A házastársakhoz hasonló jogokat kapnak az azonos nemű párok Csehországban

2024. április 17. 13:59

A partnereknek egyebek között közös vezetéknevük lehet, jogosultak lesznek özvegyi nyugdíjra.

2024. április 17. 13:59

A nyitókép illusztráció. Fotó: TREVOR ADELINE / CAIA IMAGE / SCIENC / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Már a közeljövőben a házastársakhoz hasonló jogokkal rendelkeznek az azonos nemű párok Csehországban, miután a szenátus közvetlenül az államfőhöz utalta az erre vonatkozó jogszabályt aláírásra.

A cseh parlamenti felsőház vezetése szerdán döntött úgy, hogy nem veszi napirendre az azonos neműek jogait szélesítő, a képviselőház által tavaly ősszel már elfogadott jogszabályt, amely így a hatályos szabályoknak megfelelően azonnal az elnökhöz kerül aláírásra. Ha Petr Pavel ellátja névjegyével, amit már előre jelzett,

akkor a módosított polgárjogi törvénykönyv vonatkozó paragrafusa 2025. január elsején életbe lép.

Ezzel lezárulna az az évek óta folyó, széles körű társadalmi és politikai vita arról, hogy házasságként ismerjék-e el az azonos neműek jogi kapcsolatát, amit 2006 óta bejegyzett partnerségnek neveznek. A szenátusi elnökség azzal indokolta döntését, hogy a témát az elmúlt években többször is megvitatták, s egy újabb vita már nem hozna semmi újat.

A képviselőház tavaly ősszel nem szavazta meg azt a javaslatot, hogy házasságnak nevezzék az azonos neműek bejegyzett kapcsolatát is, helyette a partnerség kifejezést fogadták el.

A mostani törvénymódosítás azonban lényegében a házastársi jogok szintjére emeli az azonos neműek partnerségi jogait.

A partnereknek egyebek között közös vezetéknevük lehet, jogosultak lesznek özvegyi nyugdíjra, megismerhetik egymás egészségügyi iratait, és egyforma joguk lesz az általuk nevelt gyerekekkel kapcsolatban is. Az egyik partner gyermekét a másik partner örökbe fogadhatja, idegen gyermeket azonban ilyen párok nem fogadhatnak örökbe. Ez a jog csak a hagyományos házasságban élőket – nő és férfi – illeti meg.

A bejegyzett partnerség intézménye, amelyre az azonos neműeknek 2006 óta van lehetőségük Csehországban, ezzel gyakorlatilag megszűnne. Ezzel a lehetőséggel eddig több ezren éltek az országban. A téma az elmúlt években már négy alkalommal is napirenden szerepelt a képviselőházban, de csak tavaly nyáron jutott túl az első olvasaton.

Az azonos neműek házasságának témája megosztja a kormányoldalt és az ellenzéket is, ezért a pártok szabad kezet adtak tagjaiknak a vitában és szavazáskor. A szenátus elnökségének mostani döntése ellen csak a kereszténydemokrata KDU-CSL szenátorai tiltakoztak, de eredménytelenül. Az azonos nemű bejegyzett párok jogainak kiszélesítését a korábbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada támogatja.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2024. április 18. 05:45
Helyes, kívánunk minél több meleget Csehországba! 100 év múlva kell a hely nekünk is!
fogas paduc
2024. április 17. 17:49
Az nem házasság, mint ahogy a pacal pörkölt sem mákos tészta. Nevezzék homonosságnak....
pollip
2024. április 17. 17:40
Az USA megsimizi a volt NATO tiszt buksiját.
Zsolakomarom
2024. április 17. 17:35
magyarorszagon mar nagyon regen hasonlo jogokat elveznek az egynemu parok, mint a hazastarsak..... mandi megint eteti a gombakat xDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!