Így fektessünk tiszta vízbe

2023. március 13. 14:39

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy miért lehet környezetvédelmi szempontból hasznos és gazdaságilag nyereséges a tiszta vízbe való befektetés.

2023. március 13. 14:39
null

A víz olyan nyersanyag, amelynek szűkössége napjainkban számos fejlődő országban, például Kínában, Indiában, Mexikóban és Pakisztánban is problémát okoz. És pontosan a szűkösség az, ami befektetési lehetőséget kínál. A hiány politikai, gazdasági és társadalmi problémákat generál, mely problémák – a klímaváltozás, a légszennyezés növekvő mértéke, valamint a növekvő populáció miatt – egyre nőnek.

A helyzetet jól érzékelteti, hogy bár a Föld felszínének 70 százalékát víz borítja, ennek 97 százaléka sós víz, és a maradéknak is csupán a harmada van megfelelő állapotban az emberi fogyasztásra. Vagyis 

a teljes vízkészlet 1 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. 

Napjainkban 2,3 milliárd ember él olyan országban, ahol nehézség a tiszta víz biztosítása. 2030-ra közülük 700 millióan akár lakóhelyük elhagyására is kényszerülhetnek a helyzet miatt.

Részvények és alapok a víz iránt lelkes befektetőknek

Azoknak, akik a víz értékének emelkedésére számítanak, lehetőségük van olyan cégekbe fektetni, akik ebből a folyamatból várhatóan profitálnak majd. Az egyik opció, hogy egyes cégek papírjait vesszük meg. Ezen a téren népszerűek a közüzemi szolgáltatók, a vízi infrastruktúrát működtető, vagy épp annak fenntartásához szükséges eszközöket gyártó cégek. Több innovatív cég a szennyezett víz tisztára szűrésén, a vízkészletek hatékonyabb elosztásán, vagy épp a hétköznapi eszközök vízfogyasztásának csökkentésén munkálkodik.

Ha valaki nem rendelkezik kellő szakértelemmel az ígéretes részvények kiválasztásához, vagy a passzívabb befektetéseket kedveli, vizes tematikájú tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) is választhat. Néhány példa ezekre:

  • The Dow Jones U.S. Water Index: Kb. 30 olyan amerikai és egyéb országban található céget tartalmaz, amelyek értéke legalább 150 millió dollár, és amelyek jelentős részt vállalnak a víziparban
  • The S&P Global Water Index: 50 olyan céget tartalmaz a világ különböző pontjairól, akik vagy víziközmű szolgáltatók, vagy vízipari infrastruktúrát és/vagy eszközöket gyártanak, tartanak fent
  • Fidelity Water Sustainability Fund: Olyan cégeket tartalmaz, amelyek kulcsszerepet játszanak a globális vízügyi válság megoldásában. Tagjai olyan innovatív és diszruptív cégek, akik új vízipari technológiákat fejlesztenek, szoftvermegoldásokat alkotnak, adatelemzést végeznek vagy bármilyen egyéb módon a biztonságos, megbízható és könnyen elérhető víz megteremtésén dolgoznak.

Segítik a fenntarthatóságot vagy nyerészkednek rajta?

Többen is megfogalmazták már a vízipari részvényalapokkal kapcsolatos aggályaikat. Legutóbb Alice Ross, a Financial Times fenntartható befektetésekkel foglalkozó újságírója tett így. Ross rávilágított, hogy ezek az alapok tele vannak víziközmű szolgáltatókkal, akik nem feltétlenül a bolygó megmentésén munkálkodnak.

A valódi változást az hozná el, ha a befektetők nyomást gyakorolnának a vállalatokra, hogy csökkentsék és tegyék hatékonyabbá a vízfogyasztásukat. Illetve, ha olyan cégekbe fektetünk, amelyek segítenek megoldani a vízhiányt a világ minden országában. Az utóbbiak általában kisebb és kockázatosabb cégek, például startupok, akik emiatt kevésbé népszerűek a befektetők körében, mint a stabil ipari óriások. A nap végén viszont az ő tevékenységük az, ami nagyobb eséllyel hoz előrelépést a kérdéses ügyekben.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogy milyen befektetői hozzáállás hozhatna tartós javulást és érdemi eredményeket a bolygó édesvízkészleteinek megőrzésében. Elvégre a víz mindannyiunk életében hatalmas érték.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!