Legegyszerűbb koktélok: 5+1 koktéltipp a nyárra!

2024. április 28. 18:05

Közeleg a nyár és a kánikula. Érdemes már előre készülni és megismerkedni a legegyszerűbb koktélokkal.

2024. április 28. 18:05
Aperol Spritz

Nyitókép: Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A nyár egyik elmaradhatatlan kelléke a hőségekre való legjobb gyógyír, a koktél és a mostanra sokszor rituális magasságokba csapó koktélozás, bemutatjuk a legegyszerűbb koktélokat. Szerencsére annak sem kell kihagynia az effajta örömöket, akik vezetnek vagy absztinensek, ugyanis a legnépszerűbb koktéloknak is van virgin, azaz alkoholmentes verziója.

Non alcoholic beverages
A legegyszerűbb koktélok is tudnak így kinézni. Fotó: Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A klasszikus koktélok mindig népszerűek, ennek az oka, hogy könnyen elkészíthetőek, csak néhány összetevőt tartalmaznak, és nem igényelnek végtelen mennyiségű konyhai eszközt sem, csak egy shakert, egy nagyobb poharat, esetleg koktélkanalat. 

Könnyű tehát elkészíteni a tavaszi, nyári grillpartik alkalmával egy-egy Daiquirit, Manhattant, Mimosat vagy Cosmopolitant.

A koktélokból számtalan fajta van, létezik például black russian koktél, margarita koktél, old fashioned koktél, manhattan koktél, white russian koktél, americano koktél és paloma koktél is. Ezeket a legcélszerűbb a profiktól kérni egy bárban, azonban a nyári melegben sokszor nincs lehetőségünk ilyenre és otthon kell összerakni a kedvenc frissítőnket. 

Erre tökéletes megoldás a mindössze pár összetevőből álló italok összerakása, a Delish jóvoltából pedig megismerkedhetünk a legegyszerűbb koktélokkal. 

Legegyszerűbb koktélok, amelyekhez csak 3 hozzávaló szükséges  

A nyár egyik slágere szokott lenni a korábban már említett mimosa, amely pofonegyszerű: narancslére kell pezsgőt önteni és el is készül a hűsítő ital. Másik népszerű koktél a gimlet, amelyet szintén gyerekjáték összerakni, bár közel sem gyerekeknek való: gint és lime-lét jéggel összekeverünk, majd az egészet egy koktélospohárba szűrjük. Szintén nem igényel nagy szaktudást a méltán híres vodka-tonik, ami nem ígér többet, mint ami a nevében van, nem más, mint vodka és tonik egy kis jéggel és citrommal nagyon kellemes, bár a mértékre, mint minden alkoholos italnál, itt is érdemes figyelni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lefogadom, hogy ön sem hallott a Kalimotxo nevű italról, itthon sokkal inkább vbk néven terjedt el, ami nem nyújt túl sok örömöt, mégis a '90-es években született generáció gimnáziumi éveit végigkísérte. Elkészítése nem igényel szaktudást: csak vörösbor és kóla kell hozzá, fogyasztása csak saját felelősségre.

Természetesen nem maradhat le a listáról a hölgyek körében egyik legnépszerűbb koktél, amit a Szex és New York film tett híressé: a cosmopolitan koktél. Itt az elkészítéshez már kell egy shaker, amibe jeget teszünk, hozzáadunk kis vodkát, narancslikőrt, frissen facsart lime-levet és áfonyalevet. Ezt alapos összerázás után kell tálalni martinis pohárba és már fogyasztható is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egyszerű, de nagyszerű koktél a margarita is, amely szintén mindössze három összetevős: triple sec, tequila és lime kell hozzá. Az eredeti recept szerint a frissen facsart lime-nak a levét jéggel össze kell rázni az alkohol italokkal, majd egy koktélpohárba kell tálalni. Ínyencek sóval hinthetik a pohár peremét és citromkarikát sem ördögtől való díszítésként felhasználni. 

Bár 5+1-et jelöltünk a cikkben, jöjjön egy ráadás is: a listáról természetesen nem maradhatott le az utóbbi években az Instagram-fotóknak köszönhetően fénysebességgel hódító Aperol Spritz sem: ez a koktél tényleg nem ígér sokat, de azt tartja: jéggel töltött öblös pohárba kell tenni a jeget, bele kell önteni egy kevés Aperolt, rá a proseccót, majd szódával felönteni és összekeverni. 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-81
2024. május 11. 22:56
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­­i n­­­i­­­m­­­f­­o­­­m­­á­n­i­á­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Patika
2024. április 29. 21:07
A legolcsóbb magyar koktál receptje már a nevében benne van. vizezett víz. (az arányokat lehetetlen eltéveszteni)
SyncBaer
2024. április 28. 20:26
1 dl (4-5 C fokos) csopaki olaszrizling + 1 dl (jéghideg) szóda - - - a koktél neve = kisföccs. Adagolás: gyorsan egy, aztán abban az órában még kettő.
Jajdejónekünk
2024. április 28. 19:11
Tényleg szükség van arra, hogy az alkoholizmussal küszködő társadalomat alkohol fogyasztására bíztassuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!