Csökkenti a széntermelését és növeli az importját a déli szomszédunk

2023. január 14. 17:48

Szerbia 4,8 millió tonna szén importját tervezi 2023-ban, ami 70 százalékkal több, mint amennyit 2022-ben importált, közölte a Nova Ekonomija (Új Gazdaság) gazdasági hírportál, amely arra is rámutat, hogy a déli szomszédunk tervezett szénexportja az új évben is várhatóan csak 23 ezer tonna lesz, ami megegyezik az előző év becsült exportjával.

2023. január 14. 17:48
null

A fentiek azt jelentik, hogy a szerb, hazai széntermelésből, a nettó importból és a felhalmozott készletekből származó összes szénmennyiség 2023-ban a tervek szerint 8,051 Mtoe (megatonna kőolaj-egyenérték) körül alakul – olvasható Szerbia 2023. évi energiamérlegében, amelyet a szerb kormány 2022. december végén fogadott el.

A szén többségét, vagyis 7,8 Mtoe-t más energiahordozók átalakítására tervezi fordítani, és abból is 7,212 Mtoe-t villanyáram és hőenergia-termelésre, továbbá 0,1 Mtoe-t a szárítókban történő szénfeldolgozásra és 0,517 Mtoe-t a nagyolvasztók kokszfogyasztására.

miközben Szerbiában 36,8 millió tonnával kevesebb szenet terveznek kitermelni.

Az energiamérleg szerint a felszíni szénfejtőkből származik majd a legtöbb szén, mégpedig 36,2 millió tonna, ami megközelítőleg 3 százalékkal több, mint tavaly. Igaz egy évvel korábban a szerb kormány a felszíni szénfejtőkből közel 38,5 millió tonna szén kitermelését tervezte.

2023-ban az éves tervek szerint a Kolubara szénbányákban 26,5 millió tonna, a Kostolac bányákból pedig 9,7 millió tonna szén termelése várható, miközben korábban a Kolubara szénbányában 29,1 millió tonna szén kitermelése valósult meg.

A gazdasági hírportál rámutat, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije – EPS) adatai alapján

A legtöbb mennyiség kitermelésére 2011-ben került sor, akkor 40,3 millió tonnát hoztak felszínre. 

Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity), szerb államfő a napokban tett nyilatkozata szerint, Szerbia 2022 novemberében a villanyáram beszállítására 42 millió eurót költött, míg várhatóan decemberben ez az összeg 90-100 millió euró körül alakul.

A Rystad Energy adatai szerint Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tavaly óta együttesen több mint 20 százalékkal nőtt a szénalapú energiatermelés.
Az európai földgázárak idén 300 százalékkal emelkedtek, augusztusban pedig rekordmagas árakról számolhattunk be. Így 2022 nagy részében a szén volt az olcsóbb opció, a népszerűsödéséhez nyilvánvalóan a gázhiány is hozzájárult.
A jelenlegi árak mellett a következő két és fél évben várhatóan a szén lesz a versenyképesebb opció. Mindenesetre az európai szénárak az év eleje óta mintegy 150 százalékkal nőttek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!