Hihetünk-e mindig Krugmannak?

2015. május 06. 17:11

Paul Krugman a világ legbefolyásosabb közgazdászainak egyike‚ de kérdés, mindig megbízhatóak-e az állításai és adatai. Vajon a New York Times egyik top rovatvezetője nem vette észre az aktuális főcímeket az általa szerkesztett újságban?

2015. május 06. 17:11
Szabó György
Danube Institute

„Paul Krugman a világ legbefolyásosabb közgazdászainak egyike‚ de kérdés, mindig megbízhatóak-e az állításai és adatai − írja Tim Congdon a standpointmag.co.uk oldalán. Amióta Krugmant 2008-ban Nobel-díjjal tüntették ki, idejének nagy részét a New York Times egy széles körben idézett rovatának szenteli. Ha valaki ilyen szinten elismert és a véleményével eszmék és álláspontok formálására képes, nagymértékben tudja alakítani a politikai vitákat. Emiatt kiemelten fontos, hogy ellenőrizzük, mennyire tartja tiszteletben a valóságot, a bizonyítékokat. Vajon Krugman megvizsgálja a különféle adatokat, mielőtt nyilvánosságra hozza őket? − teszi föl a kérdést Congdon. (...)

Egyértelmű Congdon szerint, hogy Krugman gúnyt űz a hiánycsökkentés felé való elmozdulásból, ami a brit konzervatívok 2010. május 10-i megválasztása után kezdődött. A Cameron-kormány a »kemény megszorítások« mellett döntött, Krugman szavaival élve, még akkor is, ha időnként »meghátrált« a legkeserűbb megoldásoktól. Az is egyértelmű, hogy Krugman szerint a Cameron-kormány sokkal szorosabb költségvetési politikát folytatott, mint az Obama-adminisztráció vezette Egyesült Államok.

De igaz az, hogy az elmúlt öt évben Nagy-Britannia fiskális politikája megszorítóbb volt mint az Egyesült Államoké? − teszi föl a kérdést Tim Congdon. (...)

Tim Congdon szerint Nagy-Britannia kevesebb megszorítást tapasztalt Cameron kormánya alatt, mint az Egyesült Államok Obama intézkedései nyomán. Továbbá mind az amerikai, mind a brit kormányt nyugtalanította, hogy a túlzott költségvetési hiány miatt a pénzügyi piacok szereplői, a lehetséges befektetők esetleg magasabb kamatlábat követelnek az extra kockázatért cserébe. Krugman azt állítja, »nincs bizonyíték« arra, hogy egy görög típusú válság a kamatköltségek megugrásához vezet. Pedig látható, hogy egy görög típusú válság pontosan ilyen következményekkel járhat. Valójában ez történt Görögországban! Egy »ütődött« baloldali kormány felhagyott a megszorító intézkedésekkel, belefogott a közkiadások Krugman-féle növelésébe, felnyomta a hitelfelvételi költségeket saját magával szemben és ezáltal súlyosbította helyzetét. Vajon a New York Times egyik top rovatvezetője nem vette észre az aktuális főcímeket az általa szerkesztett újságban? − kérdezi Congdon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2015. május 06. 22:45
Csak a józan paraszti ész hiányzik. A hülyeséget jól meg lehet ideologizálni.
Autofocus
2015. május 06. 22:37
A gazdaság nem olyan bonyolult mint amilyennek túl akarják egyesek misztifikálni. Másrészt minden gazdaságpolitikához lehet találni olyan "befolyásos és tekintélyes közgazdászt" aki alá fogja támasztani hogy jó az irány. Míg a XX századi gazdaságpolitikák a túlköltekezések - megszorítások tücsők és hangya ciklusai mentén váltogatták egymást, a XXI. században teljesen felesleges mutatókkal, indexekkel, prognózisokkal tökölni, ugyanis sokkal erősebb az emberek pozitív vagy negatív várakozásainak egymást erősítő, és gyakorlatilag önbeteljesítő hatása, mert sokkal intenzívebb az emberek közti sinformációcsere és gyorsabban alakul ki kollektív hisztéria, vagy "aranyláz". Ilyen szempontból a gazdaságpolitika leginkább gazdaságpolitikai marketing ma már.
OberEnnsinnen
2015. május 06. 18:34
A Scheppele nő mentora, többek között. A csapat neve: Kavarj, Kavarj-Zavard össze őket!
Senye Péter
2015. május 06. 18:31
Krugman, úgy látszik azokhoz a közgazdász-politológusokhoz tartozik, akik élvezettel hajszolnák bele a kormányokat a költekezésbe és eladósodásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!