Skizofrén megoldás: a világ gyűlöli a szenet, de egyre többet vesz belőle

2022. december 22. 21:53

Miközben a világ országainak vezetői a klímacsúcsokon látványosan aggódnak, az idei globális szénkereskedelem soha nem látott magasságokba emelkedett. A jelen válsága kezdi átírni a jövő terveit.

2022. december 22. 21:53
null

Riasztó, de teljesen érthető adatot közölt a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a napokban. A globális szénkereskedelem rekordmagasságot ért el 2022-ben, amely azt jelenti, hogy

meghaladta az évi 8 milliárd tonnát, és ezzel a 2013-ban felállított rekordot is. 

A számok nem éppen a klímavédelmet szolgálják, ahogyan fityiszt mutatnak a megújuló energiákra átállás sürgető és ambiciózus terveinek is. Az eredeti elképzelés ugyanis a globális szénfogyasztás viszonylag gyors és hatékony visszaszorítása volt, az ukrajnai háború, a szankciós politika, az energiaválság és a már-már nyerészkedésbe csapó energiaüzleti megállapodások azonban éppen az ellenkezőjét érték el.

Az Ügynökség jelentése is egyértelműen a földgáz hiányát és az ennek következtében kialakult árrobbanást teszi felelőssé a szén iránti brutális keresletnövekedésért. A piac nem hogy virágzik, de második aranykorát kezdi élni, az ázsiai kereskedelmet és bányászatot – elsősorban a kínait, indonézt és indiait – csúcsra járatja a spájzolási kényszer, ez pedig azt jelenti, hogy

a globális energiaháló legnagyobb szén-dioxid kibocsátója továbbra is a szénipar

és az arra épülő ágak maradnak. Az IEA szerint a helyzet annyira eldurvult, hogy változás egyhamar nem is fog bekövetkezni: becslése szerint az enyhülés 2025-nél hamarabb nem fog elkezdődni, addig a szén lesz a világ uralkodó energiaforrása

Az Ügynökség jelentésében úgy fogalmazott: a világ közel áll a fosszilis energiahordozók felhasználásának csúcspontjához, amely után törvényszerűen a kereslet csökkenésének szakasza jön – de még messze nem tartunk ott. Optimistán hozzátették: rövid távon a válság ugyan ront a kibocsátási helyzeten, ugyanakkor felgyorsítja a megújuló energiaforrások és az energiahatékony  megoldások elterjedését. 
Nézzünk bizakodva a jövőbe! 

Fotó: 123rf

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2023. február 12. 16:54
világ NEM gyűlöli a szenet világ országainak vezetői a klímacsúcsokon látványosan aggódnak, az emberek nem az enyhülés??? 2025-nél hamarabb nem fog elkezdődni, - talán 2035-nél, de leginkább senkit sem érdekel, hogy mikor fog elkezdődni,
Dr. Greta Grünberg
2022. december 25. 22:59
Túl sok az ember, ez a fő baj. Magyarországon is elég volna egy millió. A zöld vegán társadalmak 95% nővel és szülőképes személlyel túl tudnának élni. Sokkal alacsonyabb és kisebb kb. 35-38 kilós testtel, egymillió vegán nő mezőgazdasági és élelmiszeripari karbonlábnyoma a töredéke lenne a mostani habzsidőzsi és húsevő szennyezőtársadalomnak.
nempolitizálok
2022. december 23. 10:28
Az EU USA által lefizetett vezetése értelemszerűen adja fel a környezetvédelmi szempontokat is USA érdekekért. Amúgy a környezetvédelmi szempontok is USA érdekeket szolgáltak.
imre962
2022. december 23. 10:23
How dare you? Vagy most nem hisztizik a kis svéd autista aktivista? Lejjebb vették benne a gazdái a hangerőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!