A baloldalnak nincs víziója

2014. december 01. 18:55

Eddig senki nem végezte el azt az intellektuális munkát, hogy kitaláljuk, mi a túrót akarunk ebben az országban. Interjú.

2014. december 01. 18:55
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Index

Most különvált az Együtt–PM, miközben a következő választáson minden bizonnyal megint össze kell fognia az egész baloldalnak. Vagy a PM ki fog maradni ebből?

Összefogáskényszer van és összefogáskényszer lesz is, kár is lenne mellébeszélni. De az a stratégia megbukott, hogy a választás egy népszavazás a gonosz Orbán Viktor ellen. A baloldalnak jelenleg nincs víziója. Üresen kongtak a szavak, amelyet tavasszal mondtunk.

Megbánta a tavaszi összefogást az MSZP-vel, a DK-val?

Nem bántam meg, mert nem volt alternatívája. Viszont szeretném, ha legközelebb ez másképp történne. A baloldalon lévő négy pártnak most nem az összefogásra kell koncentrálnia, hanem saját magára. Mindenki végezze el a házi feladatát! Ezek a pártok jelenleg együtt és külön-külön is alkalmatlanok arra, hogy többséget hozzanak a baloldalnak. Mégpedig azért, mert eddig senki nem végezte el azt az intellektuális munkát, hogy kitaláljuk, mi a túrót akarunk ebben az országban.

Vagyis most külön politizáljon mindenki, aztán megint jöhet az összefogás az MSZP-vel és Gyurcsánnyal?

Legszívesebben tiltólistára tenném az összefogás szót a következő három évben. Nem azért, mert nincs szükség rá: ebben a választási rendszerben csak összefogással lehet nyerni. De nem szabad belefolynunk egy olyan diskurzusba, amely csak arról szól, hogy mindegy, mit gondolunk a világról, mert jön a gonosz Orbán. Gyenge, gondolattalan pártok összefogása nem erős összefogás. És nincs is értelme. Egyszer már kiderült, hogy ha csak a szürke zóna fog össze, amelyben nincsenek színek, nem vezet eredményre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2014. december 02. 13:26
Soros pénzelte megélhetési együtt-külön gittegylet, lmp-ből kilépett, Bajnai seggébe bújt dezertőrökkel - akik ugye eleinte fennen hirdették, hogy az elmúlt 25 év politikusaival soha, aztán végül még a böszmével is összeálltak. Mi más víziójuk is volt, azon kívül, hogy meg akartak szerezni egy-két zsíros képviselői állást? Feladat teljesítve, most lehet hangzatos szólamokat böfögni a sajtónak, "komoly" politikus benyomását keltve. Hányinger banda, élükön ezzel a Karácsonnyal.
berzsian56
2014. december 02. 13:25
" A baloldalnak nincs víziója". Én meg attól tartok, csak víziója van, semmi más. Ahogy neked is. A vízió :látomás, káprázat,jelenés, lázálom, rémkép. Olyasmi , ami csak negyven fokos lázban, vagy tudatmódosító szerek hatására jön elő. Ilyenkor szoktak hidegvízes borogatást tenni a betegre, régebben, ha ez nem segített eret vágtak rajta.
kuwiq
2014. december 02. 12:39
És a választók láthatóan tudnak erről, mármint , hogy fogalma nincs a társulatnak nemcsak vízióügyileg, hanem úgy általában lehetőségügyileg sem. Pl csak háborodottak örvendezhetnek annak, hogy az energiaellátásunk egy háborúban álló, gáztolvaj államtól függ.
MZ/X
2014. december 02. 08:16
Ennek a szerencsétlennek még nem mondta senki, hogy nem vízió kell, hanem pártprogram?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!