Az új internet visszaveszi a hatalmat a techóriásoktól

2022. október 17. 22:14

A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető betekintést adnak a Web3 világába, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

2022. október 17. 22:14
null

A blockchain támogatói szerint küszöbön áll egy új, demokratizált internet kora, amelyben a felhasználók birtokolják saját adataikat és virtuális értékeiket. A fejlődési folyamat közepén nehéz megítélni, hogy valóban paradigmaváltás tanúi lehetünk, vagy a blockchain világ híresen jó marketingjének alanyai. 

A Web3 kifejezést már 2014-ben kitalálta az Ethereum társalapítója, Gavin Wood. A világháló új ciklusa, az elképzelések szerint alapjaiban változtatná meg, ahogyan a világhálóra tekintünk. Ehhez azonban érdemes megismerni, hogy mit tekintenek a szakértők az első két internetes korszaknak.

Az úgynevezett Web1 a kizárólag olvasásra, információátadásra és gyűjtésre alkalmas internet volt, statikus honlapok sokaságával. Ezt szokás információs gazdaságnak nevezni. A Web2 forradalma azonban már aktiválta a felhasználókat is, megjelent az írás, a kommentelés, a tartalommegosztás lehetősége is, a folyamat élén a közösségi média felületekkel. Ezt nevezhetjük platform gazdaságnak.

Azonban mind a klasszikus internetezés hőskorából és a közösségi platformok dinamikájából hiányzik egy fontos tényező, ez pedig maga a tulajdon. A felhasználók lehetnek passzív befogadói tartalmaknak, vagy akár saját gondolataikat is megoszthatják különböző interaktív platformokon, azonban sosem birtokolnak semmit igazán. Az olvasható tartalom nem az övék, legfeljebb a tudás, amit szereznek. Az írott tartalom pedig az éppen használt platform tulajdona – legyen szó bármelyik közösségi média felületről.

A Web3 az információs és a platform gazdaság után a tulajdon gazdasága szeretne lenni. A blockchain lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyenlő felekként, decentralizált felületeken birtokolják saját személyazonosságukat, saját adataikat, valamint saját tartalmaikat, esetleg virtuális eszközeiket. Így nem egy másik cégnek generálnak potenciális profitot saját adataik és online jelenlétük átadásával, hanem maguknak teremtenek értéket, hiszen minden a saját tulajdonuk.

Egyelőre a könnyű pénzkeresés ígérete a legnagyobb hajtóerő a Web3 felületei felé, de vajon képes lesz a jelenség akkora tömegeket megmozgatni, mint alig egy évtizede a közösségi média? A Blockchain Percek legújabb adása többek között erre a kérdésre keresi a választ, miközben bemutatja a jelenség legfőbb előnyeit és a benne rejlő kockázatokat is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2022. október 26. 13:50
"Én még emlékszem, hogy annak idején ugyanezt jósolták a "Web1"-ről és "Web2"-ről is." Aligha. Egyrészt a Web1-et korában (kb. az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek közepéig) nem nevezték "Web1"-nek, csak utólag, az új paradigmájú, interaktívabb Web2-es oldalak megjelenésével nevezték a "régi", statikus oldalakból felépülő web-et Web1-nek. Másrészt a web idáig sosem ígért teljes decentralizáltságot, hisz kliens-szerver modellben működött. Maximum redundanciát. Nem ígérhette a tartalmak feletti teljes körű kontrollt, hisz a tartalmak a tartalom előállítójától és a tartalom befogadójától független 3. félnél helyezkednek el.
tetx
2022. október 20. 22:38
Ez így egy kissé erőltettnek tűnik, a web2 alapvetően attól lett valami új, hogy az információt tartalmazó weboldalak sokasága felett megjelentek azok a web alapú és mobil alkalmazások amelyek az információkat egy közös helyre akarták hozni, csakhogy így ezzel az emberek is információvá váltak. Attól hogy valami vagy valaki használja a blockchaint azzal igazolhatja hogy ő a kontent eredeti szerzője, tulajdonosa, akármije. Csak éppen ez jobbára senkit nem érdekel, a kontent továbbra is megosztható/megtekinthető és többnyire ez érdekli igazán az embereket.
kbs_real
2022. október 20. 19:48
:D Én még emlékszem, hogy annak idején ugyanezt jósolták a "Web1"-ről és "Web2"-ről is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!