A Facebook fizessen a felhasználóknak és a médiának

2021. február 16. 12:11

Köztudott, hogy a techcégek többször elkerülték már az adófizetést.

2021. február 16. 12:11
Donáth Anna
Facebook

„Alig pár napja javasoltam, hogy a Facebook fizessen a felhasználóknak és a médiának, amiért adataikat és híreiket használja. Ez a gyakorlat nem példa nélküli, hiszen már két ország is arra készül, hogy kötelezze a nagy techcégeket, hogy fizessenek. Most pedig az USA egyik állama, Maryland is arra készül, hogy igazságot szolgáltasson.

Köztudott, hogy a techcégek többször elkerülték már az adófizetést, és kihasználják, hogy pár ország adóparadicsomként adóelkerülést biztosít nekik. Ezen változtat most Maryland. A törvényhozás felülírva a kormányzó vétóját megszavazta, hogy a globális reklámbevételtől függően legfeljebb 10 százalékos adót vessenek ki a digitális reklámokra.

Az adófizetésre való kötelezés leginkább a techóriásokat érinti: akinek 100 millió és 1 milliárd dollárt közé esik a globális reklámbevétele, az csak 2,5 százalékos reklámadót fizet, de akié meghaladja a 15 milliárd dollárt, mint például a Facebook és Google esetében, az már 10 százalékot.

Egyértelmű, hogy az most a politika dolga, hogy igazságos egyensúlyt teremtsen a rendszerben. A techcégeknek is ugyanúgy adót kell fizetniük, mint bármelyik másik vállalkozásnak, kompenzálniuk kell azokat az embereket és iparágakat, amelyeket eddig kihasználtak. Ezért rövid időn belül EU-s szintű, szabad és igazságos Facebook-törvényre van szükségünk”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaZo
2021. február 16. 17:17
Te mocskos kurva! Hogy nem sül ki a szemed...
írmag
2021. február 16. 16:53
Ne keverd, te Schwartz George-tól kapod a baksist!
scriba
2021. február 16. 15:51
És mit fog csinálni a hvg, ha nem fizet neki a facebook? Kivonul a facebookról, ami a legtöbb olvasót hozza nekik?
NTLLK
2021. február 16. 15:50
Most már az tényleg túlzás, hogy ez a szerencsétlen példány mijen hüje...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!