Békedíj járt a menekültek befogadásáért Merkel exkancellárnak

2023. február 13. 16:03

Az egykori német kancellár Elefántcsontparton vehette át a kitüntetést.

2023. február 13. 16:03
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Angela Merkel egykori német kancellárnak ítélték oda a Félix Houphouët-Boigny UNESCO-békedíjat a 2015-ben meghirdetett „emberséges” migrációs politikája – Wilkommenskultur – miatt.

Besokallt Svájc: népszavazás jöhet a migránsok miatt

Magyarország 2015 óta következetesen képviseli azt az álláspontot, amely szerint a menekültek és a gazdasági bevándorlás kategóriáját teljesen külön kell kezelni. Az, hogy a kettőt az Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) folyamatosan megpróbálja összemosni, a jelenlegi, tagállamok közötti konfliktuson messze túlmutató, egyenesen katasztrofális következményekkel járhat az EU-ra nézve.

A díjat Elefántcsontpart fővárosában Yamoussoukroban adták át a minap. Az eseményen elmondták, hogy azért esett az egykori kancellárra a döntés, mert 

a zsűri minden tagját meghatotta Merkel 2015-ös bátor döntése, hogy főként Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Eritreából összesen több mint 1,2 millió menekültet fogadott be. 

Merkel az eseményen megköszönte a díjat, és leszögezte, hogy a kemény munka a békéért ma még fontosabb, mint valaha – az orosz-ukrán háborúra utalva. 

A háború kapcsán megjegyezte, hogy az azt is jelenti, hogy az embereknek el kell hagyniuk a hazájukat, hasonló a helyzet most Ukrajna esetében, mikor szintén millió kényszerültek otthonaik elhagyására.

Az ünnepségen tisztelegtek Merkel nyitott kapuk politikája mellett, és a volt kancellár meg is jegyezte, hogy még mindig sokan támogatják ezt.

Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay bátor döntésnek nevezte Merkel 2015-ben meghozott döntését, de a zsűri elnöke, a 2018-ban Nobel-békedíjat kapott Denis Mukwege is elismeréssel szólt Merkel menekültpolitikájáról.

A díj átadása előtt levetítettek egy videót, amely azt rekonstruálta, hogy milyen lépések vezettek lényegében Merkel 2015-ben meghozott döntéséhez. A videót a híressé vált „Megcsináljuk” („Wir schaffen das”) szlogennel zárták.

A Félix Houphouët-Boigny UNESCO-békedíjat 1991 óta minden évben olyan személynek vagy szervezetnek ítélik oda, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek a béke előmozdítása vagy biztosítása érdekében. Legelőször Nelson Mandelának és Frederik Willem de Klerknek ítélték oda.

Borítókép: MTI/AP/Diomande Ble Blonde

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. február 16. 12:04
Pixába el lehet haladni sebesen!
Magyarvagyoknemturista
2023. február 16. 08:50
Béke díj? Talán az illegális bevándorlók békésen megerőszakolhatnak akit csak akarnak?
gacsat
2023. február 15. 09:26
Importálta a háborút.
Igazszó
2023. február 15. 09:26
Nagy szégyen ez a díj. Is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!