A PTK hisztiről…

2014. március 18. 12:00

Semmi új nem történt, semmilyen újdonság nem került be az új PTK-ba.

2014. március 18. 12:00
emkorec
Fotosarok

„Az új PTK módosítás, mely március 15-én lépett életbe nagy felháborodást váltott ki a fotósok között. Elsőként a hazai vezető hírportálok kapták fel a témát (ők immáron másodszor, mert akkor is írtak róla, mikor szóba került a törvénymódosítás fél vagy egy évvel ezelőtt), majd a kisebb oldalak, végül a külföldi oldalak, mint a Guardian és ennek nyomán a fotós témával foglalkozó PetaPixel is említést tett róla, mondván Magyarországon megölték a fotózást, sérültek az emberek jogai stb. Persze utóbbi kettő weboldal csak a magyar fotósok véleményére hivatkozva állította ezt.


A magyar fotósok pedig véleményem szerint kissé túlspilázzák a dolgot, de ezt a túlérzékenységet betudhatjuk a választások előtti kampány okozta Nemzeti Agybajnak…jó lesz már, ha elmúlik április 6-a, függetlenül attól, hogy mi lesz a végeredmény, mert a kampány – ahogy pl allergiás betegségeknél ezt jellemezni szokás – már az »életminőséget rontja«.

Először is szögezzük le ismét, amit Völgyi Attila blogjában egyszer már leírt és a magyar hírportálok is céloztak rá: semmi új nem történt, semmilyen újdonság nem került be az új PTK-ba. A joggyakorlat évtized óta úgy működik Magyarországon, hogy embereket csak az engedélyükkel lehet lefotózni. De míg a publikáláshoz az írásbeli hozzájárulásuk kell (a legtöbb esetben), addig a fotó elkészítéséhez elegendő az ún. ráutaló magatartás is. Hogy ez micsoda? Igen, ez egy gumi-dolog. De gyakorlatilag úgy néz ki a történet, hogy ha valakire ráemeled a gépet, ő ezt észreveszi, és nem ellenkezik a fotó elkészítése ellen, az már ráutaló magatartás is lehet. Ha még bele is mosolyog, pózol, vagy integet a kamerának, az meg pláne.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tyrker
2014. április 09. 20:52
Lószart, mama, a sérelemdíj például pont újdonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!