Nincs elég fém? Készülhet hulladékból is!

2022. november 12. 07:05

Vörösiszapból, kohósalakokból, elekronikus hulladékból nyerne ki fémet több projekt, melyeket a körforgásos gazdaságra fókuszáló Bay Kutatóközpont támogat. A hazai kutatói szervezet a Német - Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) tartott a minap közös szakmai rendezvényt.

2022. november 12. 07:05
null

A globális technológiai és ipari fejlődés következményeként folyamatosan csökken Földünk elsődleges formában elérhető nyersanyagkészlete. Az elmúlt évtizedben

így felértékelődtek a másodlagosan kinyerhető nyersanyagkutatások és innovatív megoldások, illetve felgyorsult a lineáris gazdaságok átalakítása körforgásossá.

A hazai alkalmazott kutatás-fejlesztéseket és innovációs megoldásokat szállító Bay Zoltán Kutatóközpont épp ezért egyik legfőbb küldetésének tekinti a körforgásos gazdasági modell bevezetését támogató projektekben való aktív szerepvállalást, különös tekintettel a fémtartalmú melléktermékek (bányameddő, vörösiszap, kohósalakok, e-waste) újrahasznosítására. 

Annak érdekében, hogy értékteremtő párbeszéd és szakmai együttműködések alakuljanak ki a kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok újrahasznosítása témájában, a Bay Kutatóközpont a Német - Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) közös szakmai rendezvényt szervezett, jeles előadók és meghatározó piaci szereplők részvételével.

A szakmai program célja az volt, hogy rávilágítson olyan trendekre, amik igazolják: a fejlődő technológiák folyamatos nyersanyag igénye és a kimerülőben lévő primer alapanyagok miatt az utóbbi időben egyre fokozottabb a figyelem az újrahasznosítás és másodnyersanyagok irányába.

Mivel a nyersanyagok stratégiai jelentőséggel bírnak az európai feldolgozóipar számára, komolyan foglalkozni kell a kimerülő készletekkel, a körforgásos gazdasági modellre való átállás lehetőségével.

A kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok szekunder forrásai lehetnek a lakossági és ipari hulladékok, de hasznosításuknál érdemes a fenntarthatóság szemléletét alkalmazni, közép-, hosszú távon pedig a körforgásos gazdasági modellre átállni. Ezt támogatják a környezetvédelmi és hulladékkezelési beavatkozásokban egyre nagyobb teret nyerő új, innovatív megoldások, melyek között a biotechnológia és alkalmazott mikrobiológia is kiemelt szerepet kap.

A DUIHK és a Bay Zoltán Kutatóközpont közös szakmai rendezvénye során a szakpolitika, az ipar és az alkalmazott kutatás képviselői mutatták be eredményeiket és áttekintést nyújtottak a másodlagos nyersanyagok piaci trendjeiről, valamint egy kerekasztal beszélgetés során a terület szakértői vitatták meg a kritikus elemekkel kapcsolatos jövőbeni lehetőségeket. 

A szakmai konferencia lehetőséget adott a Kutatóintézetnek a hazai és nemzetközi szinten is jegyzett, a kritikus elemek és másodlagos nyersanyagok témájában végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeinek bemutatására, egyúttal a szakma, a lehetséges felhasználók és a jogszabályalkotók egyidejű véleménycseréjére is. Emellett az ipari, vállalati szektor szereplői is kifejthették szakértői véleményüket a téma kapcsán, illetve közösen felvázolták a fejlesztési lehetőségeket, szabályozási korlátokat, melyek tekintetében szükséges előre lépni a gazdasági fejlődés fokozása érdekében, ami közös érdek.

(Fotó: Pixabay)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. november 13. 00:46
Ezeket rég meg kellett volna lépni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!