Egy jellem

2013. március 08. 12:33

Képzelje el a kedves olvasó, mit fog most kapni ettől a gránitszilárd jellemtől, Járaitól az új jegybankelnök?!

2013. március 08. 12:33
Révész Sándor
NOL

„Járai Zsigmondnak most egy új jegybankelnökkel kapcsolatban lehetnek észrevételei. Matolcsy György parlamenti meghallgatásán leszögezte, hogy a jegybanknak nagyon fontos feladata a kormány politikájának támogatása, ezért ő majd »a jegybankot nyitottá teszi a kormánnyal való együttműködésre«. Ezek szerint eddig nem volt az, legalábbis a kormány így érezte.

Egy korábbi kormány is így érzett egy korábbi jegybankelnökkel kapcsolatban. Aki Járai Zsigmond volt. Ő ekkor fejtette ki rendkívül határozott véleményét a kormány és a jegybank viszonyáról: »A jegybanknak és a monetáris politikának egyetlen célja az árstabilitás. A jegybank nem felelős a gazdasági növekedés rövid távú ütemének emeléséért vagy a munkanélküliség csökkentéséért és semmi egyéb gazdaságpolitikai cél eléréséért. (…) Nem kell kompromisszum, nem kell koordináció. Az árstabilitás fenntartása érdekében szükséges, hogy a jegybank független intézmény legyen. Célja elérésére kell törekednie, nem kell koordinálnia, nem kell kompromisszumokat kötnie.« (Járai Zsigmond az ideális gazdaságpolitikáról, Világgazdaság, 2005. aug. 16.)

Képzelje el a kedves olvasó, mit fog most kapni ettől a gránitszilárd jellemtől az új jegybankelnök?! A dörgedelmeivel lesznek tele holnap a lapok! Vagy mégsem?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2013. március 08. 17:26
Révész! Amúgy hol vetted a nevedet? És mennyiért? Mi egyáltalán az eredeti neved? Vagy ez is az álnév mögé bújt blogger esete?
egyszómintszáz
2013. március 08. 13:39
https://www.facebook.com/events/157882091035852/ Oszd meg! Hívd meg minden ismerősödet!
Berecskereki
2013. március 08. 13:25
Más. „Az inflációs cél követése és a jegybanki függetlenség 1. Az árstabilitás hasznos dolog, de akkor érhető el, ha a nominális bérek a gazdasági növekedés üteméhez hasonlóan nőnek, és a költségvetési politika fegyelmezett. Ha mind ezek az előfeltételek nincsenek meg, akkor a jegybank dezinflációs erőfeszítései károsak, értelmetlenek. 2. Laza költségvetési politika mellett azért nem szabad szigorú monetáris politikát folytatni, mert az mesterségesen alacsony szintre szorítja le az inflációt. Ez csak látszólagos stabilitás, mert: 3. a magas kamatok miatti reálfelértékelődés káros az exportszektor számára, 4. a magas kamatokkal a költségvetés extraprofitot fizet a külföldi befektetőknek, 5. amikor fiskális kiigazítás lesz, az infláció úgyis újra megugrik, és akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az infláció leszorítása művi jelenség. 6. Gyakorlatilag az előbbiekben bemutatott gondolatmenet zajlott le Magyarországon: a jegybank erőltetett ütemben csökkentett inflációt laza költségvetési politika mellett, ami a 2006. év tanulsága szerint nem bizonyult tartósnak.„ Forrás: http://epa.oszk.hu/00000/00017/00143/pdf/04vtkovacs.pdf
kamasuka
2013. március 08. 13:20
Kérdezd meg a Lendvai Ildit is, hogy mit gondol a demokráciáról a főcenzor asszony. Erről írhattok egy Teller-levelet is. Ne foglalkozzatok azzal, hogy már nem él. Nektek ált. úgy is mindegy szokott lenni mit is gondol valójában az illető. Ha nincs haveri farok a szátokban, többnyire akkor vesztek levegőt is. A Lenin szobor meg van még a Kékes tévé tetején?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!