Emberi erőforrások

2015. július 17. 13:49

A hajléktalanok ételt követeltek tőlünk nincstelenségükre hivatkozva, mi pedig elküldtük őket.

2015. július 17. 13:49
Puskás Panni
hvg.hu

„Felvetődik viszont egy súlyosabb kérdés is, ami már a Migration Aid civil segítőit – egyúttal engem is – érint. Egyik nap pár nem kifejezetten udvarias hajléktalan jött a szervezet Mozsár utcai bázisához (itt van a raktár, ahová adományokat hozhatnak a budapestiek, itt készülnek az étel-, ruha- és tisztálkodószer-szállítmányok, amelyeket az önkéntesek a pályaudvarokra visznek). A hajléktalanok ételt követeltek tőlünk nincstelenségükre hivatkozva, mi pedig elküldtük őket. A miértre a válasz csak annyi, hogy ez a csoport egy speciális problémára fókuszál, ami a bevándorlók megsegítése, ha a főváros hajléktalanjait is etetnie kellene, akkor széthullana az egyébként is döcögve működő rendszer.

De nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a hajléktalanoknak tulajdonképpen igazuk volt. Ebben az országban és ebben a városban is rettenetes a szegénység, családok nyomorognak, de mi többnyire csak a vállunkat húzkodjuk, az utcán alvó emberek látványa pedig nem igazán hoz ki minket a sodrunkból. Miért pont a migránsok problémája éri el annyira az ingerküszöbünket, hogy ilyen volumenű civil jótékonysági hálózatot hozunk létre Budapesten, Debrecenben (Migration Aid), Szegeden, Pécsett, Tatabányán és Bicskén (MigSzol)?

A válasz lehet, hogy egyszerűen megmagyarázható a láthatósággal. A kormány ugyanis mindent megtett az utóbbi időben azért, hogy mindenkihez eljusson a hír: érkeznek a gonosz bevándorlók és el akarják venni, nem akarják tiszteletben tartani stb. A plakátok pedig nem egyszerűen jól láthatóvá tették a problémát, hanem olyan csapást mértek az emberi jóérzésre, amilyet korábban ritkán láttunk. És mi, akiknek rossz lett ettől a lelkiismeretünk, be akarjuk bizonyítani, hogy emberek vagyunk. Talán ez a tétje az egésznek: muszáj bebizonyítanunk, hogy ebben az országban élnek emberek, akik képesek a szolidaritásra, nem idegengyűlölők és nem dőlnek be a kormánypropagandának, hogy látják, mi a probléma, és tudják, azt nem lehet megoldani egy kerítéssel. És gyűlöletkampány ide vagy oda, ezek az emberek egyre többen vannak. Szükségük lesz rájuk a hajléktalanoknak is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. július 18. 07:32
Pu pa én meg milliárdot követelek mert nincs pénzem. És igazam van,
Szúnyog
2015. július 18. 00:10
Te Pannika! Mit szól ehhez a vároindenkié Paprika Kinga? És mi szólnak a rejtett tartalékok? Azt tudom csak, én mit szólok. Azt, hogy menj a pcsába!
Nielsen
2015. július 17. 22:56
Ribi, szólj a Buzi Újhullámnak, amely FB-csoport szervezte a heti tüntit. Hátha ott befogad pár buzi újhullámos arc hajléktalanokat. :D
néhai Ch.Pilot
2015. július 17. 22:37
Puskás Panni! Szeritnem vonulj be Teréz anya rendjébe, és akkor annyi embert etethetsz, ápolhatsz korra, nemre, fajra, vallásra való trekintet nélküll amennyit tudsz! Nem kell (és nem is szabad) majd válogatnod. Lesz köztük hajléktalan és hajlékony, bel- és külföldi, leprás és bélpoklos, tobzódhatsz a jótékonyságban! És szidhatod a világ összes kormányát, nemcsak a maygart amiért magukra hagyta őket! Micsoda perspektíva! Mily dicső jövő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!