Néma harangok

2012. június 05. 07:31

Ahogy 1920. június 4-én országszerte szóltak a harangok, úgy 2010. június 4-én is, délután fél ötkor. Akkor 2012-ben miért is nem?

2012. június 05. 07:31
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Meglepődtünk a három történelmi keresztény egyház első számú vezetőjének elutasító válaszán, mert 1920 óta – leszámítva a diktatúrák kemény időszakait – mindig harangzúgással emlékeztek a magyar templomokban a trianoni békediktátum aláírására és a több mint ezer év óta egy hazában élő magyar nemzet igazságtalan és könyörtelen szétszakítására. Ahogy 1920. június 4-én országszerte szóltak a harangok, úgy 2010. június 4-én is, délután fél ötkor. Akkor 2012-ben miért is nem?

Azért sem értjük az elutasító választ, mert az indokolás kevés és enyhén szólva sem meggyőző. Kilencven évig beleillett a trianoni harangszó az egyház liturgikus rendjébe, mostantól kezdve már nem? Az oszmán-török hódítók fölött 1456. július 22-én aratott nándorfehérvári diadal emlékére minden délben harangoznak a magyar és az európai templomokban is. Egy véres, öldöklő csata emléknapja tehát beleillik az egyházak liturgikus rendjébe? Ráadásul a reformátusok és az evangélikusok joggal mondhatnák, mi délben azért sem harangozunk, mert azt két római pápa bullája rendelte el (1456-ban, illetve 1500-ban). Nándorfehérvár beleillik a liturgiába, Trianon nem? De két évvel ezelőtt még miért nem volt liturgiai akadálya a június 4-i harangozásnak?

A meg nem értés itt megy át nálam megütközésbe. Vajon mi a baja a három hazai történelmi keresztény egyház fejének a nemzeti összetartozás napjával, illetve a harangozással? Csak nem az, hogy a kormányzati kommunikációs államtitkár kifejezetten kérte őket erre? Talán úgy gondolták az egyházvezetők, hogy a kormány ezáltal illetéktelenül beavatkozik az egyházak belügyeibe, és éppen a kérés elutasításával bizonyítják a kormánytól való függetlenségüket?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HattoryHanzo
2014. január 05. 18:52
Először tanulj meg magyarul, mókuska. Addig csak ilyen idióta benyomást fogsz kelteni.
Antigoné
2012. június 10. 21:13
Miféle cirkusz, barátom? egy harangszó...Miért tud Önnek ennyire fájni? Nem is értem(már megint). A szerzőnek pedig igaza van, az egyházvezetők minimum sunyítanak ez ügyben.
Erik a Narancs
2012. június 10. 21:13
en pld egyaltalan nem vagyok kivancsi a pofadra... erzem, hogy elkepesztoen ocsmany pofad van !
Necoure Yamakee
2012. június 10. 21:12
Benned viszont nem csalódtunk, újra elsőként okádod magadból a magyargyűlöletet majomember. Nehéz lehet egyszer legalább kussban maradni, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!