Így vonzanák a segítő kezeket és az okos elméket a németek

2022. december 03. 17:50

Miközben Németország szinte korlát nélkül fogadja be a migránsokat, mégis mintegy félmillió szakmunkás hiányzik az országból. A német kormány új stratégiát dolgozott ki a szakképzett munkaerő külföldről történő toborzására, amivel kezelné a német munkaerőpiacon kialakult szűk keresztmetszetet. Úgy látszik tanult és dolgozni hajlandó embereket keresnének inkább.

2022. december 03. 17:50
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az 1960-as évek baby boom korosztálya hamarosan nyugdíjba vonul, és a demográfiai változások egyre erősödnek. A szövetségi kormány most a szakképzett munkaerő külföldről történő toborzására vonatkozó új stratégiájával kíván ellenlépéseket tenni, és 2023 elején megfelelő jogszabályi változtatásokat fogadna el. Egyszerűsítenék a szakmai képesítések belépési és elismerési szabályait is.

Szerdán a kabinet elfogadta a kulcsfontosságú pontokról szóló dokumentumot. Többek között előírja, hogy 

Ebből a célból a kanadai pontrendszer mintájára „lehetőségkártyát” vezetnek be.

Az új koncepció további elemeként lehetővé tennék a bevándorlást azon harmadik országbeli állampolgárok számára, akik legalább kétéves szakmai tapasztalattal és legalább kétéves, a származási országukban államilag elismert szakképesítéssel rendelkeznek. A jövőben e csoport esetében a nem szabályozott szakmákban eltekintenek attól, hogy képesítésüket Németországban hivatalosan elismerjék.

A szakképesítések elismerése továbbra is fontos szerepet fog játszani, de könnyebbé kell válnia. A digitalizálásnak itt is segítenie kell, például a pályázatok digitális benyújtásának lehetőségével.

A német nyelvtudás nem lesz mindig előfeltétel

Csökken a bérküszöb azon informatikusok számára, akik korábban diploma nélkül érkezhettek Németországba. Ezenkívül a német nyelvtudás igazolása a jövőben nem lesz kötelező.

A javaslatok szerint

A kártya jobb feltételeket kínál a családegyesítés, az állandó tartózkodás és a munkahelyváltás terén.

 A német szövetségi kormány a fentiek mellett meg akarja erősíteni az oktatási migrációt is, azaz azt a lehetőséget, hogy a Németországba szakképzés vagy tanulmányok céljából érkezők a későbbiekben tartósan ott is maradhassanak.

A rövid távú foglalkoztatás új lehetőségeit is tervezik. „Akut munkaerőhiány esetén” a speciális képesítési követelményekkel nem rendelkező szakmákban „új, feltételes módot kell biztosítani a rövid távú foglalkoztatásra”. Azokat, akik ezt kihasználják, „kollektív szerződésekkel és társadalombiztosítási kötelezettséggel” kell védeni a bérdömpinggel szemben.

Ezen kívül a nyugat-balkáni országokból származó szakképzett munkavállalók számára állandó megállapodást kell kötni. 2016 óta Németország lehetővé teszi Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia állampolgárainak a munkaerőpiacra való belépést. Ez a nyugat-balkáni államokra vonatkozó rendelet korábban 2023 végéig volt korlátozva, most pedig időkorlátozás nélkül alkalmaznák. A szövetségi kormány „jelentősen növelni akarja a jelenleg évi 25 000 első alkalommal benyújtott kérelemre vonatkozó kvótát, és törekszik a további országokra való kiterjesztésre is”.

„Minden eszközt meg fogunk ragadni”

Hubertus Heil (SPD) szövetségi munkaügyi miniszter hangsúlyozta a szakképzett munkaerő offenzívájának fontosságát. „Németországnak a jövőben minden segítő kézre és okos elmére szüksége lesz. A szakképzett munkaerő biztosítása a jólét biztosítása” – mondta Heil.

2035-ig több millió további munkavállalóra lenne szükség minden területen, például az ápolás, a gyermekgondozás vagy a közigazgatás területén. "Mindent megteszünk, hogy növeljük a potenciált itthon" – tette hozzá Heil.

Ez magában foglalja a külföldi munkavállalók német munkaerőpiachoz való hozzáférésének megkönnyítését is. Heil szerint a Bundestag a jövő év elején foglalkozik majd a szakképzett munkaerő bevándorlására vonatkozó újításokkal.

Merz további bevándorlásra figyelmeztet

Friedrich Merz (CDU), a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője a kormány terveit ért kritikák ellenére késznek mutatkozott a tárgyalásokra.

„A CDU/CSU nyitott a megbeszélésre” – mondta Merz a ZDF Morgenmagazin című műsorában. Ugyanakkor óva intett attól, hogy hogy „úgymond további bevándorlást indítson el a munkaerőpiacon”. 

Merz arra kérte a szövetségi kormányt, hogy először ezekkel az emberekkel törődjön. Biztosítsák, hogy „a lehető leggyorsabban integrálódjanak a munkaerőpiacra”.

Egyébként a bevándorlás területén a legvitatottabb kérdés az állampolgársági törvény tervezett reformja lesz. Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter tervei szerint a bevándorlók – a jelenlegi nyolc év helyett – már öt év tartózkodás után megkaphatják a német állampolgárságot. A „különleges integrációs eredmények” esetében ez akár három év után is lehetséges lenne. A CDU és a CSU élesen bírálta, de a koalíciós partner FDP-nek is vannak fenntartásai.

(Forrás: Spiegel/ Foto: Welt.de)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2022. december 05. 13:33
nálunk is betelepültek a románok Erdélybe dolgozni, aztán elvették Erdélyt
patópál
2022. december 05. 11:41
"akik legalább kétéves szakmai tapasztalattal és legalább kétéves, a származási országukban államilag elismert szakképesítéssel rendelkeznek" Nagyot fognak csodálkozni az elvtársak, ha rájönnek, hogy a harmadik világ jó részében semmiféle államilag elismert szakképesítés nincs, úgy leszel fodrász, ács vagy villanyszerelő, ha elszegődsz valakihez és két hét alatt "megtanulod".
Zsaturnuzs
2022. december 05. 07:49
Az európai állampolgárságokat nagyon szűkmarkúan kellene osztogatni...
masikhozzaszolo
2022. december 04. 19:32
Nekünk jó, mert nem kell engedély, mert uniós tagok vagyunk, még. Jelentkezek gyártulajdonosnak, erőmű tulajdonosnak, kereskedelmi-lánc tulajdonosnak, kikötő tulajdonosnak, ingatlan tulajdonosnak, bank tulajdonosnak, vasút tulajdonosnak autógyár tulajdonosnak, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!