IT-tehetséghiány Nyugaton: régiónkba terjeszkedhetnek a multinacionális cégek

2022. november 19. 09:00

Komoly tehetséghiánnyal küzd a nyugati IT-szektor, ami továbbra is arra kényszerítheti az iparágban tevékenykedő multinacionális cégeket, hogy régiónkba költöztessék magasabb hozzáadott értékű folyamataikat. Emellett Közép- és Kelet-Európa takarékosabb, tehetséges és versenyképes munkaerőpiaca jól áll a nemek közötti egyensúly kérdésében is.

2022. november 19. 09:00
null

IT-készséghiány a nyugati világban 

A technológiai szerepkörök betöltése soha nem volt nehezebb, így a jól képzett technológiai szakemberek toborzásával kapcsolatos kihívások rövid távon valószínűleg nem fognak megoldódni, kezdik közös elemzésüket Boda József és Michał Mysiak, a már összeolvadt Codecool és Software Development Academy (SDA) programozási tanfolyamokat kínáló vállalatok vezérigazgatói.

A két szakértő kiemeli, hogy az Egyesült Királyságban tízéves csúcson áll az információtechnológiai (IT) munkások iránti kereslet

– a 2022. januártól-májusig tartó időszakban körülbelül 870 000 betöltetlen munkahelyet hirdettek meg műszaki és digitális területen, hangsúlyozzák. 

Az Egyesült Államokban a Chicago-i székhelyű CompTIA nonprofit szervezet által közzétett adatok is azt mutatják, hogy míg szeptemberben 84 000 új munkavállalóval bővült a technológiai szektor, a hónapban hozzávetőlegesen 302 400 technológiai álláshirdetés jelent meg. Az intézet felhívja a figyelmet az iparág szereplőire, hogy minden jel arra utal, hogy belátható időn belül elhúzódó munkaerő-felvételi nehézségekkel nézhetnek majd szembe a munkáltatók.

A helyzet hasonló Ausztráliában is, ahol a fokozódó digitális fejlődés és a kibertámadások megnövelték a magasan képzett technológiai dolgozók iránti keresletet, ezáltal

új kihívást teremtve a hatalmas ország munkaerőpiacának,

jelenti a The Australian – a szigetországban az éles hiányokkal küzdő foglalkozások egyharmada technológiai állás.

Nemrég pedig a Luxemburg for Finance (LFF) nevű intézet kutatása derített fény arra, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektorban a következő öt évben hiány várható a jól képzett technológiai munkavállalókból és adatelemzőkből, mégpedig a rohamosan növekvő kereslet eredményeképpen. 

A továbbképzés nem oldja meg a problémát 

Boda és Mysiak szerint a munkavállalók tovább- vagy átképzése egy ésszerű megoldás lehet a cégek részéről, viszont rámutatnak, hogy gyakran lehet arra számítani, hogy nem lesz elég jelölt, aki képes vagy akár hajlandó lenne elvállalni számos rendelkezésre álló szerepet. 

A ZDNet gazdaságtechnológiai portál elemzése ezért is hangsúlyozza, hogy a munkáltatóknak jobban kellene törekedniük, hogy csábító továbbképzési lehetőségeket biztosítsanak a munkavállalóknak, ráadásul amikor már ismert tény, hogy a készséghiányok viszonylag nagy kockázatot jelentenek az iparágban tevékenykedő vállalatok számára.

Az elemzés továbbá kiemeli, hogy a vállalatoknak azért is lenne rendkívül fontos a továbbképzési lehetőségeket a középpontba helyezniük, mivel

ezáltal tarthatják maguknál a már elég ritkán található képzett technológiai szakembereket. 

Ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy nem becsülik meg őket, és nem kínálnak nekik fejlődési lehetőségeket – amelyek bérben is előrelépést jelentenek – fontolóra veszik, hogy más, jobb lehetőségek után nézzenek, áll az elemzésben. 

Mindez azt jelenti tehát, hogy az éles munkaerő- és készséghiány mellett a technológiai szektorban 

megerősödik az eddig is kiélezett verseny a tehetséges informatikusok és programozók toborzásáért 

– következtet a ZDNet elemzése. 

Ausztrália importálja a munkaerőt

Boda és Mysiak kiemelik, hogy amikor a tehetséges munkavállalók nem találhatók meg a helyi piacon – ami a nyugat- és észak-európai országokra, valamint az Egyesült Államokra is vonatkozik – és az átképzés sem hatékony, egy másik lehetőség, hogy távolabb kell tekinteni, és külföldről szükséges pótolni a növekvő hiányt. 

Ausztráliában például sokan arra sürgetik a szövetségi kormányt, hogy állítsa vissza néhány technológiai állásokhoz kapcsolódó elsőbbségi vízum státuszát, miután nemrég hirtelen visszavonta azt nagy meglepetést okozva ezáltal az iparágban tevékenykedő vállalatok számára a folyamatos készséghiány közepette.

A The Australian is arról számol be, hogy az országnak jobban ki kellene használnia azt a lehetőséget, hogy a nemzetközi hallgatókat diplomájuk megszerzése után otthon tartsa – a portál szerint a hiány pótlásán kívül, ez tágabb értelemben a technológiai készségek fejlesztésében is segítheti Ausztráliát.

Régiónkba költözhetnek a nyugati cégek? 

Európa esetében Ausztráliával szemben a vállalatoknak nem kell túl messze keresniük, hogy magas létszámú, képzett technológiai tehetséget találjanak, akik képesek legalább részben pótolni a nyugati IT- hiányt:

a kontinens közép-keleti része tökéletes helyet jelent erre, írja Boda és Mysiak. 

A két szakember szerint Közép- és Kelet-Európa egyes részein virágzik a technológiai szektor, és egyre több munkavállalót vonz magához – ezt onnan is érzékelik, hogy soha nem látott mértékben regisztrálnak technológiai képzéseikre, emelik ki.

Ezért is nem feltétlenül a munkaerő-kivándorlás az egyetlen lehetőség a nyugati multinacionális cégek számára, hanem a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek (pl. szoftverfejlesztés) kiszervezése is (nearshoring). 

Boda és Mysiak kiemelik, hogy 

az IT-kiszervezés (nagyvállalati outsourcing, benne az SSC-központok) már most is jelentős mértékben hozzájárulnak a kelet-közép európai régió gazdasági teljesítményéhez – 

sőt kezd egyre fontosabb szerepet betölteni e tekintetben. Ha a vállalatok pedig úgy döntenek, hogy megbíznak a régió tehetségében és potenciáljában, az kölcsönös előnyökkel járhat mindenki számára, írjak. 

A két vállalkozó szerint három tényező magyarázza meg, hogy Közép- és Kelet-Európa miért egy kiváló célpont a nyugati multinacionális cégek számára: 

  • az alacsony költségek, 
  • a hasonló munkakultúra és 
  • a kiváló kompetencia.

Egyrészt az Egyesült Királysághoz, Észak- és Nyugat-Európához képest Közép- és Kelet-Európában alacsonyabbak a megélhetési költségek, ami a munkavállalók alacsonyabb fizetésével egyenlő – az

Eurostat adatai szerint Közép- és Kelet-Európában a munkaerőköltségek a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok csak 40 százalékát teszik ki, jelenik meg az elemzésben. 

Ezen túlmenően Közép-Kelet- és Nyugat-Európa kulturálisan viszonylag közel van egymáshoz, így a magatartás és a munkához kapcsolódó módszerek általában szorosan összefüggenek. Az is nagy előnyt jelent, hogy a közép-európai dolgozók nyelvtudása is általában jó, ami a távmunka (home office) lehetőségét is biztosítja, hangsúlyozzák Boda és Mysiak. 

Továbbá a két a vállalkozó szerint a közép-európai technológiai szakemberek hozzáértése és tudásának minősége egyenrangú nyugat- és észak-európai társaikéval. Az olyan sikeres technológiai startupok, mint a Bolt, a Wise, a Vinted, a GitLab és a Grammarly, mind Közép- és Kelet-Európából származnak – nem csoda tehát az sem, hogy 

a szoftverfejlesztési készségekkel foglalkozó iparági kutatások Lengyelországot, Romániát és Magyarországot következetesen az élvonalba sorolják

– emeli ki az elemzés. 

Végül pedig érdekes pluszpont az is, hogy a közép- és kelet-európai technológiai piacon a nyugat- és észak-európai országokhoz képest a nemek közötti egyensúly is jobban áll, írja Boda és Mysiak. Romániában és Bulgáriában például sokkal magasabb az szektorban dolgozó nők aránya Európa többi részéhez képest, és a nők foglalkoztatásának növekedési üteme is magasabbnak tűnik a régión belül, hangsúlyozzák. 

Az elemzés zárásul rámutat, hogy a Közép- és Kelet-Európából származó tehetséges technológiai szakemberek kínálata a közeljövőben valószínűleg növekedni fog, és ezt a kínálatot mind kormányzati, mind magánszektorbeli programok is támogatni fogják. 

(Fotó: 123RF)

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darázs
2022. november 20. 13:39
ez a cikk legalább 20 évet késett már rég túl vagyunk a keletEUba települünk korszakon mert se szakember se olcsóság nincs már errefelé csak virtuális valóság az üres nyugati menedzserfejekben van és lesz viszont koppanás a késői fecskék számára mert az elqúrt nyugati oktatás már rég szedi itt is az áldozatait ugyanis a reál tantárgyakat nem lehet tárgyi tudásszűkítéssel elbliccelni ahogy manapság normává vált nyugaton.
patópál
2022. november 20. 01:50
Nem mondom, hogy nincsenek közöttük jók, de az indiaiak sem munkakultúrában, sem minőségben nem üti meg az európai mércét.
Dobrevita
2022. november 19. 22:58
Nem is tudom, hogy mit remélnek itt a műveletlen sötét keleten, ha méltán híres nyugati woke-progresszív neomarxista oktatás és a magasan képzett migráns áradat sem tudta megoldani a problémáikat.
tetx
2022. november 19. 19:38
Így van, tudom. Bp-n vagyok fejlesztő mérnök, folyamatosan kapok ajánlatokat, 40 felett. Ahogy kivettem, rád csak az utóbbi igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!