Pofátlanul zseniális húzás: a Raiffeisen 400 millió eurót készül átutalni Oroszországnak

2023. március 17. 17:24

Az osztrák bank a moszkvai nyereségéhez szeretne hozzájutni, az oroszok a saját, Európában rekedt pénzeikhez. A Raiffeisen most hihetetlen ötlettel állt elő, hogy mindenki megkapja, amit akar.

2023. március 17. 17:24
null
Révész Béla

A tavalyi év különösen kifizetődő volt a Raiffeisennek Oroszországban: nyereségének több mint felét onnan zsebelte be – azaz csak zsebelte volna, ha a Kreml nem tiltotta volna meg az óriáscégek oroszországi leányvállalatainak engedély nélküli eladását, illetve egyes ágazatok nyereségének kivitelét az országból. Utóbbinak köszönhetően az osztrák bank profitjából sok százmillió euró ragadt bent Oroszországban, ami jelenleg így olyan, mintha nem is lenne. Mindeközben az orosz állami tulajdonban lévő Sberbank európai üzletága felszámolás alatt áll, a szankcionált és befagyasztott pénzek nagy része pedig a bécsi bankhoz került, nagyjából 400 millió euró.

A múlt héten az osztrákok különös, de kivitelezhető ötlettel rukkoltak elő. Az elgondolás annyira meredek a szankciós politika árnyékában, hogy a bank szóvivője is sietett hangsúlyozni: ez csak egy elméleti lehetőség a sok közül, amelyeket vizsgálnak annak érdekében, hogyan tudnák csökkenteni oroszországi kitettségüket. Azt is hangsúlyozta, hogy semmiféle olyan lépést nem tesznek, amely szembemenne a szankciós határozatokkal.

Pénzügyi fogolycsere

Az elgondolás szerint egyfajta „pénzügyi fogolycsere” történne. A Raiffeisen orosz leányvállalata 400 millió eurónyi rubelt utalna át helyben a moszkvai Sberbanknak, ennek ellentételezéseképpen a Sberbank felszámolás alatt álló európai egységei euróban ugyanekkora összeget utalnának a bécsi Raiffeisennek. A földrajzi trükközésre azért van szükség, mert a szankciós szabályok szerint Oroszország határait nem lépheti át a pénz, vagyis közvetlenül nem lehet Ausztriából Moszkvába átirányítani, devizát pedig pláne nem – ezzel a manőverrel azonban ki tudnák kerülni a szabályokat. 

Ha az ötlet megvalósul, az nem mást jelent, mint hogy

a Sberbank visszakapná az Európában befagyasztott pénzének egy részét.

A szokatlan pénzügyi tranzakció ötlete valószínűleg óriási vihart fog kavarni. Az uralkodó szabályok értelmében minden megállapodáshoz a washingtoni, a brüsszeli és a moszkva hatóságok együttes engedélye kell – kérdés, hogy az adott esetet a Nyugat észszerű kezdeményezésnek tekinti, vagy újra előjön a „semmivel nem lehet hizlalni Putyin háborús gépezetét” elv.

Az elgondolás kivitelezésében ugyanis csak papíron látszanak érdekellentétek. Ha sikerül kivitelezni, az komoly precedenst teremthet, mintát szolgáltatva azoknak a nyugati vállalatoknak, amelyek kétségbeesetten próbálják kimenteni oroszországból a bent ragadt nyereségüket. 

Fotó: 123RF

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2023. március 19. 14:30
Míg lehetséges és van mit.
Házam Hazája
2023. március 19. 14:30
Várjál még! 3 hét és mindenkit utolér. A körbetartozás nem csak az építőiparra jellemző. Most kellene elkezdeni a világ nagyrészének kivenni az amerikai befektetések egy jórészét :)
zsanett-kúnrum
2023. március 19. 14:29
Dehat ellenben viszont azokhoz a százmilliókhoz vér tapad.
zara
2023. március 19. 14:28
' sok százmillió euró ragadt bent Oroszországban, ami jelenleg így olyan, mintha nem is lenne.' bullshit duma... Oroszországban fel lehet használni és a tulajdonjogot nem kérdőjelezték meg....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!