Mi verné szét Európát?

2015. június 24. 07:51

Véleményem szerint azonban nem a Dublin-III rendelet felfüggesztése veri szét Európát.

2015. június 24. 07:51
Timár Gábor
A KARD

Véleményem szerint azonban nem a Dublin-III rendelet felfüggesztése veri szét Európát. A rendelet - bár eddig sem volt igazságos - a menekültkérelmek korábban jellemző száma mellett valahogy elműködött. Gyakorlatilag pont annyira nem tartotta be a Nyugat (nem küldte vissza ide a menedékkérőket) amennyi még elviselhetővé tette a dolgot a határállamoknak. Nem egy jó rendszer, de évi 50-100 ezer menedékkérővel (össz-európai szinten) valahogy elment. 200-400 ezerrel viszont nem. Európát véleményem szerint sokkal inkább az veri szét, ha hetekig, hónapokig nem hallgat a határállamok kérésére, hogy változtassa meg a rendszert, amely a megváltozott körülmények miatt immár szinte kezelhetetlenné (Olaszország) vagy potenciálisan kezelhetetlenné (Magyarország) teszi a menekültproblémát.

Félreértés ne legyen, nem a szolidaritás hiánya a legfenyegetőbb itt Európa egységére, rövid távon sokkal közvetlenebb, egyszerűbb az ügy. Minden állam szuverenitásának egyik sarokpontja, hogy eldöntheti, kit enged be a területére. Ezt az Unió felülírta a schengeni egyezménnyel: reguláris belső határellenőrzés nincs: a schengeni övezet működik idegenrendészeti szempontból egy államként, Ez persze azt is jelenti, pontosabban a gyakorlatban csak jelentené, hogy a schengeni külső határokat (pl. Magyarország és Szerbia határa) meg komolyan kell védeni, hisz aki ide bejön, az gyakorlatilag bárhová mehet Európa magterületein. Ám ha bárki, akit egy magyar határjárőr illegális határátlépésen kap, itt kér menekültstátuszt, az Dublin-III miatt később jogilag bármikor visszaküldhető lesz ide. Mennyivel egyszerűbb akkor nem védeni a határt, akkor csak a zöldhatáron átlépők töredéke kerül a magyar rendszerbe, a többi meg Ausztriában, Németországban regisztrál. Dublin-III erre ösztönzi Magyarországot - és ez viszont tényleg szétverheti az uniót.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ypszi
2015. június 24. 14:52
Amerikai zsidó jóslat: katasztrófa előtt áll az EU: http://nemzetiarcvonal.net/2015/06/24/amerikai-zsido-joslat-katasztrofa-elott-all-az-eu/
ypszi
2015. június 24. 14:46
NÓGRÁDI GYÖRGY ÁLLÍTJA, A DUBLINI EGYEZMÉNYEN TÚLLÉPETT AZ IDŐ: http://pestisracok.hu/nogradi-gyorgy-allitja-a-dublini-egyezmenyen-tullepett-az-ido/
ypszi
2015. június 24. 14:45
„AUSZTRIA EZT NEM TŰRHETI EL” – AZ OSZTRÁK KÜLÜGYMINISZTER KIBORULT A HATÁRZÁR MIATT: http://pestisracok.hu/ausztria-ezt-nem-turheti-el-az-osztrak-kulugyminiszter-kiborult-a-hatarzar-miatt/
ypszi
2015. június 24. 14:27
A bevándorlók erőszakossága el fog vezetni oda, hogy az egyes EU-s nemzetek szépen sorban felhúzzák a maguk kerítését és a határátkelőkön meg fogják állítani a járműveket, át fogák kutatni azok rakodótereit, hogy nem bújik meg közötte menekült és így szép lassan búcsút inthetünk a schengeni egyezménynek, vele az úniónak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!