A németek csak 2024-ben tudnának Leopardokat szállítani Ukrajnának

2023. január 17. 08:33

A német kormány talán engedélyezni fogja a szállítást, a gyártó Rheinmetall azonban kapacitásproblémákra hivatkozva máris csúszást jelentett.

2023. január 17. 08:33
null
Révész Béla

Ukrajna 2022 végén 300 harckocsit és 600-700 harcjárművet kért a nyugati szövetségesektől ahhoz, hogy „megnyerje a háborút”. A NATO-tagországok eddig vonakodtak páncélosokat szállítani a frontra, tartva attól, hogy Moszkva ezt közvetlen beavatkozásként fogja értékelni. Aztán megtört a jég, igaz, egyelőre piciben: Franciaország nagyjából 30 könnyű AMX-10-zel, az USA 50 Bradley-vel, Németország 40 Marder harcjárművel száll be a segélyezésbe (utóbbi kapcsán az ukránok kicsit csóválják a fejüket, hiszen hónapok óta a Leopard 2-re ácsingóznak, az azonban sokkal rágósabb falatnak bizonyul.)

Leopárdvadászat

Nagy-Britannia – felbuzdulva a felbuzduláson – a napokban bejelentette, hogy 14 darabot küld az iraki háborúban használt Challenger 2 harckocsijaiból. A szigetország maga sem dúskál a páncélosokban: flottája mindössze néhány száz darabból áll, ami elenyésző az USA vagy Németország arzenáljához képest. Két és fél éve a britek fontolóra vették, hogy az 1998 óta hadrendben álló flottát teljes egészében leselejtezik, ám ezt végül csak egyharmadukkal tették meg, a többit (148 darabot) inkább felújították a racionális haderőfejlesztés jegyében.

A brit hadsereg milliárdokat költ harckocsi-fejlesztésre

A Rheinmetall BAE Systems Lad (RBSL) közel 335 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert a Brit Honvédelmi Minisztériumtól, hogy a hidegháborús korszak legfőbb harckocsijait, a Challenger 2 állományát felújítsa. A tervek szerint a fejlesztés még idén elkezdődik és a modernizált tankok várhatóan 2027-re válnak bevethetővé.

Ukrajna örül a morzsányi felajánlásoknak is, azonban nem csinál belőle titkot, hogy a brit ajándékot is csupán olyan lépésnek tekinti, amely segíthet rávenni Németországot, hogy beindítsa végre a hónapok óta várt csodafegyver, a Leopard 2 szállítmányait.

A magyar haderőfejlesztésben a Leopardokat gyártó német Rheinmetal oroszlánrészt vállal. Magyarország a 12 darab Leopard 2A4 lízingelésén túl 44 darab csúcstechnológiás 2A7-es típusra adta le a rendelést, utóbbiak éppen az idén kezdenek megérkezni a Magyar Honvédség tatai alakulatához.

Európa hadiipara erre nem volt felkészülve (Ha kifogy a vas - 2.)

Előző írásunkban az amerikai fegyvergyártók dilemmáival foglalkoztunk, miközben rámutattunk, hogy Biden Ukrajnával szemben tanúsított „pénzt, paripát, fegyvert" elve mennyire nehézkesen működik egy olyan szituációban, amikor a haditechnikai cégek alkatrészhiánnyal, az ellátási láncok működésképtelenségével és irreális elvárásokkal szembesülnek. A probléma nem csak az USA-ban, de szinte valamennyi NATO-tagországban jelentkezik .

Ha adnának is, nincs miből

Leopardok szép számmal akadnak az európai hadseregeknél, de Ukrajnába küldésükhöz a gyártó Németország engedélye szükséges. A német kormány erre valószínűleg már a héten meg fogja adni az engedélyt, Lengyelország és Finnország pedig máris jelezte, hogy eleget tesz az ukrán kérésnek. Robert Habeck gazdasági miniszter maga is úgy nyilatkozott: „Németország nem akadályozhatja azokat az országokat, amelyek úgy döntenek, hogy Leopardokkal támogatják Ukrajnát”.

Magát a német hozzájárulást mind a közvéleményben, mind a kormánykoalíción belül óriási viták övezték. Németország a háború kezdetétől fogva – és a hangosan hirdetett Zeitenwende ellenére – hosszasan gondolkodott azon, mit adjon Ukrajnának és mi az, amit semmiképpen sem, elkerülvén az eszkalációt. A páncélozott harcjárművek kétségtelenül az utóbbi kategóriába tartoztak és tartoznak most is, Berlin a rendkívül erős nemzetközi nyomás ellenére sem foglalt még állást a kérdésben.

Kapóra jön tehát a Leopardokat gyártó Rheinmetall nyilatkozata, amelyben a vállalat vezérigazgatója, Armin Papperger kifejette: ha holnap a német kormány rábólintana a Leopardok Ukrajnába küldésére, a Rheinmetall akkor is csak jövőre tudná azokat szállítani. A vállalat jelenleg 22 darab Leopard 2 és 88 darab régi, 1-es típussal rendelkezik, ám

a hadrendből kivont járművek javítása és felújítása minimum egy évig tartana.

A teljes renováláshoz ráadásul több száz millió euróra van szükség, ám ezt a Rheinmetall nem tudja előfinanszírozni, így a kormánynak a feltételek megteremtésével kell kezdeni – ha valóban fegyverszállítmányokat akar indítani Ukrajnába.

A helyzetet bonyolítja, hogy a német védelmi minisztérium éppen vezető nélkül marad. Christine Lambrecht sok hónapnyi, dilettáns döntések sorozatát magában foglaló időszak után a héten távozik a kormányból. 

Lemond a német védelmi miniszter

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a német védelmi miniszter távozása gyakorlatilag eldöntött tény. Scholz kancellár szociáldemokrata párttársa képtelen volt megbirkózni az ukrajnai háború okozta legalapvetőbb kihívásokkal is, nem beszélve arról a védelempolitikai fordulatról, amelyet Zeitenwende néven emleget a világ, és Németország katonai szerepének brutális megerősítését foglalja magában.

Fotó: Leopard 2A4 harckocsik lőgyakorlaton a szomódi lőterén 2020-ban (MTI/Krizsán Csaba)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. február 07. 09:02
Kedvencem: "A tankokat át kell alakítani háborús használatra" Eddig kávét daráltak velük?
gonterl
2023. január 19. 21:15
Ukrajnát a sok fegyverrel be is lehet temetni. Minden fegyverhez ki kell képezni a fegyverforgatót is (többnyire nem Ukrajnában). Lehet, hogy ezek a fegyverek szolgálnak a koporsóra dobott rögként.
B_kanya
2023. január 19. 12:03
"Gyerekek, olyan béke lesz itt, hogy ihaj. A fegyvergyártás és -kereskedelem felpörgése mindig a béke közeledtét jelzi, nem?" 155millis tüzérségi gránát és Lynx lövészpáncélos előrendelhető Magyarországon :)
Syr Wullam
2023. január 18. 15:49
Eddig csak szépek voltak, most már praktikusak is. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!