Befoltozhatja a cégek mérnökhiányát a mesterséges intelligencia

2023. június 30. 16:18

Egy friss tanulmány szerint bár a vállalatok nehézkesen tartják maguknál a jó mérnököket, úgy tűnik, ezt a problémát megoldhatja a mesterséges intelligencia.

2023. június 30. 16:18
null
Fekete Kíra

A növekvő kereslet ellenére nincs elég gépészmérnök

Idén április és május között a Fictiv – egy gyártási szolgáltatásokat nyújtó cég – kutatói 241 különböző méretű, szórakoztatóelektronikai, orvosi eszközöket és autókat gyártó vállalat magas rangú vezetőit kérdezték meg, hogy hogyan boldogul a globális feldolgozóipar az idei kihívásokkal teli gazdasági körülmények közepette.

A felmérésben résztvevő döntéshozók 97 százaléka szerint hiány van a tehetséges gépészmérnökökből. A válaszadók közel fele – akik a gyártás-előállítás, az ellátási lánc és a mérnöki munkák felügyeletét látják el – azt mondta, nehezen tudja megakadályozni, hogy a magasan képzett alkalmazottak elhagyják a vállalatot, és nem könnyű találni helyettük új szakembereket.

Egyszerűen nincs elég olyan munkavállaló, akinek megfelelő képzettsége lenne ahhoz, hogy kielégítse az igényeket 

– mondta Dave Evans, a Fictiv vezérigazgatója.

„A kereslet növekszik, de sajnos nincs elég mérnöki diplomás munkaerő” – írta Evans az Insidernek e-mailben.

A tanulmány szerint a problémát súlyosbítja a gazdasági bizonytalanság, az infláció és az ellátási lánc zavarai, amelyek arra kényszerítik a vállalatokat, hogy a pénzügyi kockázatok mérséklése érdekében elbocsátásokkal és a munkaerő-felvétel befagyasztásával csökkentsék költségeiket.

Mesterséges intelligenciával a munkaerőhiány ellen

A hiány miatt a gyártási vezetők új módszereket keresnek a munkaerőhiány kezelésére. Evans szerint az olyan új technológiai fejlesztések – mint például a mesterséges intelligencia – segíthetnek abban, hogy kiküszöböljék a mérnökök hiányát.

A felmérésben részt vevők 85 százaléka tervezi, vagy már alkalmaz is MI-eszközöket. A válaszadók 97 százaléka pedig úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kedvező hatással lesz a termékfejlesztési és gyártási feladatokra, például a minőség-ellenőrzésre és a terméktervezésre.

– mondta Evans.

A döntéshozók 62 százaléka állítja, hogy a munkafolyamatok javítása érdekében a meglévő dolgozóikat arra képzik ki, hogy képesek legyenek együtt dolgozni az MI-vel. A mérnököket például ki lehet képezni a virtuálisvalóság-rendszerek használatára is, hogy javítsák a terméktervezési innovációt – mondta.

„A mérnököknek és a gyártócsapatoknak égető szükségük van jobb eszközökre, amelyek segíthetnek nekik a hatékonyabb munkavégzésben” – zárta gondolatait Evans.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!