művek (bele)magyarázataihoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!