Ki járt jól a devizahitellel?

2014. február 24. 09:45

Az a tény, hogy a korai devizaadósok még a forint gyengülése után is jobban álltak a forintadósoknál, arra enged következtetni, hogy a terméknek volt helye a magyar piacon.

2014. február 24. 09:45
Defacto
Index

A »válság előtti« devizaadósok nagyon rosszul jártak a forintadósokhoz képest: attól függően, hogy mikor történik az összehasonlítás, a felvett összeg 10-40 százalékával álltak rosszabbul. Ennek főként az az oka, hogy a hitelfelvételük idején a forint még viszonylag erős volt a svájci frankhoz képest, de utána hamar gyengülésnek indult, megdobva mind a törlesztőrészleteket, mind a tőketartozást.

Ezzel ellentétben a »korai adósok« és a »válság alatti adósok« nem jártak rosszabbul forintban eladósodott társaiknál: a hitel eddigi életének nagy részében jobban álltak, mint a forintadósok, még a válság után is akár 20 százalékkal. Ez a nyereség nem pusztán elméleti: ha ezek a devizaadósok valamelyik nekik kedvező időpontban – akár az utolsó általunk számolt hónapban, 2013 decemberében – piaci árfolyamon forintra váltották a hitelüket, a forintadósokkal szembeni előnyüket véglegesítették. A korai adósoknál azért alakult ki az előny, mert ők egy darabig élvezték (viszonylag stabil forint mellett) a devizahitel alacsonyabb kamatlábát, míg a válság alatti adósoknál azért, mert az ő hitelfelvételük után már annyival nem gyengült tovább a forint.

Az a tény, hogy a korai devizaadósok még a forint kevesek által várt mértékű gyengülése után is jobban álltak a forintadósoknál, arra enged következtetni, hogy a terméknek volt helye a magyar piacon, mert a megfelelő információk birtokában sok adósnak előnyös lehetőséget nyújtott lakása finanszírozására. Ennek ellenkezője csak akkor lehetne igaz, ha a hitelfelvétel időpontjában a megtörténtnél lényegesen gyorsabb vagy nagyobb mértékű forintgyengülést kellett volna valószínűsíteni.

Fontos azonban hozzátenni, hogy ettől még lehetett káros a termék, mégpedig akkor, ha egy hitelfelvevő nem volt a megfelelő információk birtokában, ha nem értette a devizahitel költségeit és kockázatát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2014. február 24. 20:45
Még ha igaz is, ez az állítás baromság. A pilótajátékoknak is vannak nyertesei, legalábbis az elején, de ettől még nem válnak jóvá, vagy netán bocsánatos bűnné.
abraxas
2014. február 24. 12:47
Ki járt jól?! Hát a bank!
Pinter68
2014. február 24. 11:58
Ki járt jól a devizahitellel? Nincs értelme így feltenni ezt a kérdést most, hogy már családok 10 ezreit fenyegeti a kilakoltatás veszélye. Minden érintett fél hibás volt csak lehetőségeinek és eszközeinek függvényében eltérő mértékkel. 1. Az állam (PSZÁF), mert nem mérte fel kellően a kockázatokat és nem szabályozta időben és megfelelő eréllyel a devizaalapú hitelkihelyezést.Holott minden eszköze meg lett volna hozzá. 2. A bankok, hogy tűrhetetlenül laza volt a hitelezési politikájuk és nem riadtak vissza a számukra kedvező egyoldalú szerződésmódosításoktól sem. 3. A hitelt felvevők, mert nem mérték fel a kockázatokat és sokan túlköltekezték magukat a lehetőségeikhez képest. Ennek megfelelően, mindhárom félnek ki kell vennie a részét a válság megoldásából. Akár tetszik, akár nem ez egy komoly össztársadalmi probléma lett, ami tovább fog eszkalálódni, ha nincs segítségnyújtás.
Wagner Hopkins
2014. február 24. 11:30
Aki nem vette fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!