Gondolatrendőrséget akart játszani a PayPal, de belebukott

2022. október 19. 14:29

A vállalat egy szép napon úgy döntött, hogy 2500 dollárra bünteti azt, aki félrevezető tartalmat vagy álhírt oszt meg a felületén. Aztán bezuhantak a részvények, a PayPal pedig visszaszívott mindent.

2022. október 19. 14:29
null
Révész Béla

Nem mindennapi szabályzat-frissítést akart bevezetni a PayPal a napokban. Az eredeti elképzelések szerint november elején induló új rend alapján minden olyan poszt, üzenet, amely félrevezető információkat vagy álhírt tartalmaz, a vállalat 2500 dolláros büntetését vonta volna maga után. Az eljárás súlyos aggályokat vet fel, miután

a PayPal úgy gondolta, hogy a saját emberei fogják eldönteni, mi számít álhírnek,

a pénzt pedig abban a pillanatban le is húzták volna a felhasználók számlájáról.

Az Egyesült Államokban a jobboldali politikusok és véleményvezérek régóta támadják a BigTech-cégeket – különösen a Metát és a Twittert –, amiért azok cenzúrázzák a konzervatív véleményeket, illetve azokat a híreket, amelyek nem simulnak bele a hivatalos narratívába. Az orosz-ukrán háború ennek a tevékenységnek klasszikus iskolapéldája, a Facebook és Twitter futószalagon bünteti és némítja el azokat a felhasználókat, akik nem a mainstream elvárásoknak megfelelő hangon szólalnak meg. A PayPal gyomorforgatóan ostoba ötlete tökéletesen illeszkedik a sorba, azaz csak illeszkedett volna, de a felhasználók azonnal büntető hadjáratba kezdtek, így a kolosszális ötletből nem lett semmi.

A hír hatására ezrek törölték fiókjukat, a vállalat részvényei pedig már a megjelenés napján 5,3 százalékot zuhantak, ezzel a legnagyobb egy napon belüli esést produkálva július 26-a óta. A cenzúra ötletének hallatán ráadásul több nagyágyú is páros lábbal szállt bele a PayPal elnökségébe. Tom Scott szenátor a Twitteren üzent a vállalatnak, mint írta:

megengedhetetlen, hogy magánvállalatok rendőrösdit kezdjenek el játszani,

ezért haladéktalanul vizsgálatot indít az új szabály törvényessége kapcsán, és minden lehetséges módon akadályozni fogja annak életbe lépését.

Igencsak berágott maga David Marcus, a PayPal korábbi vezére is, aki a következőket írta: „Nehéz nyíltan kritizálnom egy általam egykor hőn szeretett céget, de a PayPal új szabálya ellent mond mindennek, amiben hiszek. Őrület. Egy magáncég elveszi a pénzedet, ha olyat mondasz, ami nem tetszik neki”. A vállalat egykori társalapítója, Elon Musk csupán egyetlen szót kommentelt Marcus tweetjéhez: „egyetértek”

A botrány óriásira dagadt, a részvények zuhantak, a felhasználók pedig menekülni kezdtek, így a PayPal végül megadta magát. A cég szóvivője, Justin Higgs szerint

a szabályzat-frissítésre vonatkozó közlemény helytelen információkat tartalmazott, így azt vissza is vonták.

Hangsúlyozta: a vállalatnak természetesen esze ágában sincs büntetni a felhasználókat hírek megosztása miatt, és soha nem is szándékozik ilyesmit bevezetni.

Az USA-ban a republikánusok egyre jobban és egyre eredményesebben sürgetik a BigTech-vállalatok megregulázását, a PayPal mostani ostoba botránya tulajdonképpen tálcán kínálta magát, így könnyedén fogják beilleszteni az érvelési eszköztárba.

Fotó: 123rf

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2022. október 21. 15:10
csak tesztelték a reakciót, majd bevezetik 5 év múlva... minden ebbe az irányba mutat... amióta az állam pénzt nyomtathat a semmiből, azóta megyünk az 1984 világa felé
budapesti
2022. október 21. 15:09
Sajnos nem az első ilyen eset. Angliában a homoszexuálisok gyógyulásának lehetőségét hirdető és támogató egyesület vezetőjét elzárta a saját pénzétől a bankja...
luzitanxaver
2022. október 21. 15:09
,,Helytelen információkat tartalmazott,, meg ,,esze ágában sincs büntetni a felhasználókat,, - ezek leigazolták T. Péter kommentelőtársunkat sajtósnak.
pipa89
2022. október 21. 15:09
Na, ezt jól jegyezzétek meg globcsik! Van egy vörös határ, ami miatt nem lesz falanszterépítés és Nagy Tesó mindent lát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!