A kormányzati intézkedések „megtámasztják” a családokat és a nyugdíjasokat

2023. február 04. 06:11

A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat az inflációs hatásokkal szemben megtámasztó eredményeit, konkrét intézkedéseit, összegeit vizsgálta elemzésében a Makronóm Intézet.

2023. február 04. 06:11
null

Természetesen az áremelkedésben ugyan szerepe lehet egyes, a piaci szereplők által továbbhárított kormányzati intézkedéseknek, mint például az egészségtelen termékekre és a vállalati extraprofitokra kivetett adók (népegészségügyi termékadó, jövedéki adó, kiskereskedelmi adó) nyár közepi emelésének, a teljes képet érdemes nézni.

E szerint 

a kormányzati intézkedések összességében több és jelentősebb pozitív hatást gyakorolnak a gazdaságra és a családok vásárlóerejére, mint amennyi negatív befolyással bírnak az extraprofitokra kivetett adók az inflációra. 

Hogy konkrét példákat is említsünk: a jövedéki adó vagy a  népegészségügyi termékadó (NETA, vagy ismertebb nevén a csipszadó) elsősorban olyan termékekre és szolgáltatásokra vonatkozik, amelyek társadalmilag károsak lehetnek, mert túlzott fogyasztásuk ronthatja fogyasztóinak egészségügyi helyzetét. 

Ezzel szemben például a garantált legalacsonyabb bérek jelentős év elejei emelése elősegítette, hogy a harmadik negyedévre az EU-ban csak Magyarországon maradjon fenn a reálbér-emelkedés, ami a fogyasztásnak is támaszt jelentett.

 

Az inflációs hatásokat elemző cikksorozatunkban tehát most a kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatását vizsgáljuk.
Elevenítsük fel mind a hat fontos tényezőt, amely hatást gyakorol a magyar inflációra, és amelyekről korábbi cikkeinkben is írtunk, illetve a további egy írásban (Agresszív árazás témakör) is foglalkozunk majd:
1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások
2. Az energiaárak emelkedése
3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége
4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály
5. Árfolyam hatás
6. Agresszív árazás (rövidesen külön cikkben foglalkozunk majd ezzel a témával is)
7. A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása (ez a cikk)

tehát most a kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatását vizsgáljuk. Elevenítsük fel mind a hat fontos tényezőt, amely hatást gyakorol a magyar inflációra, és amelyekről korábbi cikkeinkben is írtunk, illetve a további egy írásban (Agresszív árazás témakör) is foglalkozunk majd:

A támogató intézkedések részletesen, számszerűen

Számszerűen is megvizsgálva a támogató intézkedéseket, látható, hogy 2022-ben 

– a családoknak érkező adóvisszatérítés összességében 685 milliárd forint, 
– míg a nyugellátásban részesülők számára a 13. havi nyugdíj kifizetése 371,3 milliárd forint többletforrást jelentett a számukra. 

Ezen túl
– emelkedett a gyermekek otthongondozási díja, valamint 
– a korábban bejelentett orvosi, pedagógus, óvodai és szociális területen dolgozók bér-, illetőleg illetményemelése 717,4 milliárd forintot juttatott az érintetteknek, valamint 
– a GYOD-ban részesülő anyáknak. 

– Adócsökkentések révén további 423,5 milliárd forint jutott el a munkavállalókhoz, míg 
– a hathavi fegyverpénz kifizetése 91 milliárd forint forrást jelentett a rendvédelmi szerveknél dolgozóknak. 

– Továbbá: a rászorulók részére a szociális tűzifa programot 2022-ben is 5 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a Kormány. 

– Végezetül a munkahelyvédelem céljából fontos volt az energiaválság által leginkább érintett vállalkozások számára juttatott összesen 317,5 milliárd forint is.

A fentieket átfogóan mutatja be az alábbi ábra:

Összegzésül érdemes kiemelni azt, hogy a fenti tételek a 2022. évi költségvetés összes kiadásának 10,2 százalékát adták, vagyis

az államháztartás kiadásának egy tizede a családok és a rászorulók támogatását célozta. 

Ezen felül értendő még a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő fenntartása, amely átlagosan havi 181 ezer forintot hagy a családoknál. 

A rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő fenntartása 2022-ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján 2 246,3 milliárd forint támogatást jelentett a magyar családoknak, ami az államkassza kiadásainak 8,8 százalékára tehető. 

Így összesen a 2022. évi költségvetés 19 százalékát, vagyis közel ötödét olyan intézkedés megvalósítására fordította a Kormány, amelyet azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben. 

(Címlapfotó:123rf.com)
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2023. február 04. 23:51
"Az inflációs hatásokat elemző cikksorozatunkban tehát most a kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatását vizsgáljuk. Elevenítsük fel mind a hat fontos tényezőt, amely hatást gyakorol a magyar inflációra, és amelyekről korábbi cikkeinkben is írtunk, illetve a további egy írásban (Agresszív árazás témakör) is foglalkozunk majd: 1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások 2. Az energiaárak emelkedése 3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége 4. Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály 5. Árfolyam hatás 6. Agresszív árazás (rövidesen külön cikkben foglalkozunk majd ezzel a témával is) 7. A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása (ez a cikk)" 1943 Sztálingrád. Göbbelszék legalább kussoltak róla a sajtóban és nem mondták, hogy a brüsszelahibás! Szarházi rablóbanda!
benedek77
2023. február 04. 23:49
Ja. Alulról egy méretes fallosszal támasztják meg max, mint kereszténykonzervatív szájert, meg a rogánt a buzibulikban.
pemete jakab
2023. február 04. 23:15
A reálbérek a felső 20%-nál nőhettek, a többinél csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!