Egykulcsos adó: másoknak bejött, nekünk miért nem?

2011. szeptember 06. 15:19

Bármit gondoljunk is az egykulcsos jövedelemadó társadalmi következményeiről, elvben nem kizárt, hogy az elgondolás működhet, legalábbis átmenetileg.

2011. szeptember 06. 15:19
Bartha Attila
HVG

„Bármit gondoljunk is az egykulcsos jövedelemadó társadalmi következményeiről, elvben nem kizárt, hogy kedvező világgazdasági és politikai környezetben a növekedési hatásait tekintve az elgondolás működhet, legalábbis átmenetileg. Számos tekintetben hasonló koncepciót követett a kilencvenes évek végétől a Dzurinda-Mikloš páros nevével fémjelzett szlovák kormány. A szlovák intézkedéscsomag erőteljes nemzetközi konjunktúra idején, a külföldi működőtőke ugrásszerűen növekvő beáramlása mellett zajlott, és erős nemzetközi támogatást kapott nemcsak az üzleti, hanem a politikai élettől is – annak ellenére, hogy 2004 februárjában drámai éhséglázadások mutatták a szociális segélyek radikális csökkentésének következményeit.(...)

Az idei évre várt magyar növekedés tehát nemcsak a külső körülmények miatt nem teljesül, ebben a gazdasági szereplők visszafogott várakozásainak is alapvető szerepük van. Emiatt egyelőre lényegében nulla a valószínűsége annak, hogy a romló külpiaci körülményeket a belső piaci konjunktúra kompenzálná. Legkevesebb annyit tehát nagy biztonsággal állíthatunk, hogy az SzKT forgatókönyve a nem megfelelő bizalmi viszonyok miatt legalább átmenetileg újragondolásra szorul. Miután a kiadáscsökkentési opciók nagy részét már igénybe vette a kormány, úgy tűnik, rövid távon csak az adóemelés lehetősége maradt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2011. szeptember 07. 09:59
Felhívom a sok kesergő figyelmét, akik már leírták az egykulcsos szja-t, hogy - korai a siker / sikertelenség megállapítása, tekintettel arra, hogy a rendszer csak pont 8 hónapja üzemel, - a fogyasztás itthon kicsit esett az első fél évben (-0,2%), de minden más régiós országban durván zuhant (-2 - -6%), ami szerintem pont az egykulcsos adó hazai bevezetésének sikerét mutatja. Szóval higgadjon le minden szakértő, aki már tudja, hogy az egykulcsos szja megbukott.
wartog
2011. szeptember 07. 09:32
bejöhetett volna ha lenne hitelforrás, tehát pénz, amit most nem ad senki. Így csak a munkanélküli járulék marad, ami nem elég a sárga csekkekre sem.Ha nincs pénz, nincs konjuktúra.A megszorításokból még sokkal mélyebb recesszió fog következni.A mostani diesel jövedéki adó emeléssel kb 30% megy föl mindennek az ára, és a sárga csekk marad annyi amennyi eddig.Villámgyorsan kéne az egykulcsos adón gondolkodni, talán segítene vmin.
kalasnyikov
2011. szeptember 07. 04:33
Abban a szigetországban ahol jelenleg tartózkodom meglehetősen régóta egykulcsos az adórendszer gyakorlatilag. Tökéletesen müködik,nem zavar senkit és elegendő mozgásteret biztosit a költségvetésnek is. Persze ,hozzátenném,hogy van a gazdaságnak egyéb motorja is. Például a termelés, idegenforgalom, öngondoskodás, szolidaritás. Szóval minden olyan ami nálunk nincs.
Kedves Robi
2011. szeptember 07. 04:26
HVG is ajvékol, hogy tönkre fog menni. Hát igen, ügye már nincs ingyen ebéd, állami támogatás, ha ezt még meg is fejelik azzal, hogy húsz éves gyerekek köhögik vissza a maszopos leckét mint a Népszabi-szava típusú agit-prop kiadványokban, akkor borítékolható a piaci siker!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!