Vigyázat, a vezeték iránya fordul!

2020. szeptember 09. 07:26

A következetes magyar politika felszabadítólag hat Közép-Európa összes nemzeti energiapiacára.

2020. szeptember 09. 07:26
Szabó Dávid József
Mozgástérblog

„A napi koronavírus-híradó és a színművészetis önbezárás zajában szinte elsikkadt a 2020-as év egyik legjobb híre: 2027 végéig Magyarország a Krk-szigeti LNG-terminálon keresztül évi egymilliárd köbméter földgázt vásárol közvetlenül a Shelltől. A hazai földgáz-szükséglet 10%-át fedező üzlet létrejötte önmagán túlmutató jelentőségű fejlemény, mely illeszkedik hazánk mozgástér-bővítő eredménysorába.

2010-ben két dolgot is kvázi-tényként hallottam iparági és külügyi szakértőktől: Aszadnak meg vannak számlálva a napjai Szíriában; és rövidesen már érkezhet is Magyarországra »az amerikai gáz« a Krk-i LNG-terminálon keresztül. A két állítás közül a szíriai elnökre vonatkozó madárjóslásnak bizonyult, hiszen Aszad azóta is él és virul.  A magukat jól értesültként pozicionáló transzatlanti bennfentesek jövendöléseit azóta is fenntartásokkal kezelem. A Krk-i terminál ehhez képest majd’ egy évtizedes késéssel, de legalább valóra válik, a magyar gázvásárlás pedig a közép-európai építkezés fontos és kézzelfogható eredményét jelenti.

A közép-európai térséget három tenger határolja, ha úgy tetszik, nyitja meg a világóceán felé. 2010 óta mindhárom tengeren ígéretes projektek születtek energiafronton: az Adrián Horvátország (Krk), a Balti-tengeren Lengyelország (Świnoujście) és Lettország (Skulte) LNG-terminál építésébe fogott a tankereken érkező cseppfolyós földgáz fogadására, visszagázosítására és továbbszállítására. Romániában pedig az ExxonMobile kezdett a fekete-tengeri gázmezők hasznosításába. (Ez utóbbi projekt elbukni látszik a román állam bizánci útvesztőiben, melyeket a Trump-adminisztráció sem volt képes kiegyenesíteni az olajipari óriás kedvéért.) Ahhoz, hogy mára valódi üzletek jöhessenek létre ezekből a projektekből, egyrészt a tengerparti országok, másrészt a globális energiacégek, harmadrészt viszont a közép-európai magországok nagyszabású infrastruktúra-fejlesztő vállalkozása kellett. Magyarország 2010-2019 között minden határkeresztező gázvezetékén megteremtette a fordított irányú gázszállítás lehetőségét, amivel végre »összenyitottuk« nemcsak Magyarország és szomszédai, de az egész térség lakótereinek ajtóit. Megtörtük az évszázados átkot, mely a térség nemzeteit egyenként Moszkvához (korábban: Bécshez vagy Berlinhez) kötötte be, miközben egymástól elzárva tartotta őket. A következetes magyar politika tehát felszabadítólag hat Közép-Európa összes nemzeti energiapiacára, és miközben persze a magyar mozgásteret növeli a legdinamikusabban, az egész régiónak segít kimozogni évszázadok egyirányú függőségeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. szeptember 09. 20:02
Megint lépéselőnyben van a magyar kormány.
Senki Alfonz
2020. szeptember 09. 12:46
És akkor végre - követve a nemzetközi trendeket - nálunk is olcsób lesz a gáz?? Ha nem, akkor gáz!! Főleg a kormánynak és egybezsírnyakú Rezsigeciszilárdnak!
nemecsekerno_007
2020. szeptember 09. 10:47
Szóval ezért kellett az Adriás yachtozós Szíjjártó videó. Vajon kinek az érdeke?!?! :)))))))))
Európai téridő
2020. szeptember 09. 10:16
Az internáci magyar hülylvtársak csicska firkászai a Shell-üzletből is csak a külügy- külgazdasági miniszter helikopterezésébe tudtak csak belekötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!