Mire jó az egyetemi modellváltás?

2021. február 14. 15:00

Íme az első félév mérlege.

2021. február 14. 15:00
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Facebook

„Mire jó az egyetemi modellváltás? Alapítványi elnökként hat hónapja dolgozom a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megújításán. Izgalmas indulás volt, sokat tanultam az egyetem polgáraitól és azt hiszem, hogy nem lehetek elégedetlen. Íme az első félév mérlege.

PROFI GAZDÁLKODÁS, ÚJ FORRÁSOK

Két lépcsőben megújul az egyetem gazdálkodása. A MOME 2021-es központi költségvetését már nem az állami logika, hanem az üzleti tervezés szabályai szerint, szakértők támogatása mellett állította össze az egyetem. Év végéig az összes intézményi egység átáll az üzleti tervezésre.

Kiemelt célunk, hogy az állami támogatás mellé minél több uniós forrást hozzunk el a MOME számára. Ezért jött létre a MOME Pályázati Iroda. Új pályázati vezetőnk, Matheidesz Réka és csapata mindössze néhány hét alatt 1.000.000 eurót meghaladó új pályázatot készített elő és nyújtott be az Európai Uniónak, s ez csupán a kezdet. Hír az indulásról: https://mome.hu/.../tovabb-erositi-nemzetkozi...

ELSŐ A HALLGATÓK ÉS A KOLLÉGÁK MEGBECSÜLTSÉGE

Közel a duplájára emeltük a hallgatói támogatásokat. A MOME legendás professzorának neve alatt életre hívtuk a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat, és vállalati partnereket is bevontunk a diákok támogatásába. A Magyar Nemzet beszámolója: https://magyarnemzet.hu/.../stefan-lengyelrol-nevezi-el.../

Megkezdtünk a bérek felzárkóztatását. A Szakszervezet javaslataira építve az egyetem leginkább érintett, pótolhatatlan erőforrást jelentő munkatársai 2020 decemberében már magasabb fizetést vihettek haza. Idén következnek az újabb lépések.

Márciustól a MOME történetében először lesz profi HR-vezetője az egyetemnek. Új kollégánk az üzleti életből érkezik, és még 2021-ben átfogó rendszert dolgoz ki a kollégák megbecsülésére és a szervezeti folyamatok korszerűsítésére. Az egyetem vezetőivel közösen elkezdtük a képzés korszerűsítésének előkészítését, a jövő képzési kínálatának kialakítását. A munkába a MOME oktatóit és kutatóit is bevonjuk. Év végére meglesz a kidolgozott program és a részletes menetrend.FÓKUSZBAN AZ

INNOVÁCIÓ ÉS A KUTATÁS-FEJLESZTÉS

Hazai és külföldi szakértők és a diákok bevonásával, az alapoktól újratervezzük az egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét. Cél a MOME üzleti és társadalmi hatásának megalapozása, a magyar gazdaság fejlődéséhez való hozzájárulás, aminek lelke a MOME Innovációs Központ lesz. Utóbbi folyamat részeként nyílt, nemzetközi pályázatot hirdettünk a MOME Innovációs Központ élére. A kiírás népszerűsége minden várakozásunkat felülmúlta: öt kontinensről több mint százhatvan(!) vezető jelentkezett. Hamarosan zárul a kiválasztás.

A régió leghatékonyabb egyetemi rendszerét hozzuk létre a MOME hallgatói, oktatói és kutatói által születő szellemi tulajdon védelmére és haszmosítására, és új szellemi termékek létrehozásának ösztönzésére. Szakmai partnerünk a SZTNH - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, őszre elkészül az új szabályozás.

VÉGRE ELINDUL A NEMZETKÖZI MÁRKAÉPÍTÉS

Ha van olyan magyar egyetem, amiből nemzetközi márka építhető, az a MOME. Ősz óta felállt az új MOME Brand Iroda, aminek élére Margaret Ann Dowling személyében nemzetközi szinten elismert szakembert igazoltunk. Készül a hosszú távú építékezést megalapozó márkastratégia, a tervezésbe a hallgatók is bekapcsolódnak. A Portfolio cikke: https://www.portfolio.hu/.../ujjaepitik-a-mome-brandjet-a...

Barabási Albert-László kutatócsoportjának bevonásával, átfogó nemzetközi piackutatást indítottunk a MOME versenytársainak megismerésére. Az egyetem stratégiáját, jövőbeni terveit így tényekre és adatokra alapozhatjuk. Cikk a Roadsteren: https://roadster.hu/hazai-egyetemen-segit-a-vilaghiru.../   

A PÁRBESZÉD ALAP

Több lépésben erősítettük a Szenátus jogosítványait. Év végén átadtuk a testületnek az Intézményfejlesztési Terv (IFT) készítésének és elfogadásának jogát. Friss döntésként, erősítettük szerepüket a rektorválasztás és a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) elfogadásának tekintetében is.

Végül de nem utolsó sorban elkezdtük felépíteni a párbeszéd kultúráját. Elnökként a Szenátus minden ülésén beszámolok az elvégzett munkáról és ahogy eddig, úgy ezután is elérhető vagyok a MOME polgárai számára.Mindez csak a kezdet. A modellváltás óriási lehetőség, a munka folytatódik. Hajrá MOME!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. február 14. 22:24
"Barabási Albert-László kutatócsoportjának bevonásával, átfogó nemzetközi piackutatást indítottunk" Na, az az ablakon kidobott pénz volt.
Rugo
2021. február 14. 20:34
Hajrá MOME, hajrá magyar egyetemek!
széki lassú
2021. február 14. 17:21
A koronavírus információs vonal telefonos tájékoztatása szerint: a Pfizer és a Moderna-vakcinával a 60 év feletti krónikus betegeket és egészségeseket is oltják. Holott az egészségesek előtt le kellene oltani az összes krónikus beteget, mert ott van a legtöbb halálos áldozat, és utána oltani csak az egészségeseket. Miután így hamarabb érnének a 60 feletti krónikus csoport végére, a halálos áldozatok száma kevesebb lenne!
EMM195
2021. február 14. 16:44
Így érthetővé válik, az szfe tanárainak miért nem tetszik az alapítványi megoldás. A színházcsinálók csak a pénz elköltéséhe értenek. Még az emberi lakhelyre, munkakörülményekre sem költöttek egy fityinget sem, mint láthattuk. Gondolom jövedelemre ment el minden pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!