Kína legyőzte Jack Mát

2022. augusztus 9. 13:23
A Fintech Világa legutóbbi adásában Jack Ma döntése és az Ant Group kilátásai mellett a kínai fintech ökoszisztéma helyzetéről és a népköztársaság új fintech stratégiájáról is szó esett, valamint arról, hogy miként befolyásolja az állami beavatkozás az ország fintech szektorának fejlődését és a befektetési kedvet.

Jack Ma, a kínai technológiai és pénzügyi szolgáltató óriás, az Ant Group alapítója lemondott a vállalat vezetéséről. A milliárdos üzletember még 2020-ban fogalmazott meg erős kritikát a Kínai Kommunista Párttal szemben, ezt követően az általa vezetett Ant Group sorsa is kétségessé vált. Egyesek szerint a bejelentés normalizálhatja a jelentős értékeltség csökkenésen keresztülment vállalat helyzetét. A TrendFM-en is hallható Fintech Világa rádióműsor legújabb adásában Suppan Márton és Érczfalvi András műsorvezető a Jack Ma lemondásához vezető tényezőket, a kínai bigtech elmúlt éveinek történéseit és Kína közelmúltban nyilvánosságra hozott fintech stratégiáját elemzik.

Az Ant Group, korábbi nevén Ant Financial, a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba Group konglomerátum leányvállalata és pénzügyi szolgáltatója volt. A csoport tulajdonában van a világ legnagyobb mobilfizetési platformja, az Alipay, amely több mint 1,3 milliárd felhasználót és 80 millió kereskedőt szolgált ki 2020-ban. A kínai bigtech ma már a lakosság 70 százalékának nyújt pénzügyi szolgáltatásokat.

A vállalatot megalapító Jack Ma tevékenységének hozzáadott értéke Kína pénzügyi digitalizációhoz vitathatatlan. A Kínai Népköztársasággal szemben megfogalmazott korábbi kritikái azonban annak ellenére komoly következményekkel jártak, hogy a vállalat mindvégig együttműködésre törekedett az állammal. A szabályozók 2020-ban például meghiúsították az Ant tőzsdei bevezetését, amire válaszul a vállalat átszervezte működését, hogy a szigorúbb elvárásoknak is maradéktalanul megfeleljen. A valaha 300 milliárd dollárra becsült vállalt értéke most egyes elemzések alapján mégis alig több, mint a korábbi érték 20 százaléka, 64 milliárd dollár. Eközben a pénzügyi szuperapp, az AliPay szolgáltatásait a szabályozói környezet nyomása elemeire szedte szét. Úgy tűnik, hogy az aggasztó mennyiségű személyes adatot kezelő, monopol piaci helyzetbe kerülő szuperappokból nem csak az amerikai fogyasztók, de a kínai állam sem kér, ha mégis, akkor saját kézben tartaná.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk lölő meg a vej a big.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés