Friss felmérés: agilisak és rugalmasak az IT vállalatok

2022. november 15. 14:00

A DLA Piper Technology Index 2022 Riport friss elemzésében 350 európai székhelyű vállalat felsővezetői vallottak az IT ágazattal kapcsolatos várakozásaikról. 

2022. november 15. 14:00
null

A folyamatosan változó szabályozói környezet és a gazdasági nehézségek miatt a technológiai szektornak egyre több kihívással kell szembenéznie, ám az iparág szereplői továbbra is optimisták. 

Nehézségek ellenére optimista hozzáállás

A technológiai szektor is megérzi a geopolitikai eseményeket, az ellátási láncokkal, az alapanyag- és a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémákat. Ennek ellenére a kutatás eredményei azt mutatják, hogy az iparág szereplői bizakodóak: a felmérésben résztvevők 66 százaléka bevételeik növekedésére számít a következő 12 hónapban, a megkérdezettek 28 százaléka pedig 6-10 százalékos emelkedéssel számol.

A kutatás az elmúlt időszak, különösen a Covid-19 járvány hatására is kitért. A felsővezetőkkel készített interjúkból kiderült, hogy a vállalatok 99 százaléka még ma is igyekszik mérsékelni a járvány negatív utóhatásait, elsősorban a termék- és szolgáltatáskínálat finomításával, másrészt az árképzés felülvizsgálatával és az ideiglenes munkaerő-csökkentéssel. Ugyanakkor 

a vezetők 52 százaléka szerint a járvány pozitív hatással lesz az üzleti tevékenységük kínálati oldalára a következő időszakban.

Boldog dolgozó, boldog főnök

A járvány egyik pozitív hozadéka a távmunka lehetősége. A Makronóm már korábban rámutatott, hogy valójában nem feltétlenül „lazsálnak” a távmunkát végzők. Egy korábbi felmérés szerint a rugalmasság, ezzel együtt a home office lehetősége pozitív hatással van a munkavállalók közérzetére, így annak az esélye is nagyobb, hogy nem fognak egyhamar munkahelyet váltani, emellett pedig hatékonyabb is a „boldog dolgozó”.

A járvány egyik pozitív hozadéka a távmunka lehetősége. A Makronóm már korábban rámutatott, hogy valójában nem feltétlenül „lazsálnak” a távmunkát végzők. Egy korábbi felmérés szerint a rugalmasság, ezzel együtt , így annak az esélye is nagyobb, hogy , emellett pedig hatékonyabb is a .

„A gazdasági kihívások, valamint a folyamatosan változó és szigorú szabályozási környezetnek való megfelelés komoly nyomást helyez a vállalatvezetők vállára. Ennek ellenére a technológiai szektor szereplői agilisnak és rugalmasnak bizonyultak, a nehézségekben az átalakulás és a növekedés lehetőségét látják, beruházások és innováció tekintetében egyaránt” – mondta el Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere.

ESG szemlélet a technológiai szektorban

Az ESG szemlélet – amely az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése, és egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét – az elmúlt években a technológiai szektort is elérte. A kutatásban résztvevők 68 százaléka lehetőségként tekint rá, sőt a résztvevők 46 százaléka 1-10-es skálán 8-as vagy annál magasabb prioritásúnak minősítette az ESG kérdéseket. A szemlélet jelentőségét mutatja az is, hogy a válaszadók 41 százalékának jelenleg is van fenntarthatósági kérdésekkel és szempontokkal specializáltan foglalkozó felsővezetői képviselője. A vállalatvezetők úgy gondolják, hogy 

az ellátási lánc elszámoltathatóságának megkövetelése és a 2030-ig történő karbonsemlegesség a két legfontosabb intézkedés, 

amelyre az ágazatnak a környezeti fenntarthatóság terén törekednie kell.

Technológiai megoldások

A riport az elmúlt évek legjelentősebb technológiai megoldásaival és fejlesztéseivel kapcsolatos várakozásokra is rámutat. A felmérés alapján az 5G növekedési potenciált kínál az intelligens városok, az IoT-eszközök és -hálózatok, valamint a pénzügyi szolgáltatások megvalósításában, azonban a válaszadók szerint a technológia elterjedésében komoly akadályt jelentenek a beruházási és csatlakozási költségek.

A mesterséges intelligencia bevezetésének már számos előnyét tapasztalták a vezetők, a legfontosabbak között elsősorban a rugalmasságot, a hatékonyabb eljárásokat és a folyamatok gyorsaságát emelték ki, azonban sokan bizonytalanok a bevezetés költségeinek megtérülésében. A fintech beruházások megvalósítását hátráltató tényezőként pedig leggyakrabban a szabályozási követelményeket, a meglévő üzleti tevékenység megzavarásának veszélyét, valamint a fintech-szolgáltatók pénzügyi erejének hiányát nevezték meg.

A kutatás részletes eredményei a DLA Piper Technology Index 2022 kiadványában érhetőek el.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2022. november 19. 15:27
Nagy átverés ez az egész IT baromság.
Akitlosz
2022. november 15. 16:26
Főnök a dolgozónak (megtörtént) - Elégedett vagyok a fizetéseddel. - Főnök, a tiedével én is.
Akitlosz
2022. november 15. 16:24
"Friss felmérés: agilisnak és rugalmasak az IT vállalatok" Ez magyarul mit jelent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!