A brit hadsereg milliárdokat költ harckocsi-fejlesztésre

2021. május 23. 6:39
A Rheinmetall BAE Systems Lad (RBSL) közel 335 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert a Brit Honvédelmi Minisztériumtól, hogy a hidegháborús korszak legfőbb harckocsijait, a Challenger 2 állományát felújítsa. A tervek szerint a fejlesztés még idén elkezdődik és a modernizált tankok várhatóan 2027-re válnak bevethetővé.

Ezen brit harckocsik első generációja, a Challenger 1 tankjai már 1986-ban használatba léptek, melynek utódai, a Challenger 2 tankok 1993 óta szolgáltak a koalíciós erőknél és az iraki háborúkban. 

Azóta a brit hadsereg egyre sürgetőbb kérdéssel néz szembe a páncélosezredek jövője kapcsán. Vajon elég lesz csak felújítani ezt a harckocsi állományt, vagy teljesen új járműveket kell beiktatni, az orosz és kínai fenyegetettség miatt? Egyelőre a kevésbé költséges megoldás mellett döntöttek, és a 2030-as évekig a jelenlegi járműveket tervezik felújítva használni.

Az így születendő Challenger 3 generációnak számos új funkciója lesz. A legújabb, 120 mm-es nagynyomású L55A1 fegyverrendszerrel lesz felszerelve, amely kinetikus energiával ellátott páncéltörőket, valamint programozható többcélú lövedékeket tartalmaz majd. Ez a fegyver a tank egy új, digitalizált részén lesz elhelyezve, ami ezáltal biztosabb személyi védelmet, valamint jobb célzási feltételeket nyújt. Emellett hálózati töltésre is lesz lehetőség, ami szintén újdonság az eddigiekhez képest.

Az RBSL elnöke, John Abunassar így nyilatkozott:

„Örömmel jelenthettük be, hogy a páncélos harckocsik gyártása visszakerül az Egyesült Királyságba. Ez most az évek óta tartó kemény munka és együttműködés gyümölcse, mely által világszínvonalú képességre tehet szert a brit hadsereg.”

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"2027-re válnak bevethetővé."

Kik ellen? (A lelépni vágyó skótok ellen, esetleg az írek ellen?)
Igaz a második világháborús ürügy a kis népek szabadsága volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés