Félholdat a templomokra?

2015. október 15. 13:54

Jelent-e még bármit számunkra a zsidó-keresztény hagyományokon nyugvó Európa eszménye, vagy a templomokon lévő kereszteket félholdra, a leszbikus püspököket pedig imámokra kell cserélni?

2015. október 15. 13:54
Törcsi Péter
Mozgástér

Természetesen fontos a tolerancia, keresztényként nincs is más lehetőségünk, mint megértéssel fordulni minden embertársunk felé, de ne felejtsük el, hogy a tolerancia egy kétirányú gesztus. És bármennyire is kiterjedt a fantáziánk, azért azt igen nehezen tudjuk elképzelni, hogy Irakban, Szíriában vagy bárhol máshol a Közel-Keleten a tolerancia jegyében egyszer csak úgy dönt egy imám, hogy keresztet applikál a mecsete tetejére és megmutatja az elnyomástól szenvedő keresztényeknek, hogy merre van Róma. (...)

Persze nyilván lehet a fenti esetekre mondani, hogy azokat szélsőségesek követték el és az iszlám önmagában nem ilyen. De azt azért érdemes figyelembe venni, hogy még a legbékésebb muzulmánok is minimum felháborodnának azon, hogy a progresszív svéd lutheránusok leszbikusokat »szentelnek« pappá, sőt püspökké – hiszen, mint tudjuk a kalifátusban nincsen Pride. Európának, azon belül is főleg a svédeknek ideje lenne tudomásul venniük, hogy a megértés és a tolerancia kultuszának is vannak határai. Először talán a saját legszűkebb közösségünk érdekeit kellene szem előtt tartanunk, aztán a szélesebb értelemben vett – protestánsok esetében – gyülekezetünkét, majd a nemzetünkét, ezek után következik Európa és amennyiben az előbbieknél mindent rendben találtunk jöhet az egész világ. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy nemhogy Európa, de még az európai nemzetek sem mind találják a saját identitásukat (lehet, hogy annyira elvesztették azt, hogy már nem is tudják, hogy hol keressék). Ezért elsősorban azt kellene átgondolnia a svédeknek és mindenkinek Európában, hogy jelent-e még bármit számukra/számunkra a zsidó-keresztény hagyományokon nyugvó Európa eszménye, ami megérdemli, hogy megvédjük, vagy az egészet el kell felejteni és a templomokon lévő kereszteket félholdra, a leszbikus püspököket pedig imámokra cserélni?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
regiszter
2018. szeptember 02. 21:30
A 21. században a zsinagógákat, templomokat és mecseteket egyaránt múzeumokká kellene alakítani.
Gönc Árpád Hulladékudvar
2018. szeptember 02. 21:30
már megint a TIPIKUS EVANGÉLIKUS JIDÓSZOPKODÁS a leggusztustalanabb történelminek nevezett keresztény egyház: ÁRULÓ SÖPREDÉK NINCS ZSIDÓ-KERESZTÉNY HAGYOMÁNY: a kettőnek úgy van köze egymáshoz, hogy a kereszténység a zsidóság antitézise
marko11
2018. szeptember 02. 21:29
Leszbikus püspök, Pride, szakállas énekesnő(?!), házasság két nő vagy két férfi közt, de leginkább: a konzumidiotizmus...ezek mind a modernkori Európa értékei. Vagy szemetei?!
Viator
2016. július 08. 12:24
A hit lecserélése a kapzsiságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!