Musk újabb vérengzése a Twitternél

2022. november 18. 09:00

Elon Musk most éppen a Twitter 2.0-t hirdette meg azon munkavállalóknak, akiket még nem rúgott ki. Hozzátéve: ha nem tetszik, ki vannak rúgva.

2022. november 18. 09:00
null

Minden napra jut egy újabb meghökkentő Musk-kinyilatkoztatás a Twitter háza tájáról. A milliárdos még csak pár hete vette át a vállalatot, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a külső szemlélő (és a tőzsde) számára nyilvánvalóvá váljon: a pénz mellé jókora adag fogalmatlanság és koncepciózavar társult.

Először jött a „kék pipás” ötlet, amelynek segítségével Musk 8 dollárt próbált havonta lehúzni azokról a felhasználókról, akik hajlandóak fizetni azért, hogy a kis kék jel bizonyítsa: ellenőrzött és megerősített profilokról van szó. „A Twitter nem függhet csak a hirdetőktől” – nyilatkozta, ám a „kék pipa” botránya addigra annyira túllépett rajta, és

olyan mértékben kezdtek elszaporodni a hamis fiókok, hogy végül visszavonulót fújt.

Helyette tűzzel-vassal irtani kezdte azoknak a fiókjait, akik valaki másnak adták ki magukat – akkor is, ha poénból tették ezt. 

Ezt közvetlenül megelőzve Musk kirúgta gyakorlatilag a teljes felsővezetést, beleértve Vijaya Gadde jogi és politikai vezetőt, aki az új főnök szerint a legtöbbet ártott a Twitternek a cenzúra bevezetésével és a nem neki tetsző hangok elnémításával. Ha már fent elkezdte, alul is folytatta: a Twitter-alkalmazottak létszámát drasztikusan, több ezer fővel csökkentette, a maradéknak pedig küldött egy fenyegető levelet, amelyben figyelmeztette őket: vége a home office-nak, és aki nem jár be a munkahelyére dolgozni, az szintén ki van rúgva.

A zűrzavar és a politikai lobbi azonnali, borítékolható megjelenésének köszönhetően több nagy hirdető is felfüggesztette üzleti megállapodását a Twitterrel: a General Motors, a Ford és a Pfizer például várakozó álláspontra helyezkedtek, mondván,

amíg ki nem tisztul, hogy Musk mit és miért csinál a vállalat körül, inkább nem ott költik el a pénzüket.

Bár Musk éppen azzal próbálja nyugtatni a hirdetőket, hogy a Twittert az igazság platformjává változtatja, amelyen nem lesz helye hamis fiókoknak, a bizalom irányába egyelőre elég ingatag. 

Hogy a milliárdos a szokásos játékai egyikét űzi, amikor a csőd rémével fenyegette meg a Twitter-munkavállalókat, vagy valóban ekkorának érzi a problémát, jelenleg homályos, mindenesetre ezzel a mondattal próbálta a jó munkásembereket további erőfeszítésre és túlórákra rábírni. 

Elon Musk a G20 csúcstalálkozója előtt beszél az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én. MTI/AP/Aaron Favila
Elon Musk a G20 csúcstalálkozója előtt beszél az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én. MTI/AP/Aaron Favila

Most pedig itt a legújabb ötlet: szerdán a főnök e-mailben értesítette a beosztottakat, hogy elindul a Twitter 2.0 projekt. Hogy ez pontosan mit takar, egyelőre még nem tudni, de valószínűleg a szuperapp kidolgozását akarja elindítani, vagyis az eddigi ad hoc-jellegű ötletelés helyett valamilyen koncepció is felbukkan, amit Musk szeretne minél hamarabb megvalósítani. Mint írta, a Twitter 2.0 extrém munkavégzést és rengeteg túlórát fog követelni a dolgozóktól, ezért

ha valaki nem akar részt venni benne, az végkielégítést kap, és ki van rúgva. 

Jelenleg a Twitternél a néhány hónappal ezelőtti létszámnak mindössze a fele dolgozik. Hogy Musk újabb zsarolása mennyire volt hatásos, az máris kiderült:

belső információk szerint több százan mondtak fel.

Mindenesetre az új tulajdonos nem vesztegeti az idejét. Mindent is akar, de azonnal, bármi áron.

Címlapkép: A cég emblémája a Twitter internetes közösségi portál székházán 2022. november 11-én.
MTI/AP/San Francisco Chronicle/Stephen Lam

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2022. november 18. 17:09
Gondolom tisztul a kép, mert a legelvetemültebb internácik azonnal felmondtak... Vagy mégsem?
budapesti
2022. november 18. 17:09
Hú, ez a csúnya bácsi! Ezt kéne a Facebooknál is.
olajfa1
2022. november 18. 16:35
A biztonság a legfontosabb+ Az ilyen munkahelyeknél az elhivatottság, és az elkötelezettség a legfontosabb! Ezért igaza van Musk úrnak! -amúgy meg mindenki mindenhol ugyan ezt teszi!... A "FÉSZBUK" is megtette -és meg is teszi bármikor- az ugyanilyen "tisztogatást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!