A Fidesz a bankok és a multik oldalán áll?

2014. június 19. 11:15

A kockázat benne volt a szerződés szövegében. De a Kúria arra mutat rá, hogy amit nem értesz, azt nem tudtad az akaratoddal egyezőként sem elfogadni.

2014. június 19. 11:15
Válasszunk
Válasszunk

„A szerződés átlag fogyasztó, átlag elvárható gondossággal való értelmezhetősége brutálisan fontos szempont. És ez a szempont mindenhol sérül. Ha az átlag fogyasztó tisztában lett volna azzal, hogy egy annuitásos hitel kapcsán a THM változása (alapkamat, országkockázati felár, bármely egyértelmű ok miatt) mennyire dobja meg a törlesztőrészletet, a visszafizetendő hitel összegét, stb. akkor a többség nem vette volna fel a hitelt. A kockázat benne volt a szerződés szövegében. De a Kúria arra mutat rá, hogy amit nem értesz, reálisan nem várható el, hogy megérts, azt nem tudtad az akaratoddal egyezőként sem elfogadni. Nem lenne része a szerződésnek. A hasonló eldugott pontok, túlszabályozott monstrum szerződések, amik kapcsán »azt sem tudod reálisan mit írsz alá«, tisztességtelenek. 

Pedig a szerződés elejére szépen oda lehet tenni egy közérthető magyarázatot, és utána későbbre a részletes magyarázatot. De mellékletként is megjelenhetne egy szép tájékoztató csomag. Csak ezt sem bank, sem közművek, sem más multi nem nagyon szokta megtenni. Nem véletlenül. (...)

Szerinted, ha 8%-ról 10%-ra nő a THM a 20 éves futamidejű annuitásos hitel 2. évében akkor hány %-kal nőnek a törlesztőrészletek? 2-vel? 5-tel? 10-zel? Vagy több mint 20-szal? És ha a THM 5%-ról nő meg 10re? Az átlag ember pár %-ról gondolkodik. Mert csak pár %-nyi kamatemelést lát. Valójában az első esetben több mint 20%-kal, második esetben közel 50%-kal emelkedik a törlesztőrészlet. Míg az árfolyamkockázat kapcsán volt kockázatvállalási nyilatkozat, addig a kamatkockázat ugyan feketén fehéren benne volt a hitelszerződésben, de borítékolom, hogy az átlag fogyasztó nem érti. Nem érti, hogy a korán realizált kockázat miért fáj jobban, hogy működik az annuitásos hitel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. július 01. 17:42
Az árfolyamkockázat biztosításnak forint hitel a neve.
nyugalmazott tanár
2014. július 01. 17:42
Érdekes, hogy eddig minden esetben, amikor a kormány hozott valamilyen segítő rendeletet, törvényt, a balliberális antidemokratikus ellenzék azonnal rohant feljelenteni Magyarországot a legkülönfélébb fórumokon, karöltve a bankokkal, multikkal. És most még ki merik nyitni azt a piszkos szájukat. Megáll az ész, ennek az balliberális arcátlanságnak a láttán.
kukagyerek
2014. június 28. 04:39
"A Fidesz a bankok és a multik oldalán áll?" ........... Ott bizony! És ezt, nem is tagadja.
csárly
2014. június 28. 04:39
Akkor innentől ha egy létrejött szerződés egy adott pillanatban az egyik félnek hátrányos, akkor elég annyit mondania, hogy "de hát én nem értettem", és onnantól máris semmis? De szép világ is lesz ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!