Susanna Clarke: A hollókirály

2015. szeptember 30. 08:47

Susanna Clarke regénye lehengerlő irodalmi teljesítmény, nem sok ehhez fogható könyv van. Aki szereti az igényes fantasztikus irodalmat, ki ne hagyja.

2015. szeptember 30. 08:47
Keserű József
SFmag

A Hollókirály műfaji szempontból is igen érdekes képet mutat. Egyfelől olvasható portál-fantasyként, hiszen a regény két világban játszódik: Angliában (illetve Dél-Európa egyes országaiban) és a Tündérbirodalomban. A kettő közötti átjárás pedig – mondanom sem kell – kardinális kérdés lesz. Másfelől a regény működésbe hozza az alternatív történelmi regény műfaji kódjait is (gondoljunk csak a napóleoni háborúk megjelenítésére). Az alternatív történelmi regények kulcskérdése – mi lett volna ha? – itt ekképp fogalmazódik meg: Hogyan alakult volna a történelem, ha Wellingtonnak rendelkezésére áll egy mágus a Napóleon elleni háborúban?

Mégis, az átgondolt szerkesztésmód, a kifinomult nyelvezet, a meggyőző világépítés és hiteles jellemábrázolás, valamint a különböző hagyományok játékba hozása mind-mind kevés lenne, ha nem hatná át a regényt egy olyan minőség, amelyet nehéz megnevezni (leginkább szellemességnek vagy megértő bölcsességnek mondanám). A könyv egyszerre humoros és könnyed, ugyanakkor sötét és hátborzongató is. Az írónő bámulatosan teremt egyensúlyt élet és irodalom, valóság és fantázia, napos és sötét oldal között, miközben regényét végig áthatja a szellemes humor és a finom irónia.

Susanna Clarke regénye lehengerlő irodalmi teljesítmény, nem sok ehhez fogható könyv van. Aki szereti az igényes fantasztikus irodalmat, ki ne hagyja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!