Húsbavágó kérdések: miért nőnek ilyen mértékben az árak, és mi lehet a megoldás

2023. január 21. 13:09

Mindenki a saját bőrén és pénztárcáján érzi: hosszú ideje csak nőnek és nőnek az árak. Fejkapkodás helyett a Makronóm Intézet nekilátott, és legfrissebb elemzésében végigvette, milyen folyamatok okozzák a rekordmértékű inflációt és főleg a hazai áremelkedést.

2023. január 21. 13:09
null

A 2022. évi költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés volt, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben.

A küzdelem 2023-ban is folytatódik: a változékony nemzetközi környezetben a pénzügyi stabilitásunk megőrzése, a recesszió elkerülése, valamint a családok és nyugdíjasok megsegítése folyamatos, célok közötti egyensúlyozást tesz szükségessé. Az inflációval szembeni védekezés egyik alappillére a rezsicsökkentés fenntartása az átlag alatt fogyasztó családok esetében.

Az év első elemzése mi másról is szólhatna, mint a mindannyiunkat húsbavágóan érintő inflációról. Sok-sok év viszonylag stabil bolti árai után folyamatos áremelések borzolták a kedélyeinket 2022-ben. 

Egyre gyakrabban olvasni azt a tévhitet, hogy „csupán a kormány és a költségvetési politika felelős az évtizedek óta nem látott inflációért.” 

(A fenti mondat Surányi György, ATV Egyenes beszéd című műsorában hangzott el.)

A Makronóm Intézet elemzésében bemutatja, hogy éppen ellenkezőleg: 

a Magyarországon bevezetett intézkedések kiemelt célja, hogy az Európa-szerte emelkedő árak okozta nehéz gazdasági környezetben is támaszt nyújtsanak a magyar családoknak.

Ennek bizonyítéka, hogy 

A reálbérek változása, vagyis az, hogy a fizetésünk őrzi-e az értékét, a kézhez kapott jövedelmek növekedésének és az árak emelkedésének különbözetéből adódik. Hogyan lehetséges ez?

Mi gerjeszti az árnövekedést?

Vegyük először az inflációt gerjesztő tényezőket. Elsősorban külső hatások növelik Magyarországon az inflációt.

– A koronavírus miatt széttöredező ellátási láncok és az ennek mentén kialakuló globális áruhiány, valamint a szállítási költségek emelkedése adta az első lökést az árak emelkedésének 2021-től kezdődően. 

– Majd pedig a háború és a szankciók hatására növekvő energiaárak adják a második hatást. 

Ezen hatások minden uniós tagállamban megjelennek. 

A háború földrajzi közelsége, a Magyarországot a többi uniós országnál jobban sújtó aszály, az árfolyamváltozás, illetve piaci szereplők agresszív árazása miatt mi a magasabb inflációjú országok közé tartozunk. 

De mivel 

máshol Európában semmit, vagy csak minimális mértékben tesznek azért, hogy a családoknak könnyebb legyen, ezért ott még nagyobb teher az infláció. 

Ezt tükrözi vissza az OECD fentebb idézett, a reálbérek változását összehasonlító nemzetközi statisztikája.

Mit tett a kormányzat a magyar családokért és nyugdíjasokért?

Nézzük, hogy mit tett a magyar Kormány azért, hogy előre készülve a világgazdaság koronavírus utáni újraindulásából, majd az energiaárak növekedéséből fakadó áremelkedésekre, megtámassza a magyar családokat és a nyugdíjasokat. 

Ilyen célzott intézkedések voltak a

2022. és 2023. évi jelentős minimálbér- és garantált bérminimum-emelések, amelyben a Kormány kezdeményezőként és közvetítőként érdemi szerepet vállalt. 

De megemlíthetők az alábbiak is: 

– gyermeket nevelő családoknak visszaadott jövedelemadó, 
– a hathavi fegyverpénz, 
– a közalkalmazotti béremelések,
– a 13. havi nyugdíj és a 
– folyamatos, inflációt kompenzáló nyugdíjemelések, valamint 
– a rezsicsökkentés fenntartása az átlag alatt fogyasztó családok számára. 

Az úgynevezett baloldali közgazdászok ezeket az intézkedéseket, amelyek a családokat és a nyugdíjasokat segítik, inflációt gerjesztőnek tartják, mert növelik a keresletet a boltban kapható termékek iránt. A valóság ezzel szemben tehát az, hogy 

összesen a 2022. évi költségvetés 19 százaléka, vagyis közel ötöde olyan intézkedés, amelyet a Kormány azért hozott, hogy a családokat és a nyugdíjasokat megtámassza az inflációval szembeni küzdelemben. 

A Makronóm Intézet friss elemzése hat pontban foglalta össze az árak emelkedésére ható tényezőket, és hetedik pontként a családosokat és a nyugdíjasokat megtámasztó intézkedéseket, amelyek segítik ellensúlyozni az infláció okozta károkat. 

Hat tényező, ami az árak emelkedésére hat

Lássuk most röviden az árakra ható tényezőket hat pontban (a hetedikben pedig a támogató intézkedéseket), a következő napokban pedig minden tényezővel külön is foglalkozunk részletesen egy-egy cikkünkben.
 

1. A világgazdaság koronavírus-válság utáni újraindulásából adódó árnövelő hatások

2. Az energiaárak emelkedése

3. A háború közelsége és a piacgazdaság érettsége

4.  Az egész Európát és különösen Magyarországot sújtó aszály

5. Árfolyam

6. Agresszív árazás

7. A kormányzati intézkedések családokat és nyugdíjasokat megtámasztó hatása

 

Az elemzés teljes terjedelmében a Makronóm Intézet honlapján olvasható.

 
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 19. 14:16
Az állam az, amelyik szándékosan teremti a forintot irreális mértékben. Ha az állam nem teremtene fedezetlen forintot, nem zúdítaná a gazdaságra azt, akkor nem lenne infláció.
falcatus
2023. március 18. 11:34
mellé beszélünk, mellé beszélünk, mellé beszélünk,
nempolitizálok
2023. március 18. 11:34
Igazából nem nagyon adja meg az emelt árat, mert jól látni a határokat a boltokban. A Sparban pld. már nem veszik meg a 20 dekás vajat 1400 Ft-ért, ezért visszavették ezerre, sőt már akciózzák is a 10 dekást. (az hamar el is fogy) Amúgy a piacon a 30 dekás lengyel vaj (83%-os) ezer Ft, ami szinte szankciók előtti ár és tapasztalatom szerint mindig van. Valójában ha több helyről vásárolsz nagyobb tételben, egészen minimálisra veheted vissza az áremeléseket. Most úgy látom, hogy legszerencsésebb bevásárolni a piacon és a CBA-ban. Ez persze a helyi bolt árukészletétől is függ, de a mienk szerintem nagyon jó, tejből pld. 7 fajta van, ebből kettő eleve akciós. Én így vásárolok, szerencsére tehetem, hiszen 2 km-es körzetben vagy 12 fajta élelmiszer üzlet+piac található. Az étolajat pld. a Lidl-ben veszem, 5 litert, egy liter 530 Ft környékére jön ki. Tippem szerint az árak szép lassan le fognak esni, mert a Spar, Tesco nyilván észreveszi, ha csökken a forgalma, ezek nem élnek meg annyi vásárlóból mint a CBA-k.
Box Hill
2023. március 18. 11:33
Inflációs időkben az is emel, akinek nem kéne. Hátha veszik így is. Ez lélektan. A vásárló ellensége pedig nem az eladó, hanem a másik vásárló, aki megadja az emelt árat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik