Jack Ma kiszorítása a kínai milliárdosoknak szól

2023. február 11. 08:10

Még vele, „a kínai kapitalizmus arcával” is megtehették ezt: ez év elejétől a dollármilliárdos Jack Mának, az Alibaba és az Ant Group alapítójának elenyésző mértékűre csökkent a részesedése Kína egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójában. Viszont szabadlábon van, amit nem mondhat el sok hazai vállalkozótársa, velük ellentétben ő gondtalanul élvezheti a korán jött nyugdíjas életet.

2023. február 11. 08:10
null

Pósa Tibor írása a Makronómon. 

írása a Makronómon. 

„Ha lehet választani, akkor sokkal jobban szeretnék egy strandon meghalni, mint az irodámban az íróasztalra borulva.” Ez a médiában korábban nyilatkozott vágya akár még könnyen teljesülhet is annak a világszerte ismert kínai üzletembernek, Jack Mának, aki hajdan Kína legvagyonosabb embere volt. Ő, aki mintegy húsz évig egyet jelentett a legsikeresebb vállalkozóval, aki még most is dollármilliárdok felett rendelkezik. A Kínai Kommunista Párt megteremtette számára a korai nyugdíj lehetőségét. 

Hatalmi szóval állították le a világ legnagyobb tőzsdére vitelét

A még Kínában is apró termetű Jack Ma részesedése az általa alapított Ant pénzügyi csoportban januártól lecsökkent hat százalékra. Volt olyan időszak, amikor 50 százalékot birtokolt a cégben. A lényeg az, hogy ne legyen döntő szava a hatalmas pénzügyi vállalkozás sorsának irányításában. Túl nagyra nőtt a teremtménye, és a mindenható kommunista párt megítélése szerint ez már valódi világgazdasági tényező, ami nem állhat egyetlen ember befolyása alatt.

Nehezen tagadhatnánk, hogy a nagy ember félreállításának már korábban is voltak jelei.
Például 2020 októberének végén. Az egész pénzügyi világ Kínára figyelt, különösen a hongkongi és sanghaji részvénypiacokra, ahol napokon belül meg kellett volna valósulnia a történelem legnagyobb értékű tőzsdére vitelének, mégpedig a 35 milliárd dolláros Ant Financialénak (ez a cég korábbi neve), amelyet már ekkor 300 milliárd dollár (a mai dollárárfolyamon 109 ezer milliárd forint, ami a tavalyi magyar költségvetési bevételek több mint négyszerese) körülire értékeltek. 
Ha ez létrejött volna, akkor az Ant csoport a világ legnagyobb bankjaival, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankkal vagy a JP Morgannal került volna azonos súlycsoportba. 
A legnagyobb tulajdonos az a Jack Ma – eredeti nevén Ma Jün, csak a könnyebb kiejthetőség kedvéért „angolosította” –, aki 2014-ben a New York-i tőzsdére vitte az Alibaba internetes kereskedelmi céget, amelyet eredetileg 25 milliárd dollárra becsültek, aztán a tőzsdei értéke felszaladt 200 milliárd fölé. 

Az Alibaba irányításáról Jack Ma 2019-ben lemondott, és teljes erejével pénzügyi vállalkozásával, az Ant Financiallal foglalkozott.

Ez egy teljesen internetes, fintech cégcsoport, amely magánszemélyeknek nyújt kölcsönöket, de hiteleket is biztosít vállalkozásoknak, ráadásul a biztosítási piacon is megvetette a lábát. 
Mindezt a lehető legegyszerűbben: az ügyfél párat kattint, aztán meg is érkezik a kívánt összeg a bankszámlájára. Az egyik leányvállalatának, az Alipaynek csak Kínában 730(!) millió ügyfele van.

A pénzügyi rendszerrel nem lehet birkózni

Hát persze, hogy a nagy állami bankoknak nem tetszett ez az üzletmenet. Míg ők elvesztek a bürokráciában, addig az ügyes fintech pénzintézeteknél az ügyfelek akár mobiltelefonról is intézhették a banki műveleteket. 
Kínában nyilvánvaló, hogy a pénzügyi rendszernek is a párt hatalmát kell szolgálnia, az állami hatalmas bankok befolyása ezen a téren vitathatatlan. Így nem is nézték tétlenül az internetes bankok megállíthatatlan előretörését, feltűnt nekik, hogy milyen hatalmas összeg felett rendelkeznek – csak a 2019-2020-as pénzügyi évben 118 ezer milliárd jüan, azaz a kínai nemzeti jövedelem 120 százaléka áramlott keresztül rajtuk. A pekingi pártközpont számos helyről kapott figyelmeztetéseket, hogy nem lesz ez így jó. 

Az pedig különösen nem hiányzott ezeknek a banki tótumfaktumoknak, sőt magának a pártnak sem, hogy kioktassák őket. Jack Ma mindig is szerette a harcot. Már kisdiák korában sem hagyta, hogy kis termete miatt csúfolják, nekiment a nagyobbaknak is. Verekedős fajta – mondták róla tanárai, de talán akkoriban nehezebben tűrte az igazságtalanságot. Igaz, azután felnőve, már megválogatta, kivel áll le „birkózni”. A párttal nem kell ujjat húzni, ezt jól tudta, különösen annak vezetőjét nem szabad maga ellen felbőszítenie. Ám most olyan hatalmas ellenfelet dobott elé a sors, akivel bármiféle küzdelem eleve lehetetlen. 

Házi őrizetben
Nem közvetlenül a Jack Ma sztorihoz kapcsolódik, de Magyarországot érintheti, hogy az új év januárjának elején röppent fel a hír, hogy a CATL égisze alatt Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő kínai testvérpár még 2022. decemberében házi őrizetbe került Kínában. 
A hatóságok gyanúja szerint az amerikai állampolgárságú Paul Hsziao-ming Li és testvére, Tony Hsziao-hua Li, aki kínai állampolgársággal rendelkezik, a tulajdonukban álló Semicorp cég vagyonát törvénytelenül külföldre akarták juttatni. A sejtések alapján 1,4 milliárd dolláros (560 milliárd forintos) tőkemozgatásra tettek kísérletet. A testvérpár vagyonát mintegy 10 milliárd dollárra teszik. 
A Li testvérek az amerikai massachusettsi egyetemen, a MIT-n szereztek diplomát. 2010-ben határoztak úgy, hogy akkumulátorgyártásra fognak koncentrálni. A Semicorp-csoport az eltelt esztendőkben világelső lett a lítiumakkumulátorokban használt elválasztó fóliák gyártásában. Olyan nagy akkumulátorgyárakkal állnak kapcsolatban, mint a Samsung, az LG és a Panasonic. A sanghaji központú cég tavaly kezdett magyarországi vállalkozásba. Debrecenben kezdtek építeni – első európai vállalkozásukként – egy hatalmas akkumulátorfólia-gyárat, amelynek az összköltségét 7,3 milliárd euróra (2900 milliárd forintra) teszik, és ha teljes egészében megvalósul, akkor 9000 embert foglalkoztatna. A sajtó megkeresésére január közepén a külgazdasági és külügyminisztérium azt közölte, hogy tudnak a hírről, de a jelek szerint ennek nincs hatása a debreceni gyárépítésre, a munkálatok jelenleg is folynak tovább.   

A párt gazdaságpolitikája minden bírálaton felül áll

Ő – mint a kínai dollármilliárdosok közül szinte mindenki – a Kínai Kommunista Párt tagja, tehát a pártfegyelem is köti, tisztában van azzal, hogy mit tehet meg és mit nem. Jack Ma rá jellemző véleményeivel, amelyeknek úton-útfélen hangot is adott, eddig is az elfogadhatóság határán táncolt. 
Sok „félrelépését” elnézték, legyintettek rá, ő megteheti, ugyanis Jack Ma a kínai kapitalizmus arca, az apró ember olyan zseniális vállalkozó, aki találékonyságával, kitartásával, munkabírásával egyszerűen sikerre született. 
A kínai vállalkozó az Ant tőzsdére vitele előtti hetekben részt vett egy hazai gazdasági fórumon. Az ott elmondott beszéde tekinthető bukása kezdetének. Az önteltségtől amúgy sem mentes milliárdos, talán a közelgő hatalmas üzletből még több erőt merítve, nem odaillő jelzőkkel nyilatkozott a kínai gazdaságpolitikáról, benne a pénzügyi szektorról. 
Ostorozta a nagybankok vezetőit, akik csak akadályozzák a fejlődést, de mint kijelentette, az internetes bankolás amúgy is legyőzi a múlt embereit. 

Ezt nem kellett volna.  Kína gazdaságpolitikáját a párt határozza meg, aminek kidolgozásáért a párt első embere, Hszi Csin-ping felel. Áttételesen az ő munkájával elégedetlen ez a milliárdos, aki, ha a párt nem állt volna mögötte, még mindig idegeneket kalauzolna Hangcsou főterén.

Ez Jack Ma szülővárosa, ahol idegenvezetőként dolgozott. Micsoda hálátlan alak, elvették az eszét a milliárdjai – ez volt a párthierarchia csúcsának véleménye, és ennek meg is lettek a következményei. 

Megmagyarázatlan eltűnések

Először is Jack Ma három hónapra eltűnt a sajtó elől. Senki sem tudta, hol van, talán behívatták egy rövid elbeszélgetésre, esetleg valami hazai továbbképzésen vett részt, vagy például vendégül látták egy pártüdülőben. 
Ekkoriban igen sokan eltűntek a kínai milliárdosok közül, aztán egyszer csak minden magyarázat nélkül előkerültek, de nem mondtak egy szót sem arról, hogy miért nem lehetett elérni őket. Másokról viszont jött hír, például korrupció miatt bűnvádi eljárás alá vonták őket, és immár tucatnyi éves börtönbüntetésüket töltik. 
Ment a találgatás a világsajtóban, hogy Jack Ma melyik tábort erősíti majd, aztán hónapok múltán megjelent a nyilvánosság előtt, de korántsem volt fecsegős kedvében.
Ennek meg is volt az oka. 

Az Ant 2020. november elejére tervezett tőzsdei bevezetése előtt 48 órával az illetékes kínai szervek visszavonták a csoport pénzpiacra viteli engedélyét, és megvádolták „monopolisztikus” magatartással. 

A vizsgálat ezt igazolta is, és sohasem látott rekordbevétel helyett akkor rekordbírságot, 2,8 milliárd dolláros büntetést kapott Jack Ma cége. A cégvezér meg lemondhatott több tízmilliárd dollárról. De két dolog még megmaradt neki: a szabadsága és a vállalata. Az azonban igaz, hogy a gazdaságfelügyelet alapos változtatásokat követelt meg: átgyúrták, átszabták és újrafazonírozták, de még mindig ő volt a fő tulajdonos.

Naplemente a strandon

Idén január elejéig ez volt a helyzet, aztán megjelent a hatalmas pénzügyi vállalat bejelentése, amelyben büszkén tudatták, hogy ezentúl egyetlen személy sem lesz képes befolyásolni a cég sorsát. 
Jack Ma tulajdonában meghagytak hat százalékot, ami bőven elég arra, hogy egész életében ott és olyan életet éljen, amilyet kíván. 
Most már nem kell azon sem agyalnia, hogy merre fejlődjön tovább pénzügyi vállalkozása, e gondtól végleg megszabadították. A szónak minden értelmében szabad.
A kínai hatóságok meghagyták útlevelét, oda megy, ahova akar. És megy is. A Financial Times brit gazdasági napilap szerint a kínai milliárdos jó fél éve Tokióban él, visszavonultan. Nem a milliárdosok fényűző életét éli, kerüli a feltűnést, nem vesz részt rendezvényeken, csak néhány közeli barátját kereste fel. 
Legutóbb – jó hangulatban – Thaiföld fővárosában, Bangkokban látták egy kínai étteremben. Valószínűleg Amerikába is átrándul, hogy tovább tökéletesítse golftudását. A self made man 59 évesen megpihenhet, élvezheti az életet, ahogy mindig vágyott rá. 
De valószínűleg nem így képzelte el a nyugdíjazását. Most viszont alkalma nyílhat egy pompás tengerparton gyönyörködni a naplementében. Semmi tennivaló nem hajtja. Ha esetleg Jack Mát olyannyira szíven üti a látvány, akkor gondol egyet, és megveszi magának az egész strandot

Miből lesz a cserebogár?

Amikor Jack Ma épp a legnagyobb üzletén, az Alibaba 2014-es  New York-i tőzsdére történő bevezetésén szorgoskodott – az akkor 25 milliárd dollárra értékelt Alibabáért több mint 200 milliárd amerikai dollárt voltak hajlandók adni a világ befektetői –, épp akkoriban ment nyugdíjba az édesapja.
Egy életet keményen ledolgozott, és a járandósága havi 25 dollárnak megfelelő jüan volt. Ez elgondolkodtatta egy percre a milliárdost. 
Vajon mi a különbség egy kínai kétkezi munkás és egy ugyancsak kínai vállalkozó között, aki a kapitalizmus szabályai szerint csak játszik a milliárdokkal, és szinte biztosan nyer? Jack Ma csupán ezzel az üzlettel vagy 17-18 milliárd dollárral növelte saját személyes vagyonát, és azonnal Kína legvagyonosabb emberévé vált. 
A kínai vállalkozó egyik erénye az, hogy ő ismeri mind a két világot, a szegényekét és a dúsgazdag feltörekvőkét is. Apa és fia két világ, nemcsak a pénzügyek terén, hanem a lehetőségekben is. Nem árt, ha valaki mindkettőben jártas.
Finoman szólva gyermekkorában nem vetette fel a pénz a családot.
Hálás lehet Jack Ma, hogy hajdanán túl alacsony termete miatt nem vették fel a szállodai munkára, amely hőn áhított vágya volt. Lett volna belőle egy igyekvő pincér, vagy esetleg a kínai vendéglátásban azóta már hoteligazgatóként működne, de semmiképpen sem büszkélkedhetne azzal a vagyonnal, amellyel ma rendelkezik. 
Nézzük meg közelebbről az életét. Ma Jün 1964-ben született a Sanghajtól kétszáz kilométerre délkeletre fekvő Hangcsouban. Ki hitte volna, hogy a kicsiny, de rendkívül ambiciózus fiatalember ilyen magasra viszi! 
Kétszer sikertelenül felvételizett az egyetemre, ráadásul még a szállodaiparból is eltanácsolták. Harmadjára felvették angol szakra, amelyet el is végzett, az egyetem alatt és utána is idegenvezetőként dolgozott. 
Állítólag tízszer jelentkezett a Harvardra, mindannyiszor kudarcot vallott, de ez nem külösebben lombozta le. Angoltanárként azonnal meglátta a lehetőséget a Nyugattal való kapcsolatokban, és a ’80-as évek végén magán-fordítóirodát hozott létre. A kilencvenes évek közepén Seattle-be utazott tolmácsolási feladatra, amerikai útja során látogatást tett a Szilícium-völgyben is, itt ismerkedett meg az internettel.  
Első komoly vállalkozása, a kínai „sárga könyv”, a Yellow Pages kiadása nem hozott átütő sikert. 1999-ben Jack Ma hangcsoui lakásán 60 ezer dollárból, 17 munkatársával közösen megalakította az Alibabát, az internetes kereskedőházat, amelyben volt diákjai, gyerekkori ismerősei, barátai vállaltak szerepet. 
Közülük nem egy ma a 100 leggazdagabb kínai közt szerepel. Ez a vállalkozás igazolta Jack Ma zsenialitását. Még a kezdetek kezdetén, csupán egy-két évvel azután, hogy létrejött az Alibaba, az üzleti ügyekben nem jártas felesége megkérdezte tőle, hogy mennyit hoz a vállalkozása. „Százhatvanezer dollárt” – szólt a válasz. „Ha hatvanezret fektettél be, az nem valami sok” – mondta a nej. Jack Ma megértő mosollyal ránézett, és a következőt mondta: „Naponta, drágám.”  
Jack Mát egyesek az Apple néhai alapítójához, Steve Jobshoz vagy a világ egyik leggazdagabb emberéhez, a microsoftos Bill Gateshez hasonlítják, de ő nem kér az ilyen jellegű összevetésekből. 
Inkább a Tom Hanks játszotta Forrest Gumphoz érzi magát közel: „Forrest Gump nem valami intelligens figura, de kitartó és makacs. Egyszerű és megalkuvó, nem az a hőstípus. Nem különösebben tehetséges, de nagyon, nagyon szorgalmas és munkabíró. Kicsit én is ilyen vagyok.” 

Amikor Jack Ma épp a legnagyobb üzletén, az Alibaba 2014-es  New York-i tőzsdére történő bevezetésén szorgoskodott – az akkor 25 milliárd dollárra értékelt Alibabáért több mint 200 milliárd amerikai dollárt voltak hajlandók adni a világ befektetői –, épp akkoriban ment nyugdíjba az édesapja. Egy életet keményen ledolgozott, és a járandósága havi 25 dollárnak megfelelő jüan volt. Ez elgondolkodtatta egy percre a milliárdost.  Vajon mi a különbség egy kínai kétkezi munkás és egy ugyancsak kínai vállalkozó között, aki a kapitalizmus szabályai szerint csak játszik a milliárdokkal, és szinte biztosan nyer? Jack Ma csupán ezzel az üzlettel vagy 17-18 milliárd dollárral növelte saját személyes vagyonát, és azonnal Kína legvagyonosabb emberévé vált.  A kínai vállalkozó egyik erénye az, hogy ő ismeri mind a két világot, a szegényekét és a dúsgazdag feltörekvőkét is. Nem árt, ha valaki mindkettőben jártas. Finoman szólva gyermekkorában nem vetette fel a pénz a családot. Hálás lehet Jack Ma, hogy hajdanán túl alacsony termete miatt nem vették fel a szállodai munkára, amely hőn áhított vágya volt. Lett volna belőle egy igyekvő pincér, vagy esetleg a kínai vendéglátásban azóta már hoteligazgatóként működne, de semmiképpen sem büszkélkedhetne azzal a vagyonnal, amellyel ma rendelkezik.  Nézzük meg közelebbről az életét. Ma Jün 1964-ben született a Sanghajtól kétszáz kilométerre délkeletre fekvő Hangcsouban. Ki hitte volna, hogy a kicsiny, de rendkívül ambiciózus fiatalember ilyen magasra viszi!  Kétszer sikertelenül felvételizett az egyetemre, ráadásul még a szállodaiparból is eltanácsolták. Harmadjára felvették angol szakra, amelyet el is végzett, az egyetem alatt és utána is idegenvezetőként dolgozott.  Állítólag tízszer jelentkezett a Harvardra, mindannyiszor kudarcot vallott, de ez nem külösebben lombozta le. Angoltanárként azonnal meglátta a lehetőséget a Nyugattal való kapcsolatokban, és a ’80-as évek végén magán-fordítóirodát hozott létre. A kilencvenes évek közepén Seattle-be utazott tolmácsolási feladatra, amerikai útja során látogatást tett a Szilícium-völgyben is, itt ismerkedett meg az internettel.   Első komoly vállalkozása, a kínai „sárga könyv”, a Yellow Pages kiadása nem hozott átütő sikert. 1999-ben Jack Ma hangcsoui lakásán 60 ezer dollárból, 17 munkatársával közösen megalakította az Alibabát, az internetes kereskedőházat, amelyben volt diákjai, gyerekkori ismerősei, barátai vállaltak szerepet.  Ez a vállalkozás igazolta Jack Ma zsenialitását. Még a kezdetek kezdetén, csupán egy-két évvel azután, hogy létrejött az Alibaba, az üzleti ügyekben nem jártas felesége megkérdezte tőle, hogy mennyit hoz a vállalkozása. „Százhatvanezer dollárt” – szólt a válasz. „Ha hatvanezret fektettél be, az nem valami sok” – mondta a nej. Jack Ma megértő mosollyal ránézett, és a következőt mondta: „Naponta, drágám.”   Jack Mát egyesek az Apple néhai alapítójához, Steve Jobshoz vagy a világ egyik leggazdagabb emberéhez, a microsoftos Bill Gateshez hasonlítják, de ő nem kér az ilyen jellegű összevetésekből.  Inkább a Tom Hanks játszotta Forrest Gumphoz érzi magát közel: „Forrest Gump nem valami intelligens figura, de kitartó és makacs. Egyszerű és megalkuvó, nem az a hőstípus. Nem különösebben tehetséges, de nagyon, nagyon szorgalmas és munkabíró. Kicsit én is ilyen vagyok.” 

(Címlap fotó: 123rf.com) 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arnar
2023. február 14. 16:48
Jack Ma egy sarlatán. Érdemes megnézni Elon Muskkal közösen tartott panelbeszélgetését. Tisztán lejön, hogy Jack Ma csak egy báb akit a párt helyezett oda ahol van. Konkrétan egy az egybe lemásolták az Amazont és a PayPalt évtizednyi kémkedés után, és abból csináltak sikert. Aztán Jack elvtárs fejébe szállt a dicsőség, megsértette Bástya elvtársat, és ment egy kört a börtön és Virág elvtárs között. Jack Ma a kínai Pelikán elvtárs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!