A háború első éve: a fegyveripar sötét hajnala

2023. február 23. 08:40

Megbosszulta magát a békeidős hadiipari tempó, Ukrajna lassan kifogy a lőszerből. A Nyugat fokozná a gyártási tempót, de Kijev hatalmas lőszerigényét már nem tudja kielégíteni.

2023. február 23. 08:40
null
Révész Béla

Ukrajna mostanság egyetlen hónap alatt használja el az USA 155 mm-es lőszereinek éves gyártási kapacitását. Az egy évvel ezelőtt kitört háború második hónapjában, már tavaly tavasszal nyilvánvalóvá vált, hogy a fegyvergyárak nem bírják azt a tempót, amelyet a kormányzati rendelések diktálnak nekik. 

A világ annyit hallgatta az uralkodó – és éppen megdőlő – doktrínát arról, hogy a „hagyományos” háború korszakának vége, a jövő háborúit pedig már csak okosfegyverekkel és a kibertérben vívják, hogy ennek szellemében kezdett, illetve nem kezdett készülni a várható konfliktusokra. Az országok meglepő mértékben korlátozták a hagyományos szárazföldi készleteket, ám annál többet költöttek a légi és tengeri hadviselés eszközeire. Ebbe a furcsa helyzetbe rondított bele az ukrajnai háború, amely intenzitásával és szárazföldi klasszikus fegyverarzenáljával sok mindenre emlékeztetett, csak éppen arra nem, amire a szakértők és elemzők számítottak. A fegyvergyártókat ennek megfelelően teljesen felkészületlenül érték az újonnan támasztott elvárások, olyannyira, hogy a problémát a mai napig nem tudták megoldani.

A nagy számok törvénytelensége

Az ukrajnai háború alapjaiban a tüzérségre épül. Kijev, miután rövid idő alatt elhasználta a szovjet technikával járó 152 és 122 mm-es lövedékeket, egyre inkább a NATO-tagországok által biztosított fegyverzetre és a más szabványú, 155 mm-es lövedékekre támaszkodik. Csakhogy azokból egyszerűen nincs megfelelő mennyiség, legalábbis annyi semmiképpen, amennyi az ukrán katonák lőszerhasználatát pótolni tudná. A hír, amely szerint az USA a saját speciális, Izraelben felhalmozott lőszerkészletét kezdte megdézsmálni, hogy Kijevnek küldjön belőle, jól rávilágított, mekkora bajban vannak kapacitás terén a lőszergyártó vállalatok. 

Megdézsmálta már a saját, Izraelben tartott lőszerkészletét is az USA, hogy Ukrajnának adja

Érdekes fejleményre hívta fel a figyelmet a Bloomberg oldalán James Stavridis tábornok, aki korábban az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnokaként az Izraellel kapcsolatos szövetségesi szerződések felügyeletéért is felelt. A nyugállományú admirális korábban azzal a képtelen ötlettel hívta fel magára a figyelmet, hogy az ukrán kikötőkből NATO-s csatahajók kísérjék ki a gabonaszállító teherhajókat.

A lőszermennyiség drasztikus csökkenése nemcsak annak köszönhető, hogy Ukrajna pár nap alatt nagyobb mennyiséget használ el, mint egy kisebb NATO-tagállam békeidős éves készlete, hanem annak is, hogy 

a nyugati fegyvergyártók semmilyen formában nem voltak felkészülve ekkora terhelésre. 

Tavaly nyáron, amikor még szinte teljes egészében a Javelin és a Stinger rakétáké volt a védekezési főszerep Ukrajnában, a gyártó Raytheon finom vészjelzéseket adott le a készletek aggasztó apadásával kapcsolatban. 
Gregory Hayes vezérigazgató az alkatrészhiányt és az ellátási láncok járványt követően kialakult bizonytalanságát nevezte meg elsődleges akadályként. Ahogyan arra is rámutatott, hogy a globális chipgyártásban kialakult káosz miatt a precíziós fegyvereket egyszerűen újra kell tervezni, hogy az addig használatos félvezetőket más típusúakkal tudják pótolni. A problémát csak súlyosbította, hogy a Pentagon az esetek zömében – biztonsági protokollra hivatkozva – egyetlen beszállítóval kötött szerződést, ez pedig azt eredményezte, hogy elég volt egyetlen szemnek meggyengülni az ellátási láncban, hogy az egész gyártási folyamat veszélybe kerüljön. 

A fegyvergyártók kapacitási lassulásában azonban szerepet játszott a hosszú távú szerződések hiánya is. Az USA esetében a Stingerekre és a Javelin rakétákra a Pentagon hosszú évek óta nem adott le rendelést, így a termelést a kisszámú külföldi tételnek megfelelően csökkentették, beleértve ebbe teljes gyártósorok leszerelését és az üzemek berendezéseinek cseréjét. Ahhoz, hogy egy-egy fegyvert ipari mennyiségben újra elkezdjenek gyártani, a vállalatok mindenekelőtt a hosszú távú szerződést várták saját kormányuk részéről, olyat, amely határidejében független a jelenlegi háború hosszától és kimenetelétől. 

Aggódnak a fegyvergyártók a háború vége miatt

A napokban - a NATO-s külügyminiszteri találkozó előtt - Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólította fel a tagállamokat, hogy „sürgősen fokozzák" a fegyvergyártást, mivel az elhúzódó háborúban Ukrajnánk egyre több fegyverre van szüksége. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára közösségi oldalán már abszurdabban és westernesebben fogalmazott.

A Pentagon a Raytheon esetében igyekezett is biztosítani a vállalatot szándékai komolyságáról, és azonnal kötött vele egy 625 millió dolláros szerződést, ám az idő így is a donorországok ellen dolgozik. Hayes kalkulációi szerint 

más vállalatok még ennél is pesszimistább előrejelzéssel szolgáltak, és egyes lövedékek és fegyverek esetében a 2027-28-as határidőt tartották reálisnak.

105 lett, maradhat? 

Bár az európai vezetők, az amerikai elnök és a NATO főtitkára igyekeznek megnyugtatni Zelenszkijt a szállítások folyamatosságáról és a megfelelő mennyiségről, a háború első évének végén tisztán látszik, milyen hiányokkal kell szembenéznie a Nyugatnak. 

Az ukrán hadsereg mára már szinte kizárólag a szövetségesek szállításaira építhet, a konfliktus második éve azonban már egyértelműen arról fog szólni, képes-e teljesíteni ígéretét Washington és a háborút minden eszközzel folytatni akaró államok. A gyártási számok lehangolók: az Ukrajna által legjobban sürgetett 155 mm-es lőszerek gyártási kapacitása az USA-ban jelenleg 180 ezer darab. Ez óriási növekedés a „békeidős” termelést tekintve – amikor évente mindössze 30 ezer darab hagyta el az üzemeket –

de még mindig elenyésző az ukrán igényekhez képest. 

Európa némileg jobban teljesít, a 155-ös kaliber gyártókapacitása itt (mindent beleszámítva) évi 300 ezer darab. A két szám együtt még mindig csak akkora mennyiség, amelyet Ukrajna 3-4 hónap alatt használ el, így érthető az aggodalom. Az USA máris arra kényszerült, hogy a mennyiségi problémát minőségcsökkenéssel orvosolja. A 155-ösök helyett 105 mm-es lövedékeket kezdett el összecsomagolni, amely nagyobb készletekben áll ugyan rendelkezésre, ám a hatótávolság tekintetében nem veheti fel a versenyt komolyabb testvérével, ami nyilván óriási gondot okoz egy tüzérségi eszközökkel vívott háborúban. 

Nem bírják a tempót a fegyvergyártók (Ha kifogy a vas - 1.)

Már a nyár elején kiderült, hogy az Egyesült Államok hadiiparában finoman szólva is fennakadások vannak az Ukrajnába szinte számlálatlanul küldött fegyver- és lőszermennyiség miatt. Kijev ellenállása gyakorlatilag a nyugati haditechnikától függ, az ellátmányok biztosításában pedig kétségtelenül az USA a főszereplő.

Ötletroham, szerződésözön, rendeléscunami

A lövedékekkel kapcsolatos problémákat az összes ország szeretné gyorsan kezelni. Brüsszel azon fáradozik, hogy a tagországok egyéni megrendelései helyett egyetlen hatalmas, közös beszerzést írjon ki 155 mm-es lőszerekre, ezzel ösztönözve a gyártókat a termelés fokozására. Az Európai Bizottság szerint ez magában foglalná az előrefizetés lehetőségét is, hogy

a vállalatok a kapott pénzből azonnal kapacitásnövelő beruházásokat tudjanak végrehajtani. 

A finanszírozási háttér még nem egészen tiszta, de az EU valószínűleg felhasználná az Európai Békekeret összegét is, amelyből eredetileg a donorországokat kárpótolta volna az Ukrajnának küldött fegyverzetért, és amelynek felhasználási módjáról az Európai Bizottság nem nagyon akar beszámolni.

A gyártás élén természetesen Németország és a Rheinmetall áll, amely egyszerre több vasat is tart a tűzben. Armin Papperger vezérigazgató szerint a vállalat évi 70 ezerről 450 ezerre emelné a termelést, ennek érdekében pedig megvenne egy spanyol lőszergyártó céget. 

Ezzel párhuzamosan 

a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján Várpalotán 2025-től kezdheti meg a gyártást egy közös tulajdonú, többek között 120 és 155 mm-es lövedékeket is előállító lőszergyár,

amelynek éves bevételét 300-350 millió euróra (mai árfolyamon 114-135 milliárd forintra) becsülik előzetesen. 

Problémája Pappergernek is a hosszú távú szerződések hiányával van, ám a tény, hogy a Rheinmetall hajlandó saját zsebből előfinanszírozni a fejlesztéseket, azt jelzi, hogy megnyugtató ígéreteket kapott. 

Az USA ugyanakkor pontosan azt teszi, amit fegyvergyártó vállalatai várnak tőle: hosszú távú szerződéseket kezdett kínálni, hogy a cégek biztonságban érezhessék új befektetéseiket, de fellazítja az ellátási láncok szigorú szabályait is, kiküszöbölve a kizárólagos beszállítókra épülő rendszer bukkanóit. Az ösztönző eszközöktől a védelmi tárca a Javelin-gyártás meghatszorozódását, míg a Stingerek és a HIMARS-rendszerek esetében az előállított mennyiség megduplázódását várja. Ami a legfontosabbat, a 155 mm-es lövedékeket illeti: a Pentagon egyfelől új gyártóüzemet tervez építeni, másfelől egy kanadai vállalattól fog importálni, amelytől a lőszermennyiséget évi 1 millió darab fölé tudják növelni. A legnagyobb kérdés, hogy ez mennyit tud segíteni Ukrajnán, miután a tervezett kapacitásnövelés gyümölcsei leghamarabb 2024-re, legrosszabb esetben csak 2028-ra érhetnek be. 

Lecsupaszítva

A háború első évének riasztó tanulsága a lőszerhiányhoz kapcsolódik. Miközben az elmúlt években egyre több jelentés és elemzés foglakozott az olyan lehetséges konfliktusokkal, mint az orosz-ukrán háború vagy egy Kína-Tajvan konfliktus, elgondolkodtató az a baki, ahogyan a globális fegyvergyártás nem vett tudomást a lőszerkészletek és a gyártáshoz szükséges kapacitás reménytelen hiányosságairól. 

A német védelmi miniszter kirúgásához vezető okok között kiemelkedő helyen szerepelt a katasztrofális lőszerhiány, amelyet a tárcavezető hónapokon keresztül mintha észre sem vett volna.

Saját koalíciós partnerei alázzák a német védelmi minisztert

Saját kormánykoalíciós partnerei borították rá az asztal a német védelmi miniszterre, miután kiderült, hogy a hadsereget egyes fegyverrendszerek használatában teljesen megbénítaná a lőszerhiány egy háború esetén.

Beszédes az is, hogy az újra európai katonai vezérszerepre törekvő Berlin 100 milliárd eurós (több mint 38 ezer milliárd forintos) haderőfejlesztési programot jelentett be, ám a lőszerkészletek növelésére alig akar költeni. 

De nem Németország az egyetlen, amely ezzel a problémával küzd. Egyes elemzők arra mutattak rá, hogy a NATO európai szárnya csupán 10 százalékával rendelkezik annak a lőszermennyiségnek, amely egy eszkalálódó háború első néhány hetében szükséges lenne.

A megoldást valószínűleg a szövetséges országok fegyvergyártói közötti együttműködés jelentené, amely közös fejlesztésekben és a gyártási kapacitások összefésülésében nyilvánulna meg, ám a piaci farkastörvények felülírják a nemesnek vélt szándékokat. Nemcsak a szabvány egységesítés nehézkessége okoz problémát, hanem az is, hogy a fegyvergyártási verseny főszereplői féltékenyen védik és őrzik saját technológiájukat, és eszük ágában sincs erkölcsi alapon megosztani azt a konkurenciával. 

Oroszország eközben teljesen átállt a hadigazdaságra. A fegyvergyártóknak nincs szüksége hosszú távú szerződések ígéreteire, pontosan tudják, mi a dolguk: 0-24-ben ontják magukból a haditechnikát. Bár április óta naponta jelenti be a „brit hírszerzés”, hogy Moszkva teljesen kifogyott a fegyverekből és a lőszerből, jelenleg mégis a Nyugat próbál egyre kétségbeesettebben tartalékokat összekaparni, míg Oroszország egyre gyorsuló ütemben hajt végre csapásokat Ukrajna ellen. 

Az EU és az USA a szankcióktól és embargóktól várta és várja a orosz fegyvergyártási és fegyverbeszerzési kapacitás hanyatlását, de egyelőre még nem látni az összeomlást. Ez persze nem azt jelenti, hogy az oroszoknál nincsenek a hiányból fakadó problémák, de a jelek arra utalnak, hogy a két oldal közül nem ők azok, akik kétségbeejtőbb helyzetben vannak.

A háttérben ráadásul 

ott várakozik Kína, amely a világ legnagyobb lőszerkészletén és gyártókapacitásán ülve figyeli az eseményeket – és persze Tajvant. 

Az USA, miközben a hadianyaggyártó képességeit nagy részben az ukrajnai eseményeknek rendeli alá, megfeledkezni látszik egy lehetséges invázióról. Márpedig Kína ellen nagy hatótávolságú precíziós rakétákra lenne szükség, hatalmas mennyiségben. Peking óriási arzenállal rendelkezik e téren, Washington azonban finoman szólva sincs fényes helyzetben: a napokban tartott müncheni biztonsági konferencián egy szimuláció egy Tajvan elleni kínai támadást modellezett, amely természetesen az USA beavatkozását vonta maga után. A kísérlet szerint 

az Egyesült Államok kevesebb mint egy hét alatt fogyna ki a nagy hatótávolságú rakétákból. 

Az ukrajnai háború első évének konzekvenciája nyilvánvaló, ám a Nyugat még mindig kétségbeesett lassúsággal reagál a problémára. A szolidaritás és a moralizálás azonban kevés lesz az ukránoknak: ha nagyon gyorsan nem találnak megoldást az egyre aggasztóbb lőszerhiányra, akkor sokkal hamarabb fognak tárgyalóasztalhoz ülni, mint ahogyan az Egyesült Államok azt tervezte.

Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. március 01. 08:26
A mások halálán nyerészkedőknek az érdeke a háború elhúzódása! Binden, Soros stb Akiknek háborús befektetéseik vannak azoknak az érdeke a háború elhúzódása. Fegyverlobbi, cseppfolyós gáz gyártás és szállítás stb. / Pl. a magyargyűlölő Guy Verhofstadt/ Tkp. a fél világnak. A dollárbaloldal is ezért támogatja a háborút. A háborún nyerészkedők. Nagy üzlet a háború! A szankció és háború pártiak Putyin szövetségesei! Az orosz oligarcháknak is nagy üzlet az elhúzódó háború! Eszmékért a katonák halnak meg. A vezetőik a saját érdekeik okán küldik őket a frontra. A politika kizárólag érdekekről szól, amiket szép eszmékbe csomagolnak. Aki, a háborút támogatja az, az ukrán és az orosz emberek halálát támogatja! A háború pártiak semmivel sem különbek, Putyinnál. Mások halálát akarják! Halál pártiak!
ringwoodite
2023. február 24. 18:41
Oroszorszag es Kina kezeben van a vilag banyaszatanak nagy resze. Nem ketseges a konfliktusok kimenetele... Akinek van az olcson termel sokat. Akinek nincs keveset termel dragan. Az Orosz hadi budget nem azert "csak" 50 milliard dollar mert kevesebbet tudnak csak kolteni ra, hanem mert ott van minden ami kell a hadiiparhoz, sajat maguk termelik ki, olcson. A Nyugat pedig termelhet minoseget de keveset, avval semmire sem megy mert a haboru alapjaban veve a tomegtermelestol fugg.
CsakNézelődök
2023. február 24. 18:29
A muszkaruszkiknál áll a fegyveripar?
mokány
2023. február 24. 18:03
PAX AMERICANA .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!