Ijesztő az Egyesült Államok bankjainak helyzete

2023. május 15. 10:58

Mielőtt bárki megnyugodna, és azt hinné, a bankválság véget ért, többen figyelmeztetnek, hogy aggasztó adatok érkeztek a tengerentúlról.

2023. május 15. 10:58
null

Az elmúlt 3 hétben több mint 360 milliárdnyi betétkiáramlás történt az amerikai bankokból.

A kék a nagy-, a piros a kis-, a zöld pedig a külföldi bankokból való betétkiáramlást mutatja.

A kisbankok előre menekülnek. A főkönyv másik oldalán a kereskedelmi banki hitelezés 41,6 milliárd dollárral nőtt az április 26-ával zárult héten az előző heti 12,4 milliárdos növekedés után – a friss, szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Mindenesetre a banki részvények sem mutatnak szép képet.

Két hónap alatt négy amerikai bank dőlt be 

Mindössze két hónap alatt négy hitelintézet omlott össze az Egyesült Államokban. A legújabb áldozat májusban a First Republic Bank, az USA történetének második legnagyobb bankja volt, amely összeomlott, és a JPMorgan vette át.

A First Republic Banknak 207 milliárd dollárnyi eszközt tudhatott magáénak. Vannak hasonlóságok a mostani bedőlés és a korábbi összeomlások között. Mint az előtte bedőlő hitelintézeteknél, a First Republicnál sem volt biztosítva a betétek többsége. Azok 68 százaléka a szövetségi szinten biztosított 250 ezer dolláros limit felett volt. Ez azt jelenti, hogy 120 milliárd dollár értékű biztosítatlan betétről van szó.

Ami érdekes még a First Republicnál a többi bankhoz képest, hogy nagyon tehetős ügyfelei voltak, és sokuknak hosszú távú, alacsony kamatozású jelzáloghitele volt. Így például a Facebook vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek 6 millió dolláros jelzáloghitele volt itt, 1 százalékos kamatra. Tehát nagyon alacsony kamatozású hitelek terhelték a bankot.

A Silicon Valley Bank többek között azért omlott össze, mert sokat fektetett hosszú távú kötvényekbe. Amikor a Federal Reserve agresszíven emelte a kamatlábakat, ezeknek az értéke jelentősen csökkent. Így amikor a bankot megrohanták, a pénzintézetnek el kellett adnia a leértékelődött kötvényeket, hogy ki tudja fizetni a betéteseket. De ez egyszerűen nem volt elég, és a végén összeomlott.

A First Republic Bank nem volt annyira kitéve a kötvényeknek, mint a Silicon Valley Bank, de rengeteg hosszú lejáratú jelzálogot tudott magáénak, körülbelül 100 milliárd dollár értékben. Most tehát azt látjuk, hogy a JPMorgan átveszi a First Republic Bankot, ami nem rossz üzlet nekik. Az óriásbank arról számolt be, hogy 2,6 milliárd dollárt keres majd az üzleten.

A JPMorgannak természetesen nem kell kifizetnie a bekebelezett bank összes adósságát, mivel besegít a betétbiztosítási alap mintegy 13 milliárd dollárral. Ez pedig azt jelenti, hogy mindössze két hónap alatt, március eleje óta az FDIC betétbiztosítási alapja mintegy 35 milliárdot fizetett ki a Silicon Valley Bank, a Signature Bank és most a First Republic Bank utáni kárpótlásra.

Michael Hudson sommásan fogalmazza meg a véleményét. Szerinte

Amit a szerző elképesztőnek tart, hogy mindezt úgy kezelik, mintha ezt nem lehetett volna előre látni.

Szerinte a fő hiba Obama elnök döntésére vezethető vissza, aki a szektor szabályozása révén inkább megmentette a nagybankokat, ahelyett, hogy a hitelintézeti kölcsönöket észszerű szintre írta volna le. Ahelyett, hogy megmentette volna az ócska jelzáloghitelek áldozatait, inkább a Citibank és a többi problémás nagybank megmentése mellett döntött.

És még mindig ugyanezek a legproblémásabb hitelintézetek, csakhogy nekik van egy kormányzati garanciájuk.

Mindez akkor lett magától értetődő, amikor a Federal Reserve úgy döntött, hogy a 2008-ban és 2009-ben fizetésképtelenné vált bankoknak segít, hogy a mennyiségi lazítással visszaszerezzék a nettó értéküket. Ez 9 ezer milliárd dollár értékű szövetségi jegybanki mérlegtámogatást jelentett a hitelintézeteknek, hogy képesek legyenek a kamatlábakat nulla közelébe, 0,1-0,2 százalékra csökkenteni, ami megfelel annak, amennyit a bankok a betéteseiknek fizettek.

Hudson azon is háborog, hogy

A kamatlábak épphogy nulla körül mozogtak, szabad hitel bőven állt rendelkezésre, és ez beindított egy adósság által táplált részvénypiaci fellendülést, a történelem legnagyobb kötvénypiaci fellendülését, egyúttal egy ingatlanboomot is.

De a Federal Reserve az infláció hatására úgy döntött, hogy elkezdi a kamatlábak emelését: 0-ról 4-5 százalékra.

Amikor aztán a kamatlábak emelkedni kezdtek a kötvények ára csökkent, azaz ha hosszú lejáratú államkötvényt tartunk, például 5, 10 vagy 30 évest, annak az árfolyama visszaesik.

Egy bank esetében, amelynek vannak betétesei, és az eszközeinek a piaci ára 40 százalékkal csökken, annak a tőkéje negatívba fordul. Hudson szerint az USA szinte minden bankja negatív sajáttőke-pozícióba került, mivel az összes hitelintézet meglehetősen sok hosszú lejáratú eszközökbe fektetett.

Az országban – a fentieken felül – szinte minden bank negatív részvénypozícióba került, mert mindegyikük meglehetősen hosszú lejáratú hiteleket is nyújtott. Hudson szerint ezek fedezése sem lett volna megoldás, hiszen ekkora értékvesztés fedezése vagy nagyon drága, vagy a fedezetet nyújtó félnél jelentkezik a veszteség.

A bankok az összeomlást csak úgy tudják túlélni, ha a betéteseik megelégednének a 0,2 százalékos kamattal a betéteik után, miközben a rövid lejáratú állampapírokban 4 százalékot is kaphatnak. Persze mindig lehet bízni a betétesek ostobaságában és telhetetlenségében.

Hudson szerint a Federal Reserve sarokba szorította magát a mennyiségi lazítás során. Azzal, hogy a kamatlábakat szinte nullára csökkentette, megteremtette azt a veszélyt, hogy ha valaha is elmozdul ebből a pozícióból, ha valamikor is túllép az Obama-politikán, amely a bankok megmentését a tőkepiacok felfújásával oldotta meg, akkor a tőkepiacokat csődbe, fizetésképtelenségbe sodorja.

Jelenleg sok befektető azt választja, hogy a kis, regionális bankokból a betéteit átviszi a nagybankokba, amelyről azt vélik, hogy az állam úgyis megmenti őket. Persze azért költöznek oda, mert a kormány azt mondja: „egyetlen bankbetétes, egyetlen pénzügyi befektető sem fog pénzt veszíteni.”

Azaz megígérik a polgároknak, hogy a gazdaság fog pénzt veszíteni, nem a bankok, nem a pénzügyi szektor.

Hudson keserűen állapítja meg, hogy a kormányzat, ha több pénzt kell fizetnie a pénzügyi szektor támogatására, akkor inkább hajlandó csökkenteni a társadalombiztosításra fordított összegeket. Vagy megszabadul a szociális kiadásoktól, mert a gazdaságnak szüksége van arra, hogy a bankok ne veszítsenek pénzt, ahogy nekik, politikusoknak is, hiszen ők a legnagyobb kampánytámogatóik.

A másik érdekes megállapítása, hogy az amerikai kormány azon ígérete, hogy elegendő pénzt fognak teremteni, hogy megmentsék a nagybankokat, az legalább egy további 9 ezer milliárd dolláros ígérvény. Szerinte,

Ezt a veszteséget kétségkívül valakinek meg kell fizetnie. Nem csak a bankoknak, a bankbetéteseknek is mentőövet dobott a kormány, így valakinek, a következő kormányoknak, a gazdaságnak vagy az adófizetőknek kell állniuk a számlát.

Hudson arra is felhívja a figyelmet, hogy az amerikai kormány és a média még mindig nem szembesül azzal, hogy a bank- és a pénzügyi rendszer, valamint a magántőke fennálló adósságai esetében eljutottak a fenntarthatóság határáig.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder
2023. május 15. 11:37
Ha ez nem hatna ránk többszörösen is, akkor örülnék neki, nem kicsit.
Silcon
2023. május 14. 18:02
A pénzügy feladata a gazdaság segítése, kiszolgálása lenne, de már egy évszázada felcserélődtek a szerepek. Szépen felépítettünk egy hatalmas piramisjátékot, hála az egyre agyafúrtabb pénzügyi konstrukcióknak, amelyeknek köszönhetően mindig el lehet odázni egy picit az összeomlást, de az végül így is úgy is elkerülhetetlenné válik.
Tatulus
2023. május 14. 16:02
Ha elveszti a technológiai első helyét, az USA-nak annyi. Márpedig az irányból ez látszik.
B_kanya
2023. május 14. 12:09
Csak nem egy géniusz az aki a minimális külső államadósságunk nagy részét dollárra váltotta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!