Mi a baj a magyar gazdaság szerkezetével?

2015. november 01. 12:58

Erősen függ a magyar gazdaság egy olyan ágazattól, amely jelentős állami támogatásokat kap, és drágán teremt a munkaintenzitáshoz képest rosszul fizető munkahelyeket.

2015. november 01. 12:58
Csath Magdolna
Magyar Nemzet

„Magyarországon az összes munkavállaló 73 százaléka fizikai munkás. Az autógyárakban viszont az átlag magasabb: 77 százalék. Ez az öszszeszerelés túlsúlyát mutatja, vagyis azt, hogy átlagosan kevesebb tudásalapú munkahelyet teremtenek, mint a többi ágazat. Erősen függ tehát a magyar gazdaság egy olyan ágazattól, amely jelentős állami támogatásokat kap, és drágán teremt a munkaintenzitáshoz képest rosszul fizető munkahelyeket. Ezt a függőséget a gazdaság diverzifikáltságának, vagyis több lábon állásának fokozásával lehet és kell ellensúlyozni. Ennek módszere egyrészt a hazai adottságokat és képességeket jobban hasznosító, már említett ágazatok erőteljesebb fejlesztése, másrészt a gazdasági növekedést hozó új ágazatok meghonosítása lehet.

De érdemes felfigyelni még egy ágazatra, amelynek fejlődése jót tenne nemcsak a gazdaságnak, hanem a társadalomnak is. Ez az építőipar. Az ágazat teljesítménye augusztusban az előző évhez képest 6,1 százalékkal csökkent. Ennek nyilvánvalóan az egyik oka az EU-s pályázatokból finanszírozott beruházások kifutása. Az építőiparnak azonban jelentős szerepe lehetne nemcsak az uniós nagyberuházásokban és az új lakások építésében, hanem a leromlott családiház-állomány és a falusi-kisvárosi középületek felújításában, korszerűsítésében, energiatakarékos átalakításában is. Ugyanis e tekintetben nagy az elmaradásunk. Az építőiparon belül is főleg a kis cégeknek adna ez a terület munkát. Az eredménye pedig nemcsak a lakásállomány javulása és az energiafogyasztás csökkenése, hanem az életminőség javulása is lehetne. (...)

Az sem jó jel, hogy míg az EU-s célkitűzések szerint 2020-ra a 30–34 éves népességen belül 40 százalékra kellene emelni a felsőfokú végzettségűek arányát, a magyar cél ennél sokkal szerényebb, mindössze 30,3 százalék. Azt is mondhatnánk, hogy a költségvetési deficitet sikerült rendbe hoznunk, de a humántőke-fejlesztés területén egyre nagyobb deficitet halmozunk fel. Ez pedig már ma is, de hosszabb távon még inkább gátja lesz a valódi, nem az olcsóságra, hanem a tudásra és innovációra támaszkodó versenyképesség-növelésnek. Ha viszont nem lépünk rá erre az útra, akkor maradunk olcsósággal és állami kedvezményekkel versenyző, s ezért a bérek és az életminőség területén is lemaradó perifériaország.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babafej
2015. november 02. 11:48
Csath-Mellár-Kiszelly... Jó vita volt nemrég.
dé208
2015. november 02. 08:19
Most jött haza egy cimborám Kanadából kb.ezzel a mondattal..... "Kanadában mindenki buszvezető meg pénztáros a közértben mert ebből meg lehet élni" Hogy csinálják ?
Tintamin
2015. november 02. 02:20
Mivel az oktatás totális bedöntése van folyamatban, nincs kilátás arra, hogy az ország kilép az "összeszerelőüzem" státuszból. Meg hát abba kellene hagyni fideszéknek a mérhetetlen tolvajlást, az is nagyot dobna az életszínvonalon..
gudmen
2015. november 01. 20:30
csányi 300 milliárdos vagyona..de szerintem inkább közelebb van a 3000-hez..simicska több száz milliárdja és a többiek..bakonyi, garancsi, nyerges, fleto, koka jani..egyéb politikus bünözök... egyikük sem termelt értéket..csak "átcsoportositották" a közvagyont magánvagyonná....különféle trükkökkel..vagy simán kiemelték a költségvetésböl.. ha egy embernek van ezer millioja....vagy 1000 embernek egy millioja az a gazdaság szempontjábol nagyon nem mindegy.. egy ember egy ebédet eszik, egy cipöt vesz stb..ezer ember ezerszer ennyit jo esetben..forog a pénz...de ha néhány milliárdos tartja kezében a vagyont ráadásul offshoreban külföldön.. na akkor történik ez ami magyarországon..szépen lassan leáll a gazdaság vagy minden térsdégbeli állam elhuz mellettünk... a pénz olyan mint a trágya..csak szétszorva ér valamit..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!