Kétely és vidéke

2014. augusztus 28. 16:06

Az marad csak igazán fontos kérdés a bankperekben, hogy lesz-e bíró, aki az uniós jogot érintő értelmezési kérdéssel a Európai Bírósághoz fordul majd.

2014. augusztus 28. 16:06
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

„Ha a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében valójában hibázott is valaki, akkor szerintünk az legfeljebb maga a felperes takarék lehetett. Az a perstratégia ugyanis, ami – mint a törvényszék által közzétett sajtóösszefoglaló is tanúsítja – azt állítja, hogy az egyoldalú szerződésmódosításos kikötések mind egyedileg megtárgyaltak voltak, ebben a perben pont annyit ér, mintha be sem adták volna a keresetet. Ebben a speciális perben ugyanis csak azt lehet(ett volna) kimondatni, hogy a nem egyedileg megtárgyalt feltételek mégsem érvénytelenek,arról azonban, hogy a kéthelyiek által kötött egyes szerződések közül melyik tartalmaz egyedileg megtárgyalt, és melyik diktált feltételt az egyoldalú módosításról, a per nem szólt, így nem is dönthetett.

Már csak azért sem szólhatott volna, mert a perben nem voltak alperesek a kéthelyiek ügyfelei, így ők nem is tudhattak jogaik érdekében fellépni, rájuk ezért az egyes szerződéseik tekintetében a banki kereset elutasításának nincs is joghatása. Lenne amúgy eszköze a pénzintézeteknek arra, hogy elérje azt a joghatást, amit Damm Andrea és – a Magyar Nemzet szerint – »több devizaügyben jártas jogász« tulajdonít az ítéletnek: saját ügyfelekkel szemben indított megállapítási keresetekkel azt kellene tudniuk elérni, hogy a bíróság megállapítsa, hogy a szerződési feltételeket az adott szerződéseknél valóban egyedileg állapították meg.

Ez sem tűnik azonban egyszerűnek, a hazai jogorvoslati rendkívüli jogorvoslati lehetőségek pedig – a Kúria és az AB már ismert álláspontjára tekintettel – az ügy tartalmát illetően már nem kecsegtetnek sok jóval a bankok számára. Így voltaképpen az marad csak igazán fontos kérdés a bankperekben, hogy lesz-e bíró, aki az uniós jogot érintő, a már szintén megszületett luxemburgi döntéssel nem rendezett értelmezési kérdéssel a Európai Bírósághoz fordul majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. szeptember 07. 20:46
... "lesz-e bíró, aki ... értelmezési kérdéssel a Európai Bírósághoz fordul majd" Miért szedik a fizetést a bírók, ha mindennel az Európai Bírósághoz kell fordulniok? Azt megteheti minden laikus.
Zokni
2014. szeptember 07. 20:45
"...Miért szedik a fizetést a bírók, ha mindennel az Európai Bírósághoz kell fordulniok? Azt megteheti minden laikus." - kérdi. Mert az eredeti cikkben utalt összefoglalóban az áll, hogy egyes jogászok szerint a Kúria állásfoglalása, illetve az erre építő devizahiteles-mentési törvény (és az erre épülő várható második ilyen törvény is) jogellenes. Érti? MAGYAR jog ellenes. És mivel ebben az esetben ez nemzetközi jogellenességet is jelent, és a nemzetközi jogi fórumok hatálya alá is tartozunk az Eu-tagságunk révén, ezért mód nyílik arra, hogy ezt a jogellenességet (!!!) megszüntessék. (Egyébként I. Viktor azt mondhatná, hogy ez van, oszt' jó napot..." Itt a bíró, mindezt belátva már ELŐRE elindíthatja ezt, hiszen egyébként, ha a másodfok, majd a Kúria felülvizsgálati kérelmét is elbukják, majd csak az UTÁN fordulhatnának külföldre. Tehát a döntés még 1-2 évre lesz várható... Ismervén a kormányzati bíróság-moderálási intézkedéseket - H. Tünde terhelt ügye... -, valamint a tervezett, bírói kinevezések felülvizsgálatának szándékát, egy bíró kétszer is meggondolja, hogy ennyire "előrerohan".
Zokni
2014. szeptember 07. 20:45
"...Fizessék azok a válság költségét, akik okozták: a bankok és a bankárok." - írja. Sztem inkább a zsidók. Gondolom, ez van a kijelentése mögött. Sőt. Ha már itt tartunk. A biciklisták!
Csigorin
2014. szeptember 05. 18:12
feltalaltad a gondolatzsidozast? grat)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!