Az acél az új cserép

2022. november 02. 08:00

A multivá válás a fő célja a gyermelyi TRM Pro Kft.-nek, amely a hazai építőipar piaci rését megtalálva nyolc éve állt rá az acélból készült tetőfedő- és kerítéselemek gyártására.

2022. november 02. 08:00
null

Tóth Zoltán, a TRM Pro Kft. ügyvezető-tulajdonosa volt a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának október 25-én sugárzott adásának vendége.

Csendes kezdés után dübörgő fejlődés

Az ügyvezető az adásban elmondta: kifejezetten acélipari, fémlemezes termékeket gyártanak, elsősorban a tetőfedő-, burkoló- és kerítéselemekre fókuszálva. Az acélelemes megoldások Magyarországon az utóbbi időben egyre jobban hódítanak az építőiparban, hiszen a könnyű szerkezet miatt egyszerű velük dolgozni, klasszikus versenytársaikhoz, a fához és a cseréphez képest pedig sokkal fenntarthatóbb termékek. 

A céget 2014-ben Tóth Zoltán és Máté János Tamás alapította. A tulajdonos rámutatott: az alapítás utáni első két esztendőben gyakorlatilag egy „alvó” céget üzemeltettek. Kezdetben csak és kizárólag kereskedéssel foglalkoztak, ami jelentősen beszűkítette a mozgásterüket. Az áttörés akkor következett be, amikor 2016-ban

egy zsámbéki telephely kibérlésével és egy gyártósor üzembe helyezésével saját kezükbe vették az előállítást.

A brand kiépítésének mérföldköve a ZenSteel névre keresztelt termékcsalád volt, amely a saját gyártás kiemelkedő projektje lett. Az ügyvezető tisztában van vele: mindenkinek a buddhizmus jut az eszébe a névről, pedig a terméket valójában Zente nevű fiáról nevezték el.

2020-ban a Covid-járvány alatt létrehozták online webáruházukat is, ugyanabban az évben pedig újabb fejlesztést hajtottak végre: Gyermelyen építettek telephelyet, ahol hengerelt acéllemez tekercsből gyártanak termékeket. Ugyanekkor dobták piacra saját innovációjú acélkerítés-családjukat, amely modern alternatívát nyújt a klasszikus kerítéssel szemben, hiszen gondozásmentes, vagyis legalább 25 évig nem kell karbantartani vagy festeni. Mindhárom ötlet sikeresnek bizonyult:

a vállalat 2020-ról 2021-re majdnem megduplázta árbevételét,

mára pedig már több mint nyolcvan munkavállalót tud foglalkoztatni. 

Ellátás és pályázatok

Tóth Zoltán hangsúlyozta: jelen pillanatban a céget nem fenyegeti a globális ellátási lánc bizonytalansága. Soha nem álltak kapcsolatban ukrán vagy orosz beszállítókkal, kizárólag a nagy európai acélművekből szerzik be az alapanyagot, ezért a háború és a szankciók hatásai ezen a területen – legalábbis egyelőre – nem érték el a vállalkozást.

A fejlesztések területén hatalmas segítséget jelentett a Magyar Multi Program pályázatán nyert

965 millió forint, amelyet egy 2 milliárdos beruházás részeként gyártókapacitásuk bővítésére fordítanak.

A projekt keretében egy új, 1600 négyzetméteres gyártócsarnok épül Gyermelyen (amelyet 2023 nyarára terveznek átadni), de a gyártósor fejlesztését és új gépek beszerzését is tervezik. A projektnek köszönhetően a jelenlegi létszámot 100 fölé szeretnék emelni, a jövőben pedig szélesíteni kívánják az exporttevékenységüket is: főként az osztrák és a szlovén piac került fókuszba.

A cél természetesen az – összhangban a Magyar Multi Program alaprendeltetésével –, hogy a vállalat a versenyképesség további növelésével az építőipar és az agrárium minél nagyobb szegmensében (itthon és külföldön egyaránt) váljon stratégiai beszállítóvá. Ahogyan Tóth Zoltán fogalmazott: a multivá válásig hosszú az út, de úgy érzik, jó irányba haladnak. 

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. december 05. 13:27
Akkobazmegalindabmi?
Akitlosz
2022. november 03. 20:36
Az ügyfelek döntenek. Nekem nem rémlik egyetlen acéltetős ház sem. Cseréptetős a legtöbb ház.
ambaracurjan
2022. november 03. 20:34
Ismerősék egy éve cserepes lemezzel fedte a háza tetejét. Nyáron megdöglöttek a melegben. Mivel nem akarnak légkondit, most a lemezt cserélték vissza a jó öreg cserépre.
wadcutter
2022. november 03. 20:34
cserepek, betoncserepek ötven évig is bírják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!