Mérhető-e a fenntarthatóság?

2024. január 31. 22:17

A fenntarthatóságot szem előtt tartó befektetések piaca 1700 milliárd dollár fölé nőtt, de a hazai beszállító vállalkozások csupán harmadának van részletes tudása a fenntarthatóságot mérő ESG-mutatókról. Egynegyedük egyáltalán nem ismeri a fogalomkört.

2024. január 31. 22:17
NOVÁK Katalin; STEINER Attila

Dobos Balázs és Major Balázs írása a Mandiner hetilapban.

Évek óta szakmai vitákat gerjeszt, hogy miképp valósítható meg egy fenntarthatóbb globális gazdasági berendezkedés, hogyan érhető el, hogy a gazdasági szereplők kellő figyelmet szenteljenek 
a környezeti és társadalmi szempontoknak is. 2023 decemberében a magyar törvényhozás elfogadta az úgynevezett ESG-törvényt, amely támogatja a vállalatokat abban, hogy működésük fenntarthatóbbá váljon. Globális szinten azonban még sok teendő van a céges jó gyakorlatok elterjesztése terén.

A fenntarthatósági szempontok mérése nemcsak makroszinten vált hangsúlyosabbá az utóbbi években, hanem mikroszinten, azaz az egyes cégek körében is. A társaságoknak is egyre fontosabb lesz, hogy üzleti tevékenységüket a fenntarthatóság elvei mentén értékeljék és mérjék – elsősorban a finanszírozói és a vevői elvárások miatt. Itt jön a képbe az ESG-szempontrendszer.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!