Saját koalíciós partnerei alázzák a német védelmi minisztert

2022. december 5. 14:57
Sajtóértesülések szerint, ha Németországot megtámadnák, bizonyos fegyverek esetében a Bundeswehrnek csak néhány órányi harcra lenne elegendő lőszere. Christine Lambrechtről éppen a saját szövetségesei szedik le a keresztvizet.

Saját kormánykoalíciós partnerei borították rá az asztal a német védelmi miniszterre, miután kiderült, hogy a hadsereget egyes fegyverrendszerek használatában teljesen megbénítaná a lőszerhiány egy háború esetén. Az ok prózai: a védelmi tárca nem gondoskodott a beszerzésekről. 

Megfelelő ember kényes feladatra

Németország nagy hanggal meghirdetett Zeitenwende-politikája egy 100 milliárd eurós haderőfejlesztési csomagot is magában foglal, ám a történelem számtalanszor rámutatott: minden lánc pont annyira erős, mint a leggyengébb szeme. Ebben az esetben a leggyengébb láncszem pedig nem más, mint a legfontosabb:

a német védelmi miniszter, akinek a fejlesztési ütemérzéke mintha hagyna némi kívánnivalót maga után.

Az ukrajnai háború kitörése óriási káoszt okozott Németország hagyományosan pacifista külpolitikájában. A frissen megalakult Scholz-kabinet érezhetően tanácstalan volt, és nem nagyon tudta eldönteni, hogyan álljon ellen Brüsszel és az USA egyre hevesebb nyomásának. Scholz végül döntött: kukázta az addigi antimilitáns szempontokat, meghirdette a fordulatot, és eszelős gyorsasággal (még eszelősebb összegért) fegyverkezésbe kezdett. Időközben kénytelen-kelletlen Ukrajnának is elkezdett fegyvereket küldeni, ám az ár – a jelek szerint Lambrecht tétlensége miatt – túl nagynak kezd bizonyulni.

Ha kellene, se tudnának harcolni

A botrány a múlt héten robbant ki, amikor tényszerűen kiderült, hogy egyes fegyverekhez gyakorlatilag nincsen lőszer, így a méregdrága rendszerek még papírnehezékként is jobban funkcionálnak, mint fegyverként. Lapinformációk szerint vannak olyan eszközök, amelyek esetében

Németországnak mindössze néhány órányi harcra elegendő a lőszere,

ami elég szürreálisan hangzik, miközben Európában a legnagyobb háború dúl a második világégés óta. 

Christine Lambrecht német védelmi miniszter – sok a beszéd, kevés a tett (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A Scholz-féle szociáldemokrata párti Lambrecht későn kapcsolt, és tűzoltási szándékkal levelet írt Christian Lindnernek, amelyben „azonnali és jelentős összegű költségvetési forrás” átirányítására szólította fel a pénzügyminisztert. A kiszivárgott választ azonban nem tette zsebre. A liberális párthoz tartozó tárcavezető epébe mártott tollal írt levelében szó szerint kioktatta koalíciós kollégáját, mondván,

először a saját háza táján tegyen rendet, mielőtt belekotnyeleskedne a költségvetésbe.

Mint írta, érdekesnek tartja, hogy az elmúlt hónapok költségvetési vitái során Lambrecht egyszer sem említette a lőszerbeszerzések ügyét, pedig lett volna rá lehetősége. Kegyelemdöfésként hozzátette: a védelmi ipar szereplői szerint eleve nem a költségvetési források hiánya okozza a lőszerproblémát, hanem

a Lambrecht által vezetett minisztérium átláthatatlan, minden tervezést nélkülöző és bürokratikus működése.

Az alázásba a harmadik kormánykoalíciós partner, a Zöld Párt is beszállt, amely közleményében arra mutatott rá, hogy a NATO-elvárások és a valós német helyzet közötti szakadéknyi különbség a lőszerek tekintetében nem újkeletű probléma, éppen ezért nem világos, hogy annak megoldása miért nem élvezett prioritást a védelmi tárca listáján – legkésőbb a háború kirobbanása, február 24-e után.

Kicsit lassú, kicsit alkalmatlan, de a miénk

Scholz természetesen próbálta megvédeni a mundér becsületét, de azon kívül, hogy párttársa igyekszik, nem nagyon tudott megnyugtató választ adni. Mint mondta, Lambrecht „rendkívül elkötelezett” a Bundeswehr lőszerkészletében tapasztalható hiányosságok kiküszöbölése érdekében, és „mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldja a problémát”.

Szépen csengő szavak, a kancellár nem is nagyon mondhat mást, a riasztó tény azonban ettől még tény marad. Érthetetlen, hogy egy Európában dúló, egyre súlyosbodó háború közepén, amikor mindenki a védelmi erősödést állítja a középpontba, Németország védelmi minisztere ekkora dilettantizmusról tegyen tanúbizonyságot. Ha egy fegyverkezési program kivitelezői az alapokkal nincsenek tisztában, úgy – hiába 100 milliárd eurós költségvetés – elég nehéz lesz Európa vezető katonai hatalmává válni.

Címlapkép: Christine Lambrecht védelmi miniszter a német hadsereg különleges alakulatának gyakorlatozását tekinti meg a bevetési egység parancsnokságán (KSK) a Baden-Württemberg tartományban fekvő Calwban 2022. október 24-én.
MTI/EPA/Ronald Wittek


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kvótanő lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés